Glazen Bol 2015 (36) • IJsland

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van IJsland en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: IJSLAND
Deelnemende artiest(en): Maria Olafsdottir
Compositie:Unbroken
Iceland 2015 Maria Olafsdottir
Componist(en): Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson
Tekst: Ásgeir Orri Ásgeirsson, Pálmi Ragnar Ásgeirsson, Sæþór Kristjánsson, María Ólafsdóttir
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 12 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1990, 7e in 1992, 2e in 1999, 8e in 2003, 2e in 2009

Dennis van Eersel: Ingeklemd tussen Azerbeidzjan en Zweden, twee topfavorieten in deze halve finale. Ik geef het de kleine, lieve Maria te doen om IJsland opnieuw de finale te laten bereiken. IJsland is er sinds 2008 altijd bij op de zaterdag, maar of dat 23 mei 2015 ook zo is… Kwaliteit komt altijd bovendrijven, maar ‘Unbroken’ overtuigt mij niet volledig. Het lied valt in herhaling en vooral de huidige act is cliché en plichtmatig. Het is kantje boord dit jaar voor IJsland in een zeer sterke voorronde.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

Erik Bolks: Hoewel ik IJsland altijd wel een sympathiek land vind, kan deze bijdrage mij totaal niet bekoren. Couplet en refrein lijken teveel op elkaar qua melodie en zijn bovendien te zeurderig en barsten dusdanig van de herhaling dat de kijker er moe van word. Het meiske ziet er leuk uit, maar daarmee alleen red je het niet. Je moet ook live kunnen zingen. De videoclip lijkt  op een goedkope rip-off van het blotevoetenoptreden van Emmelie de Forrest. IJsland lijkt ook nog eens het slachtoffer te worden van de voorafgaande en navolgende topfavorieten Elnur en Mans. Tot overmaat van ramp treden in deze halve finale ook nog eens meerdere dames met ballades aan, waardoor ze onderling hun punten moeten verdelen en Maria niet bepaald sterkste troeven in handen heeft. Het wordt een catfight waarbij de mannen er met de buit vandoor zullen gaan. Als dit er voor zorgt dat kwaliteitsbijdragen als van Ierland en Tsjechië niet langer hoeven te vrezen voor uitschakeling ben ik heel snel bereid Maria naar huis te sturen.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 45%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 4%

Jill Guthrie: Ik heb weinig landen het label ‘potentiële winnaar’ gegeven, maar hier komt mijn gouden tip: Reykjavik 2016 is een extreme mogelijkheid. Ik ben er bijna zeker van! Maria’s imago en passie past perfect bij het songfestival en haar nummer zou zomaar een top 10 hit op de Amerikaanse radio kunnen zijn momenteel. Haar stem is zeer duidelijk en de melodie achter het nummer zorgt ervoor dat zij het maximale kan laten zien. Haar weemoedige onschuld en de totale presentatie zal veel mensen aanspreken. Al met al is het een slim gecomponeerde, veelzijdige, sterke inzending.

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 100%
Kans op winst halve finale: 50%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


 1. // Reply

  IJsland en Nederland zijn in hevige strijd verwikkeld voor de ‘most repetitive song- award 2015’. Als Maria wil weten hoe groot haar kansen zijn op de finale moet ze gewoon even de eerste semi op 19 mei bekijken. Haalt Trijntje het, dan weet ze dat ook zij met haar herhalende liedje niet kansloos is. Toen ik de audio-versie beluisterde, was ik eigenlijk een beetje verbaasd. Plotseling vielen mij de vele herhalingen op die tijdens de IJslandse finale langs me heen gegaan waren. Blijkbaar heeft Maria me tijdens haar optreden visueel weten af te leiden waardoor ik het geheel niet als saai ervaarde. Dat is een kwaliteit, toch? Nee, de duffe Poolse, de quasi artiestieke, wannabe sophisticated Letse en de krijsende Portugese kunnen na donderdag zeker al hun koffer pakken. Voor deze Maria ligt dit anders. Nog even investeren in de act en afwachten. Ze heeft nog alle kans op de finale ook al is de concurrentie daar groot…
  Beoordeling compositie: 5,5 (zelfde als Trijntje)
  Huidige kwalificatiekansen: 50%
  Kans op winst halve finale: 0%
  Kans op rode lantaren: 1% (bijna nihil. Er zijn immers nog de Poolse en de Portugese)


 2. // Reply

  Ik vind het leuk! IJsland heeft potentieel om te winnen… veel beter dan Azerbeidzjan of Zweden, denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *