Glazen Bol 2016 (17) • Azerbeidzjan

Het songfestival 2016 komt steeds dichterbij en zoals jullie van ons gewend zijn gaan wij een ruime maand van tevoren al flink de diepte in. In onze rubriek De Glazen Bol probeert onze redactie de kansen in te schatten van alle inzendingen, door de totaalplaatjes van cijfers te voorzien.

Dave Boomkens, Dennis van Eersel en Erik Bolks luisteren naar de composities, bekijken de totaalplaatjes van de acts en bepalen aan de hand daarvan of een lied kans maakt op kwalificatie, een top-10 notering of zelfs de uiteindelijke winst van het Eurovisie Songfestival in Stockholm…

In de Glazen Bol van vandaag: AZERBEIDZJAN
Deelnemende artiest(en): Samra
Compositie:Miracle
Azerbaijan 2016 Samra Rahimli
Componist(en): Amir Aly, Jakke “T.I Jakke” Erixson, Henrik Wikström
Tekst: Amir Aly, Jakke “T.I Jakke” Erixson, Henrik Wikström
Startvolgorde Stockholm 2016 : Tweede deel eerste halve finale dinsdag 10 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 2008, 3e in 2009, 5e in 2010, 1e in 2011 en 4e in 2012, 2e in 2013

Dennis van Eersel: De sterke Azeri vallen na twee mindere jaren terug op een beproefd concept: Een volledig Zweedse productie voor een zangeres uit eigen land. Samra Rahimli werd vierde in The Voice en maakt op mij in haar optredens van destijds geen al te sterke indruk. Het lied is één van de betere nummers tijdens het songfestival van 2016, kan dit jonge meisje het ook overtuigend brengen om daadwerkelijk voor de winst mee te doen? Dat is namelijk het streven van Azerbeidzjan, dat binnen vijf jaar het festival na 2012 weer eens wilde organiseren.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Huidige kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 10%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Erik Bolks: Toen ik de videoclip met studio opname de eerste keer hoorde dacht ik: Dit is stevig concurrentiemateriaal voor alle potentiële winnaars. Gelikte compositie, goede arrangementen, ook al is het door en door Zweeds. En uiteraard het feit dat Azerbeidzjan er werkelijk alles aan doet om te winnen. Men is ‘eager’ maar door de olieprijs mogelijk ook in een crisis beland. Want toen ik deze dame opzocht en een live-optreden van “The Voice / Sas of Azerbayan” hoorde, kreeg ik last van mijn oren en sloeg de schrik mij om het hart. Wat een lelijk Engels! Wat een nare stem! Wat een lelijke manier van zingen, valse schreeuwen incluis. Maar goed oordeel zelf, hier is de link. Ik vind wel vaker iets vals, wanneer anderen niet horen dat het niet loepzuiver is.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10 (aanname, ongetwijfeld in orde)
Huidige kwalificatiekansen: 75% (vanwege slechte live indruk, geen 90%)
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Dave Boomkens: Dit is formulemuziek: een commercieel deuntje, een verslavend refrein en een nietszeggende zangeres. Al jaren stuurt Azerbeidzjan de meest Amerikaanse (of Scandinavische) producties naar het Eurovisie Songfestival en dit jaar is allesbehalve uitzondering op de regel. Hoewel dit ongetwijfeld doorstoot naar de finale zie ik geen topnotering voor zangeres Samra in het verschiet. Daar is Miracle te gekunsteld voor. Volgend jaar gewoon maar weer Safura Alizadeh of AySel & Arash.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 98%
Kans op winst halve finale: 10%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Comments


 1. // Reply

  Dave Boomkens slaat de spijker op zijn kop: formulemuziek met een nietszeggende zangeres. Persoonlijk vind ik dit een heel vervelend en irritant deuntje zonder ziel. Een goede compositie vind ik dit al helemaal niet. Dan mag het toch op zijn minst iets persoonlijks en oorspronkelijks uitstralen, terwijl dit nummer juist overkomt als zouteloos massawerk. Voeg daarbij het niet al te snuggere voorkomen van de zangeres en dan is de cirkel rond. Ik ga hier alvast niet voor stemmen, maar ik heb begrepen dat herkenbaarheid een gunstige factor is om te kunnen scoren. Dit lijkt op 300.000 andere liedjes in dit genre, dus herkenbaar in elk geval.
  Beoordeling compositie: 4.0
  Beoordeling totaalplaatje: geen idee, maar het is Azerbeidzjan, dus vast degelijk
  Huidige kwalificatiekansen: 70%
  Kans op winst halve finale: 0% (jury’s letten ook op vocalen of zouden dat moeten doen)
  Kans op rode lantaarn halve finale: 0%


 2. // Reply

  Dank je voor de link, Erik! Verhelderend. Leuk om weer even Aysel en Arash te kijken: beste knipoog ooit!
  Dit zou met een goed live uitvoering echt wel hoog kunnen eindigen, maar niet door mijn punten. Ik vind dit niks. Maar je hoort niet anders op de radio, dus er is een markt voor. Nu maar hopen dat ze nog steeds niet kan zingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *