Glazen Bol 2017 (20) Tsjechië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Tsjechië.

Ik moet hierbij denken aan een Hongaars lied uit 2007, waarbij de waardering pas kwam nadat het grote publiek er voor gevallen was. Dat zou met Martina Bárta ook kunnen gebeuren.

Dennis van Eersel

In de Glazen Bol van vandaag: TSJECHIË
Deelnemende artiest(en): Martina Bárta
Compositie:My Turn

Componist(en): DWB, Kyler Niko
Tekst: DWB, Kyler Niko
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 14 in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei
Top 10 plaatsen finale: geen

Dennis van Eersel

Jazz op het festival, helemaal prima. Een nummer met een mooie boodschap bovendien: de trouw in voor en vooral in tegenspoed. Door fans worden dit soort (voor het festival) ongebruikelijke nummers vaak ondergewaardeerd, totdat het festival voorbij is. Ik moet hierbij denken aan een bluesbijdrage uit 2007 van Hongarije, waarbij de waardering pas kwam nadat het grote publiek er voor gevallen was. Dat zou met Martina Bárta ook kunnen gebeuren.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 0,5%
Kans op laatste plaats halve finale: 10%

Erik Bolks

Geweldige zangeres, maar een heel slowtempo lied. Deze ballad is standaard maar erg mooi. Het staat in mijn top 10, maar ik zie het in Kiev vooral heel hard onderuit gaan. Al is het in de loting wel als mooi rustpunt ingebouwd tussen nogal drukke/heftige bijdrage. Ik hoop dan ook dat ze de staging heel simpel houden en het vooral zal opvallen hoe goed deze zangeres met pure emotie en kwetsbaarheid de kijker kan inpakken. Tsjechië doorbrak vorig jaar eindelijk de ban van maar nooit naar de finale te geraken. Ik ben alleen bang, dat ze nu weer in de semi blijven steken, omdat Portugal in dezelfde vijver vist, niet met een hengel, maar met een sleepnet.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kwalificatiekansen: 15%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 38%

Robbert Landegent

Mag ik eerst een compliment maken? Martine Bárta heeft een van de fijnste, warmste en krachtigste stemmen van het hele festival dit jaar. Om dan nu over te gaan tot de kritische noot: haar nummer is prettig, maar totaal niet memorabel. Aangenaam voor in de lift of op de bank, kat op schoot, lekker glas wijn. Meer niet. Ze heeft nog geluk dat ze in de zwakke tweede helft van deze semi optreedt, waardoor ze misschien wat minder vergeten wordt dan in de sterkere eerste helft. Maar dat ze ondergesneeuwd wordt, is voor mij een zekerheid. Daar is geen ontkomen aan.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kwalificatiekansen: 20%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 30%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *