Glazen Bol 2015 (41) • Polen

De redactie van ESF Magazine buigt zich ook in 2015 over alle deelnemende landen en probeert de kansen in te schatten. Vandaag bekijken wij de inzending van Polen en geven ons eerste oordeel. Het draait in deze reeks om het inschatten van de kansen op kwalificatie en een goede score in de finale. Voor zover mogelijk proberen onze redacteuren Erik Bolks, Jill Guthrie en Dennis van Eersel hun persoonlijke smaak uit te schakelen in de beoordelingen. Welk land heeft het beste audiovisuele totaalplaatje en gaat straks de meeste stemmen krijgen van jury’s en televoters?

In de Glazen Bol van vandaag: POLEN
Deelnemende artiest(en): Monika Kuszyńska
Compositie:In The Name Of Love
Poland 2015 Monika Kuszyńska
Componist(en): Kuba Raczyński
Tekst: Monika Kuszyńska
Startvolgorde Wenen 2015 : Startplek 17 in de tweede halve finale op 21 mei
Top 10 plaatsen finale: 2e in 1994, 7e in 2003

Dennis van Eersel: Hier verwacht ik heel veel van, ook al hebben we nog geen live uitvoering gehoord of gezien. Het verhaal van Monika zorgt voor tranen en kippenvel en als zij dat persoonlijke leed kan overbrengen in haar act, in combinatie met dit gevoelige melanchologische lied, dan kan Polen hoge ogen gooien. Voor het eerst treedt een artiest in een rolstoel op tijdens het songfestival, maar ook hierbij vind ik: de muzikaliteit moet allesbepalend zijn op het songfestival. Daar rekenen we Polen bij de repetities op af, hoe zeer ik haar ook het succes gun in de komende weken.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 10%
Kans op rode lantaarn halve finale: 2%

Erik Bolks: Na een baardmans met jurk die won, vier Finnen met teveel chromosomen in semi 1 en een Zweed met een imaginair vriendje op startplek 12, komt Polen na vorig jaar lekkere rondborstige wijven te hebben gestuurd, nu op de proppen met een vrouw op wielen! Opvallend vond ik de pers-stilte vergeleken met de bekendmaking van de downsyndromers. Ik ben heel benieuwd of het zittend of mogelijk zelfs liggend zingen de zangeres nog in de weg gaat zitten, je hebt toch meer tegendruk op de onderbuik dan plezierig is bij de behoorlijke uithalen dit toch in het nummer gepland staan. Ik hoop dat Polen, nu ze een kwaliteitsbijdrage stuurt in plaats van een kijkplaatje, wederom naar de finale gaat. Ik word zelf heel rustig (met name van het intro) van dit nummer. Ook is de tekst veel liever en minder aggressief. Maar wat wil je ook, haar achternaam begint met ‘kus’. Daarmee staat haar nummer in mooi contrast met de schreeuwende dames die Monika op die avond al op bombastische wijze zijn voorgegaan. Met een Monika die de show opent en eentje die afsluit is de cirkel voor semi 2 rond. Een laatste startplek kan goed uitpakken, maar je ook de nek omdraaien. Ik duim dat dat laatste niet gebeurt, het kind heeft al zoveel ellende meegemaakt.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: ? /10 (nog onbekend)
Huidige kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Jill Guthrie: Een paar weken geleden zei ik bij de review van Griekenland dat er ballade’s zijn die je doen ineenkrimpen. En naast Cyprus is ook Polen één van die ballads dit jaar. Het is wel van betere kwaliteit dan bij Griekenland, maar het niveau is niet goed genoeg om het echt te waarderen. Het sentiment van de tekst en de uitvoering kunnen het lied alsnog succesvol maken, inspelend op de emoties van de kijkers. Maar as het lied an sich voorbij komt, is het overgeproduceerd en sterotiep, maar Monika maakt van haar zwaktes haar kracht.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 10%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


 1. // Reply

  met een vrouw op wielen. het kind heeft al zoveel ellende meegemaakt
  Het wordt steeds onbeschofter wat Erik Bolks eruit kraamt. Maar het zal wel onder ik wil paul de leeuw nadoen vallen. Of Geert Wilders stijl van, ik moet steeds stapje verder gaan .


 2. // Reply

  Een slaappil die Europa volledig zal ontgaan. Totaal geen spannend nummer, blijft kabbelen en op het laatst komt deze Monica nog met een superkleine variatie. Te miniem en te laat! Ik zeg niet dat het een superslecht liedje is, maar op het ESF werken liedjes zonder opbouw niet, tenzij het bewust de bedoeling is dat een compositie kabbelt en door de visualisatie kracht wordt bijgezet, zoals bij The Common Linnets. Volgens mij zit er bij de Poolse geen enkele bedoeling achter. Het is gewóón saai en zal daar ook naar beloond worden.
  Compositie: 3/10 (hier is nagelaten het nummer qua opbouw spannend te maken voor groter publiek)
  Beoordeling totaalplaatje: 4/10
  Huidige kwalificatiekansen: 25%
  Kans op winst halve finale: 0%
  Kans op rode lantaarn: 3%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *