Glazen Bol 2015 (42) • Terugblik tweede halve finale

De afgelopen zeventien dagen hebben Jill Guthrie, Erik Bolks en Dennis van Eersel in de jaarlijkse Glazen Bol hun prognose verteld voor de scoringskansen van alle landen in de tweede halve finale van het songfestival 2015, op 21 mei. In dit artikel is een round-up te lezen en een overzicht van de kansen van alle landen, als we hun oordelen bij elkaar optellen.

Maar liefst zeven landen hebben Dennis, Jill en Erik afzonderlijk van elkaar bij hun bij hun tien qualifiers geplaatst. Sommige landen staan bij allen hoog in de top-10, sommigen staan er kantje boord in. Maar feit is dat, in alfabetische volgorde, Azerbeidzjan, Ierland, Letland, Montenegro, Noorwegen, Slovenië en Zweden het op dit moment in de prognoses van alle drie lijken te redden.

En ook opmerkelijk: Litouwen, Portugal, San Marino, Tsjechië en Zwitserland staat bij niemand bij de tien qualifiers. Dat hoeft nog niets te zeggen, want landen die bij iedereen nipt buiten de top-10 vallen, kunnen het in een gezamenlijk oordeel alsnog redden. Net zoals over een paar weken met het jurysysteem het geval is.

Het gezamenlijke oordeel
Van veel landen in de tweede halve finale hebben we nog nooit een live optreden op televisie gezien van de deelnemers. De totaalplaatjes zijn daardoor nog een beetje giswerk. Ook zijn er veel nieuwe (verbeterde?) versies van de nummers gemaakt. Het enige wat al ‘objectief’ vast te stellen is, is de kwaliteit van de compositie. Echt objectief is iemands oordeel nooit. Daarom hebben wij de eindcijfers van onze drie redacteuren gecombineerd en een gezamenlijk gemiddeld eindcijfer gegeven. Bekijk hieronder de ranglijst in semi 2 op basis van de cijfers voor de liedjes:
Cijfers Semi 2

Vergeleken met de eerste halve finale valt gelijk op dat de cijfers veel hoger liggen. Waar een ruime 6,5 in de eerste halve finale nog goed is voor een stevige zesde plek, staat IJsland met een soortgelijk cijfer als Nederland slechts op een nipte tiende plaats. Als we alleen de liedjes beoordelen, zou het dus zeer onverstandig zijn om al een streep te zetten door de kwalificatiekansen van Polen, Malta, Portugal, Israël en Litouwen.

Zeker als we net hebben gemeld dat Tsjechië, in dit rijtje bij de bovenste tien, bij niemand in zijn persoonlijke top staat als het gaat om kwalificatiekansen. Het niveau in de tweede halve finale is hoog en het zure is: er gaan ook landen sneuvelen die meer hadden verdiend. Landen die vermoedelijk bij een loting in de eerste halve finale wél door waren gegaan.

Kwalificatiekansen Semi 2

Want als we de huidige totaalplaatjes in beschouwing nemen, of een inschatting maken van wat te verwachten valt, verandert de kwalificatielijst in de tweede halve finale behoorlijk. Een goed lied alleen is niet voldoende. Het moet vocaal uitstekend worden uitgevoerd, of qua performance en staging de zaken ruim compenseren. Israël, IJsland en Zweden staan daardoor opeens stukken hoger, als we de volledige kansen proberen in te schatten. En Tsjechië, Portugal en Ierland en in mindere mate Montenegro zien we juist kelderen in de lijst.

Waar de drie redacteuren in de eerste halve finale afzonderlijk tot de conclusie kwamen dat Estland, Rusland en Roemenië drie zekere finalisten zijn, valt ook in de tweede halve finale al met enige zekerheid te stellen dat Zweden, Azerbeidzjan, Noorwegen en Slovenië er op zaterdag sowieso weer bij zijn. Verder blijven de repetities bepalend om verder in te schatten welke landen succes gaan hebben en welke niet. En dan nog, elk jaar zijn er grote verrassingen als de enveloppen geopend worden. Dat maakt het songfestival ook zo leuk. Over drie dagen beginnen de repetities. Volg deze website om van alles op de hoogte te blijven, van wat er in Wenen gebeurt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *