Glazen Bol 2016 (18) • Bosnië & Herzegovina

Het songfestival 2016 komt steeds dichterbij en zoals jullie van ons gewend zijn gaan wij een ruime maand van tevoren al flink de diepte in. In onze rubriek De Glazen Bol probeert onze redactie de kansen in te schatten van alle inzendingen, door de totaalplaatjes van cijfers te voorzien.

Dave Boomkens, Dennis van Eersel en Erik Bolks luisteren naar de composities, bekijken de totaalplaatjes van de acts en bepalen aan de hand daarvan of een lied kans maakt op kwalificatie, een top-10 notering of zelfs de uiteindelijke winst van het Eurovisie Songfestival in Stockholm…

In de Glazen Bol van vandaag: BOSNIE & HERZEGOVINA
Deelnemende artiest(en): Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala
Compositie:Ljubav Je
Bosnia-Herzegovina 2016 Dalal, Deen, Ana Rucner and Jala
Componist(en): Almir Ajanović
Tekst: Almir Ajanović, Jasmin Fazlić
Startvolgorde Stockholm 2016 : Tweede deel eerste halve finale dinsdag 10 mei
Top 10 plaatsen finale: 7e in 1999, 9e in 2004, 3e in 2006, 10e in 2008, 9e in 2009, 6e in 2011

Dennis van Eersel: Van een oversekste discostamper uit 2004 naar een ratjetoe van vioolspel, Joegoslavische rijm en Bosnische rap in 2016. Er zit zeker kwaliteit in de comeback-inzending van Deen, maar het lijkt alsof hij teveel muziekstijlen in één bijdrage van drie minuten wil stoppen. Dat maakt het geheel erg rommelig en moeilijk als een eenheid te stagen. Toch heeft Bosnië zeker een kans op – wederom – een finaleplaats, vanwege een gunstige loting en culturele overeenkomsten met enkele meestemmende landen.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0,3%
Kans op rode lantaarn halve finale: 1%

Erik BolksMag ik van jou in de categorie ‘typische playbackinstrumenten’; ‘De cello met gaten, want een klankkast is toch niet nodig’?. En mag ik van de ‘gerecyclede outfits’; De zwarte weduwe in Trijntjes trappelzak? Mag ik van ‘creepy singers’; ‘De kale nichterige kabouter uit 2004’? En mag ik in de categorie ‘zinloos geweld’; De terrorist die beter zijn mond kan houden? “We hebben een kwartet, jongens, we kunnen!”

Waar Kroatië een geweldige comeback lijkt te gaan maken, stelt Bosnië nogal teleur. De naam van de celliste Rucner nodigt uit om er ruk-nr van te maken. Het lied? Dat is op zich nog helemaal niet verkeerd, maar wie zingt het na? Forgettable. Het cello-themaatje is pakkender dan het refrein. De zang is live wel in orde, maar Deen’s maniertjes leiden visueel teveel af. De rap en cello voegen weinig tot niets toe of het moet zijn dat ze regionale bekendheid hebben en zo nog wat televotes kunnen opleveren. Het lijkt haast of de opdringerige rapper Jala de celliste sommeert er kuiser bij te gaan zitten, danwel de benen wijder te doen. Het komt hoedanook behoorlijk aggressief over. En dat gaat veel punten kosten. Van mij had Bosnië een jaartje langer mogen wachten met terugkeren.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 4%

Dave Boomkens: Bosnië is zo’n land dat altijd door weet te stoten naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Of dat ook met Ljubav Je gaat lukken, betwijfel ik. Niets ten nadele van Ana Rucner die – werkelijk waar – prachtige cellopartijen aan het lied toevoegt, maar het lied is niet vernieuwend genoeg. Dat heeft men geweten, want het is niet voor niets dat rapper Jasmin Fazlić Jala bij het gezelschap gehaald is. Zonde, want daardoor wordt het etnische karakter van het lied om zeep geholpen. Nee, geef mij maar Lejla uit 2006 of een Bistra Voda uit 2009.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst halve finale: 0,5%
Kans op rode lantaarn halve finale: 3%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Heerlijke beschrijving van het kwartet door Erik! Verder het helemaal met jullie 3en eens: rommelig.
    Jammer, want meestal heb ik toch wel een zwak voor Balkan muziek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *