Glazen Bol 2017 (19) IJsland

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: IJsland.

Het IJslandse publiek heeft het lied als winnaar uitgeroepen. Er moet dus iets aansprekends zijn voor de grotere massa. Ik heb dat nog niet gevonden.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: IJSLAND
Deelnemende artiest(en): Svala
Compositie:Paper

Componist(en): Svala Bjorgvinsdottir, Einar Egilsson, Lester Mendez, Lily Elise
Tekst: Svala Bjorgvinsdottir, Lily Elise
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 13 in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1990, 7e in 1992, 2e in 1999, 8e in 2003, 2e in 2009

Dennis van Eersel

Opeens is IJsland beland in magere songfestivaljaren, met twee non-qualifiers op rij. En dat lijken er drie te gaan worden. De act met stroboscopen lijkt niet erg te rijmen met het lied en de boodschap. Het schaapachtige stemgeluid is doorgaans ook iets waar de internationale jury niet van gediend is. Één van de weinige inzendingen dit jaar die door de ondergrens heen zakt.

Beoordeling compositie: 4,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kwalificatiekansen: 25%
Kans op winst halve finale: 0,1%
Kans op laatste plaats halve finale: 15%

Erik Bolks

Niet alleen is Svala in hoge nood en heeft ze net ontdekt dat het toiletpapier op is, ze heeft wel meer last van miss-matches. Wie met ogen dicht luistert hoort nog best een pretentieloos maar wel aardig liedje. Wie kijkt ziet een act waar kleding, lichten, choreografie (ze zoekt nog steeds een wc-rol?) ofwel de gehele uitstraling niets met elkaar te maken lijkt te hebben. Een warrig concept levert geen punten op, dat geef ik je op een papiertje.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,5/10
Kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 15%

Robbert Landegent

Om eerlijk te zijn weet ik niet zo goed wat ik met deze inzending moet. Ik blijf het nummer met bijhorende presentatie een beetje vreemd vinden en het boeit me niet. Het enige wat ik leuk vind, is het arrangement, de instrumentatie. Apart wel. De rest laat me tamelijk koud. Het IJslandse publiek heeft het lied als winnaar uitgeroepen. Er moet dus iets aansprekends zijn voor de grotere massa. Ik heb dat nog niet gevonden en de inzending voorlopig gestald in de categorie ‘ondefinieerbaar’.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kwalificatiekansen: 40%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 50%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *