Glazen Bol 2016 (33) • Macedonië

Het songfestival 2016 komt steeds dichterbij en zoals jullie van ons gewend zijn gaan wij een ruime maand van tevoren al flink de diepte in. In onze rubriek De Glazen Bol probeert onze redactie de kansen in te schatten van alle inzendingen, door de totaalplaatjes van cijfers te voorzien.

Dave Boomkens, Dennis van Eersel en Erik Bolks luisteren naar de composities, bekijken de totaalplaatjes van de acts en bepalen aan de hand daarvan of een lied kans maakt op kwalificatie, een top-10 notering of zelfs de uiteindelijke winst van het Eurovisie Songfestival in Stockholm…

In de Glazen Bol van vandaag: MACEDONIË
Deelnemende artiest(en): Kaliopi
Compositie:Dona
FYR Macedonia 2016 Kaliopi
Componist(en): Romeo Grill
Tekst: Kaliopi
Startvolgorde Stockholm 2016 : Startplek 8 in de tweede halve finale donderdag 12 mei
Top 10 plaatsen finale: geen

Dennis van Eersel: Een ouderwets lied kan heel goed succes hebben op het hedendaagse songfestival, als het totaalplaatje maar klopt. Ik verwacht met mooie nostalgische strijkers op het podium, ter begeleiding van Kaliopi, dat dit wel goed zal zitten. Tel daar haar grote bekendheid op in de regio – en dus de hoge punten uit Servië, Albanie en Bulgarije in deze voorronde – en Macedonië zou voor het eerst sinds 2012, de vorige deelname van Kaliopi, weer eens de finale kunnen halen.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 3%
Kans op rode lantaarn halve finale: 2%

Erik Bolks: Kaliopi staat er om bekend dat elk optreden zwaar emotioneel is alsof het haar laatste zal zijn. Daarbij is dit een echte live-vakvrouw. Klinken de studio-opnamen misschien wat braaf of vlakjes zoals dit ‘Dona’, live word je bij Kaliopi omvergeblazen door haar vocale kunde en volume, met als extraatje een piepend hoge maar zuivere gil. Jammer voor Nicky uit Ierland maar hij zal na zijn optreden binnen 4 minuten vergeten zijn. ‘Dona’ is een wat ouderwetse ballade die Sanremo met gemak zou kunnen winnen, maar of het anno 2016 nog in het snelle en commerciële Songfestival mee kan doen is nog maar helemaal de vraag. Qua optreden verwacht ik net als in Baku niet veel meer dan zwarte lederen kleding (rockoutfit) en veel rook en simpel licht. Meer heeft Kaliopi ook eigenlijk niet nodig. Zonder twijfel zal Macedonië dit jaar bij de beste uitvoerenden zitten, maar dat zegt nog lang niet alles over de kans op een finaleplek. Ik denk dat Macedonië net aan de goede kant van het net vist.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Dave Boomkens: In 2012 kreeg de Eurovisie-minnende televisiekijker nog het rauwe Crno i belo (vrij vertaald: wit en zwart) voorgeschoteld. In 2016 komt exact hetzelfde productieteam met exact dezelfde zangeres met totaal iets anders. Dit jaar zingt de Macedonische superster Kaliopi geen rauwe rock, maar iets dat op een zoetsappige jaren-negentig-San-Remo-ballade lijkt. Vertaald vanuit het Macedonisch levert dat de volgende tekst op: For all the things that you gave me from my heart I thank you. For the entire passed time. Dona, Dona, Dona, Dona, Dona. Look at me and smile for me. En hoewel het allemaal ietwat oubollig klinkt, ben ik fan van de overgave waarmee Kaliopi dit lied tijdens Eurovision in Concert aan de man bracht. Dat deed zij op haar eigen authentieke manier en dat maakt dat ik donderdag 12 mei sowieso de handen op elkaar krijg. Of het totaalpakket genoeg voor een finaleplek is, weet ik niet, maar gunnen doe ik het Kaliopi wel. En het mag ook wel weer eens een keer voor Macedonië.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 2%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Ik zei al bij Servië dat ik van Balkandrama houd, maar niet geraakt werd door de reïncarnatie van Amy Winehouse. En hoewel dit een gedateerd lied is (zeker) , raakt dit me wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *