Glazen Bol 2017 (18) Moldavië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Moldavië.

Het riedeltje is mateloos irritant, de zanger is onopvallend en bovendien niet al te stemvast. Toch zie ik Moldavië wel de finale halen, omdat het één van de weinige vrolijke bijdragen is.
Erik Bolks

In de Glazen Bol van vandaag: MOLDAVIË
Deelnemende artiest(en): Sunstroke Project
Compositie:Hey Mamma

Componist(en): Anton Ragoza, Serghei Ialovitki, Seghei Stepanov, Mihail Cebotarenco
Tekst: Alina Galetcaia
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 12 in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 2005, 10e in 2007

Dennis van Eersel

Tijd voor wat vrolijkheid. Sunstroke Project is terug en dus zien we de Epic Sax Guy weer op het songfestival. De saxofoon is wederom dé hook van de inzending en het werkt nog altijd zo aanstekelijk als de pest. In een halve finale met veel nummers op laag en rustig tempo knalt deze vrolijkheid de huiskamers in en hoewel de tekst he-le-maal nergens over gaat, denk ik dat Moldavië ein-de-lijk weer eens naar de finale gaat.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op laatste plaats halve finale: 7,5%

Erik Bolks

Met Sunstroke Project stuurt Moldavië een oorwurm met een duf dansje en een playbackende saxofonist. Ze zullen ‘seks sells’ verkeerd begrepen hebben. Helemaal fout natuurlijk om dat aan een moeder te koppelen. Het riedeltje is mateloos irritant, de zanger is onopvallend en bovendien niet al te stemvast. Toch zie ik Moldavië wel de finale halen, omdat het één van de weinige vrolijke bijdragen is. In de finale moet het broddelwerkje het qua maffe dansroutine uiteraard afleggen tegen Italië en qua jokerigheid tegen buurland Roemenië. Zelf vind ik het lied vreselijk, maar er is een televotende markt voor.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

De eerste minuut beoordeel ik deze inzending nog als aanstekelijk en fris, mede door het enthousiasme van de muzikanten op het podium. Als daarna blijkt dat het nummer geen enkele variatie meer voor me in petto heeft, behalve een terloopse visuele verrassing, haak ik af. Hier is het visuele aspect de hoofdmoot en de muziek een ondersteuning. In mijn boekje hoort dit omgekeerd te zijn. Deze bijdrage solliciteert naar een bottom-5 positie in deze semi.

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 20%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *