Glazen Bol 2015 (39) • Cyprus

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Cyprus en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: CYPRUS
Deelnemende artiest(en): John Karayiannis
Compositie:One Thing I Should Have Done
Cyprus 2015 John Karayiannis
Componist(en): Mike Connaris
Tekst: Mike Connaris
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 15 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1981, 5e in 1982, 7e in 1987, 9e in 1991, 9e in 1995, 9e in 1996, 5e in 1997, 6e in 2002, 5e in 2004

Dennis van Eersel: Als dit het niveau van hun inzendingen blijft, dan hoop ik dat Cyprus zich nooit meer terugtrekt zoals vorig jaar het geval was. Ik verwacht bij dit lied een klein intiem Tom Dice-achtig totaalplaatje, beter uitgewerkt dan bij de Cypriotische nationale finale. Als de paar zwakke vocale uithalen eruit gehaald worden en deze zanger de camera goed gaat bespelen, dan kan Cyprus zomaar een come-back maken met een top-10 notering in de finale.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 15%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,3%

Erik Bolks: Ik hoor flarden ByeAlex en Lisa Andreas. Niet verwonderlijk want het is dezelfde componist als die van Lisa’s nummer ‘Stronger every minute’.  Het lied van John heeft ook nog iets weg van de zoete ballad en wereldhit ‘More than words’ van rockband Extreme. Op zich allemaal ingrediënten die een top notering kunnen waarborgen. Het probleem van Cyprus dit jaar is dat het alleen bij flarden blijft, het nummer een paar luisterbeurten nodig heeft en gezongen wordt door een zanger zonder charisma. Van mij hoeft dit lied echt niet in de voetsporen van Rock’n’roll kids, maar een lekkere top 10 notering zou zeker verdiend zijn en voor de omroep PIK een aanmoedigingsprijs om niet nog eens jaartje te laten schieten. De goede loting zal Cyprus in ieder geval wel een ronde verder helpen. Moet Cyprus van de nerd nog wel even een hipster met overtuiging maken.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Jill Guthrie: Met deze inzending, ben ik behoorlijk verrast door de gradatie van onnozelheid van de tekst. Als we dieper graven in de betekenis van het lied, kán het een nummer zijn met pure emotie. Maar de wijze waarop het nu wordt gepresenteerd, is afstotelijk. De melodie is vrij simpel, het is geen nummer waar ik graag naar luister, maar het heeft een soort aantrekkingskracht op sommige fans en het zou daardoor door kunnen stoten naar de finale.

Beoordeling compositie: 5,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 5%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *