Glazen Bol 2015 (35) • Azerbeidzjan

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Azerbeidzjan en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: AZERBEIDZJAN
Deelnemende artiest(en): Elnur Husyenov
Compositie:Hour Of The Wolf
Azerbaijan 2015 Elnur Huseynov
Componist(en): Nicolas Rebscher, Nicklas Lif, Lina Hansson
Tekst: Sandra Bjurman, Nicolas Rebscher, Nicklas Lif, Lina Hansson
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 11 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 2008, 3e in 2009, 5e in 2010, 1e in 2011 en 4e in 2012, 2e in 2013

Dennis van Eersel: They did it again! Wat een geweldige inzending uit Bakoe, van Elnur die in 2008 debuteerde voor zijn land. Waar vorig jaar de onervaren Dilara met een prachtig lied nog ten onder ging aan de spanning en grootsheid van Eurovision, zal dat met deze ervaren rot niet gebeuren. Recent won hij The Voice of Turkey en ‘Hour of the Wolf’ geeft hem de kans om alles te laten horen van zijn veelzijdige stemgeluid. Ik heb dit lied momenteel niet als kanshebber voor de winst erbij staan, maar ik hoop door de gebruikelijke geweldige staging van de Azeri ook die twijfel weg te kunnen halen en Azerbeidzjan weer bij de bovenste vijf te kunnen plaatsen in de prognoses.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 95%
Kans op winst halve finale: 15%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Erik Bolks: Azerbeidzjan gaat naar de finale. Dat ik nog 1% rekening houd met niet kwalificeren is alleen omdat ik vind dat EBU zowel Armenië als Azerbeidzjan dit jaar zou moeten diskwalificeren vanwege hun kinderlijke onderlinge strijd. Het staat voor mij als paal boven water dat de tekst van de ‘grijze wolven’ over de betwiste zone Nagorno Karabagh gaat en dat de Azeri met hun oorlogstaal het signaal willen afgeven dat zij nooit hun strijd zullen opgeven. Hoedanook, dat gezegd hebbend, kunnen we de politiek achter ons laten (hooguit de sluwheid van de tekstschrijvers bewonderen) en dan rest mij niets dan te constateren dat ‘Hour of the wolf’ één van de beste bijdragen van 2015 is. Gezongen door een retegoede zanger, met een refrein dat nog beter in het oor plakt dan alle andere inzendingen van dit jaar bij elkaar. Azerbeidzjan zal alles uit de kast trekken (behalve Elnur, want dat is niet handig) om hun schande van vorig jaar meer dan goed te maken. De compositie vind ik prachtig en Elnur zal het zeer waarschijnlijk ook vol overgave neerzetten. Chapeau voor het Zweedse producersteam dat het voor de zoveelste keer (7e op rij) flikt een gelikte inzending te creeren. Ik durf Azerbeidzjan al wel voor de top 5 (misschien wel finale top 3) te nomineren, ik hoop alleen niet dat ze winnen. Datzelfde heb ik ook met Elnur’s grootste concurrenten uit Zweden en Rusland.

Beoordeling compositie: 9,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 1,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 99%
Kans op winst halve finale: 10%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Jill Guthrie: Azerbeidzjan is tricky. Het nummer is niet echt mijn ding, maar het is zeker degelijk. Het begint prachtig, maar aan het einde ben ik toch wat teleurgesteld. Het lied zwelt mooi aan met de strijkers en openingstonen, maar in het tweede refrein gaat alles een octaaf omhoog en wordt het wel heel dramatisch. Het is voor mij wat teveel van het goede en het wordt daardoor cliché. Ik heb wel waardering voor de emotionele baggage in het nummer en het zou nog kunnen groeien in waardering bij mij, en vele anderen.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    ik vind dit echt een matige bijdrage. Zal wel best ver gaan komen, maar ik hoop toch geen winnaar!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *