Glazen Bol 2016 (37) • Roemenië (GEDISKWALIFICEERD)

Het songfestival 2016 komt steeds dichterbij en zoals jullie van ons gewend zijn gaan wij een ruime maand van tevoren al flink de diepte in. In onze rubriek De Glazen Bol probeert onze redactie de kansen in te schatten van alle inzendingen, door de totaalplaatjes van cijfers te voorzien.

Dave Boomkens, Dennis van Eersel en Erik Bolks luisteren naar de composities, bekijken de totaalplaatjes van de acts en bepalen aan de hand daarvan of een lied kans maakt op kwalificatie, een top-10 notering of zelfs de uiteindelijke winst van het Eurovisie Songfestival in Stockholm…

In de Glazen Bol van vandaag: ROEMENIË
De meest vreemde aflevering ooit in onze rubriek De Glazen Bol. Eergisteren maakte de EBU bekend dat wegens langlopende schulden en gepasseerde deadlines in de betaling, Roemenië al haar rechten als EBU-lid is kwijtgeraakt. En dus ook de deelname in 2016 van de baan is. Voor de archieven, dit is wat onze redacteuren er van dachten. In het totaaloverzicht van de tweede halve finale zullen we de balans opmaken, want dit vergroot de kwalificatiekansen van andere landen…

Deelnemende artiest(en): Ovidiu Anton
Compositie:Moment Of Silence
Romania 2016 Ovidiu Anton
Componist(en): Ovidiu Anton
Tekst: Ovidiu Anton
Startvolgorde Stockholm 2016 : Startplek 12 in de tweede halve finale donderdag 12 mei
Top 10 plaatsen finale: 9e in 2002, 10e in 2003, 3e in 2005, 4e in 2006, 3e in 2010

Dennis van Eersel: Juryleden letten vaak meer op de kwaliteit van de zang dan op de kwaliteit van het lied. En linksom of rechtsom; Die zang van Ovidiu Anton is echt prima in orde. Het MeatLoaf-achtige rocklied is wat gedateerd, maar de achterliggende boodschap tegen terreur is helaas wel nog steeds van deze tijd. Ook over de staging is nagedacht in de act met een zwaardvechter en een hecht groepsgevoel in de refreinen. Roemenië gaat, zoals voor dit land altijd het geval was, ook in 2016 weer naar de finale. Waar het ook, net als de laatste jaren, geen potten zal kunnen breken.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 3%
Kans op rode lantaarn halve finale: 3%

Erik Bolks: IK WIL TWEE-HE-HE MI-HI-NUUUUTEN STIH-HILTE! Een Rockoperaatje uit Roemenië. Leuk om er tussen te hebben, zal ook wel doorgaan, maar zal de fans waarschijnlijk minder bekoren. Ovidiu is een goede zanger en zal daarom dus jurypunten pakken. Had ik het voor het zeggen dan zou ik als act helemaal over de top gaan bij dit lied en de zanger groen verven en verkleden als Shrek. Hem plaatsen in een Middeleeuwsachtig dorp, met de backings gekleed in de stijl van de Moldavische Asterix & Obelix-act van Moldavië uit 2014. Maar dat is misschien niet heel gepast bij een lied over een discobrand en een wederom – net als in 2015 – uit Roemenië serieuze boodschap. Ik vind wel dat als je als zanger daadkracht wil uitstralen zoals je knalt met je stem, de armbewegingen ook fel en afgemaakt moeten worden. Nu komt het wat mollig over.

De twee minuten stilte zijn er mogelijk nu drie geworden, nu Roemenie dr uit geknikkerd is. Wie toch graag ziet dat Ovidiu alsnog mag deelnemen, omdat de timing van de uitsluiting voor de artiest wel heel erg ongelegen komt, kan een poging wagen door deze petitie te tekenen.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op rode lantaarn halve finale: 0,1%

Dave Boomkens: De Roemenen zijn het kwijt. Hoewel het land nog nooit een finale miste, dateert de laatste topnotering alweer uit 2010. Toen bereikten Paula Seling & Ovi met hun ‘Playing with fire‘ de derde plaats in het klassement. Sindsdien eindigde het land vijfmaal op rij in de middenmoot van de finale en 2016 zou zomaar eens het jaar kúnnen zijn dat we Roemenië zelfs helemaal niet terugzien in de finale. ‘Moment of silence‘ van zanger Ovidiu Anton is namelijk kitscherige musicalmuziek dat in een potje Meat Loaf is gedompeld. In 2000 maakten de Zweden ook al eens gebruik van dit recept door Roger Pontare When Spirits Are Calling My Name te laten zingen en dát pakte toch echt vele malen beter uit. Ik kan mij niet voorstellen dat de vakjury – zestien jaar na dato – warm wordt van een soortgelijk lied met beduidend minder kleur. En de televoters? Ik kan mij niet voorstellen dat zij massaal voor Ovidiu naar de hoorn grijpen.

Beoordeling compositie: 3,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 3,0/10
Huidige kwalificatiekansen: 10%
Kans op winst halve finale: 0,2%
Kans op rode lantaarn halve finale: 19%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *