Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (1) Oekraïne

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Oekraïne.

In wezen is deze bijdrage heel melodieus en passioneel en geeft hij een heel goed beeld van de muziekcultuur in Oost-Europa, waar rock nog een populair genre is.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: OEKRAÏNE
Deelnemende artiest(en): O.Torvald
Compositie:Time

Componist(en): Zhenia Galych and Denys Miziuk
Tekst: Kamenchuk Yevhen
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 22 in de finale op zaterdag 13 mei
Top 10 plaatsen finale: 1e in 2004, 7e in 2006, 2e in 2007, 2e in 2008, 10e in 2010, 4e in 2011, 3e in 2013, 6e in 2014, 1e in 2016

Dennis van Eersel

Het gastland komt met het enige rocklied van dit jaar en is dus uniek in zijn genre. Nu het ook binnen zijn genre nog eens een sterk nummer is, met grote visuele kracht van de tikkende timers op de kleding van de rockers van O.Torvald, heeft het de potentie om Oekraïne weer een top-10 notering te bezorgen. Of die potentie ook benut wordt, zal de tijd ons leren.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Kans op top-10: 75%
Kans op winst: 1%
Kans op laatste plaats: 0,5%

Erik Bolks

Het aftellen is begonnen. De bom in Eurovisieland dreigde al een tijd te barsten in Oekraïne met al het gezeur rondom de Russische kandidaat. De zanger staat met een digitale aflopende klok op zijn borst op het podium, wellicht zal hij op de videoschermen ook met terugtellende klokken ondersteund worden. Ik vind het vooral erg plezierig dat in beeld gebracht wordt hoe lang het nog wachten is. Als stond je voor een stoplicht te wachten tot je over mag. Hoewel ik steeds meer aan het rommelige nummer begin te wennen, blijf ik het een zeer middelmatige bijdrage vinden. De zang is ronduit slecht. De zanger ziet er bovendien onverzorgd en als een drugsverslaafde uit. Voor mij zijn dat bepaald geen bonuspunten.

De vorige keer dat het festival in Kiev neerstreek leek het er met Green Jolly ook al op dat men absoluut geen zin had in een ‘dubbel’. Ook dit keer denk ik niet dat we Oekraïne in (de buurt van) de top 10 zullen zien, waar ze de laatste jaren toch echt een abonnement op leken te hebben. Ook als Oekraïne volgend jaar niet uitgesloten wordt vanwege het gelazer dit jaar, sluit ik uit, dat we opnieuw naar dit land zullen afreizen. De EBU zal zich wel drie keer bedenken voor ze zich weer in zo’n stom avontuur storten waarvan iedereen tevoren het al afraadde. Het wordt tijd dat de EBU eens wat aan dat politieke gekonkel doet, zich ook eens aan haar eigen regels houdt en zich niet laat koeioneren door ruziënde naties. Dat gaat lijnrecht in tegen alle kernwaarden van het Songfestival zoals het in 1956 bedoeld was.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Kans op top-10: 1%
Kans op winst: 0%
Kans op laatste plaats: 15%

Robbert Landegent

De nationale finale van Oekraïne is nauwelijks een paar weken achter de rug of de inzending van het gastland wordt nu al door velen verguisd. Terecht? Niet helemaal, vind ik. In wezen is deze bijdrage heel melodieus en passioneel en geeft hij een heel goed beeld van de muziekcultuur in Oost-Europa, waar rock nog een populair genre is. Ook is voelbaar dat de inspiratie voor dit lied van binnenuit is gekomen en niet het gevolg is van calculatie. Dat duidt op integriteit. Wat de boel minder maakt, is dat de leadzanger geen goede vocalist is en tijdens de nationale finale diverse malen lichtjes uit de bocht is gevlogen. Herhaalt hij dat kunstje in Kiev (niet onwaarschijnlijk), dan is zijn lot, een lage eindklassering, definitief bezegeld.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kans op top-10: 0%
Kans op winst: 0%
Kans op laatste plaats: 10%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Responses to “Glazen Bol 2017 (1) Oekraïne”

 1. Shannon says:

  Oekraine had een zo´n veel beter nummer in de voorrondes! Tayanna met i love you, vond ik persoonlijk veel geschikter dan Time. Time is een middelmatig rock-nummer, wel het enige band rocknummer van dit jaar. Daarbij is het live telkens net iets uit de toon, als hij Tiimmeee zingt. Nee, ik denk niet dat dit het gaat redden in de voorrondes of het moet al de gun factor krijgen, dan zou het kunnen. want rusland en San marino zouden deze gun factor ook wel gaan krijgen 🙂 Allebei matige nummers, maar toch die gun factor….
  Beoordeling compositie: 5,0/10
  Beoordeling totaalplaatje: 4,5/10
  Kans op top-10: 5%
  Kans op winst: 0%
  Kans op laatste plaats: 20%

 2. eric says:

  Hulde voor Erik Bolks

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *