Glazen Bol 2015 (40) • Slovenië

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Slovenië en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: SLOVENIË
Deelnemende artiest(en): Maraaya
Compositie:Here For You
Slovenia 2015 Maraaya
Componist(en): Raay, Marjetka Vovk
Tekst: Charlie Mason, Raay
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 16 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 7e in 1995, 10e in 1997, 7e in 2001

Dennis van Eersel: Ik snap de act met de koptelefoon niet helemaal, maar het deert de kansen van Slovenië niet of nauwelijks. Maraaya is een fantastische zangeres, met een héél uniek stemgeluid. Haar lied stampt lekker weg en op het songfestival mogen nummers waarbij de instrumentale breaks een leidende rol spelen niet ontbreken. Zeker met deze loting op de voorlaatste plek kan een finaleplaats Slovenië eigenlijk niet ontgaan.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst halve finale: 4%
Kans op rode lantaarn halve finale: 2,5%

Erik Bolks: Na Maja Keuc, Omar Naber en Darja Svajger stuurt Slovenië wederom een artiest die in mijn persoonlijke top 3 eindigt. Wat dat betreft zou ik het Slovenië enorm gunnen dat ze het Songfestival zouden winnen, juist ook nu hun Balkanburen het even laten afweten. De zangeres van Maraaya zingt live gelijk als op de plaat met een stem die uniek is en waar je van houdt of van gruwt. Dat is doorgaans goed voor de kansen. Ik hou er dus van, evenals van haar liedje. Ik stoor me niet eens aan de koptelefoon of de idiote virtuele vioolchoreografie of de stomme witte jurk die ze aan heeft. Kennelijk pakt Maaraya de aandacht. Dat komt ook omdat haar lied klinkt alsof het een evergreen is. Niet eens een hoogvlieger qua compositie, maar gewoon omdat het zo enorm toegankelijk is dat de kijker denkt dat hij het al kent. En dat is een hele knappe prestatie. Slovenie moest dit jaar maar eens hoge ogen gaan gooien en mogelijk voor een verrassende winnaar zorgen. Ljubeljana is een mooie stad, dus daar wil ik best nog wel een keertje naar terug. En dan ga ik met de auto want het landschap is ook prachtig. Op de radio zet ik dan Maaraya, Omar, Maja en Darja op. Heb er nu al zin in. Eerst maar eens zien of het zover komt.

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 90%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Jill Guthrie: Dit is één van de meer esthetische, substantiële inzendingen van dit jaar. Slovenië brengt een coole sfeer op het podium. De vocalen zijn herkenbaar en uniek, de opzwepende percussie zorgt voor een lekkere energie en de piano en het vioolspel geven de melodie een extra laag. Het lied drijft zwaar op het refrein, maar de zangeres van Maraaya kan met haar nonchalante houding de interesse vasthouden voordat het lied monotoon wordt. Het is niet spectaculair en springt er niet enorm uit, maar het is een solide inzending dat vast voldoende steun krijgt om door te gaan.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


  1. // Reply

    Zou een geweldige winnaar zijn. Kan zo een radiohit worden i.t.t. Belgie bijvoorbeeld dat volgens velen een mogelijke winnaar is.


  2. // Reply

    gewoon steengoed nummer . Alles klopt in dit nr….. behalve die koptelefoon 🙂 maar ja die hoed van waylon …………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *