Glazen Bol 2017 (21) Cyprus

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Cyprus.

Hovig mag dan een liedje van G:son hebben, maar hij mist nogal wat charisma om het naar een hoger level te brengen.
Erik Bolks

In de Glazen Bol van vandaag: CYPRUS
Deelnemende artiest(en): Hovig
Compositie:Gravity

Componist(en): Thomas G:son
Tekst: Thomas G:son
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 15 in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1981, 5e in 1982, 7e in 1987, 9e in 1991, 9e in 1995, 9e in 1996, 5e in 1997, 6e in 2002, 5e in 2004

Dennis van Eersel

De act van het lied ‘Gravity’ moet goed zijn, wil Hovig kans op succes hebben. Zijn nummer is op zichzelf vermoedelijk niet sterk genoeg om het te redden, maar geeft qua thema en inhoud wel tools om een toffe act op poten te zetten. Ik verwacht veel gezweef, gevlieg en traag gespring en een blijvende hook. Als dat er niet is en het wordt een statisch optreden zoals in de Griekse finale, zie ik Hovig het niet redden.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 1%
Kans op laatste plaats halve finale: 3%

Erik Bolks

Wanneer Hovig zijn act niet drastisch aanpast ten opzichte van wat hij tijdens de Griekse voorronde liet zien, dan krijgen we een Rykka in het kwadraat te zien. Hij staat (het zal de zwaartekracht zijn) erbij alsof hij heel nodig moet poepen. Gelukkig heeft Svala papier!

Hovig mag dan een liedje van G:son hebben, maar hij mist nogal wat charisma om het naar een hoger level te brengen. Omdat ik Griekenland en Cyprus allebei als borderline qualifier zie, zou het maar zou kunnen dat ze door 12 punten aan de ander te geven zichzelf net buiten de top 10 plaatsen. Dat zou ik dan wel weer een grappige bijkomstigheid vinden. Ik hoop dat Griekenland hier het slachtoffer van wordt, maar vermoed dat Cyprus aan het kortste eind trekt in deze. Liefst zie ik beiden sneuvelen. Als Cyprus zich kwalificeert zal dat met dank aan de Grieken, Armenen (vanwege zijn afkomst) én de loting zijn, of men moet nog een heel goed doordachte act op poten hebben weten te zetten om te verhullen dat Hovig geen entertainer is.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Deze inzending blinkt niet uit in originaliteit. Het nummer is pakkend, maar ik heb het idee dat ik het al 1000 x gehoord heb. Dit zegt niet alles over de kansen ervan. Ook herkenbaarheid kan immers een reden zijn om voor een bepaald nummer te stemmen. Toch denk ik dat in dezelfde categorie kijkers eerder voor Zweden gaan en Cyprus links laten liggen (uitgezonderd misschien de Grieken en het land waar Hovig’s roots liggen, Armenië). Ook Griekenland is een mogelijke concurrent in hetzelfde genre. Dit wordt borderline, net wel of net niet, en dan zouden de Armeense en Griekse stemmers hier nipt de doorslag kunnen geven om Cyprus de finale in te loodsen.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kwalificatiekansen: 45%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *