Glazen Bol 2017 (22) Armenië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Armenië.

Intrigerende, karaktervolle bijdrage die volop mogelijkheden biedt voor een mooie, memorabele staging.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: ARMENIË
Deelnemende artiest(en): Artsvik
Compositie:Fly With Me

Componist(en): Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan
Tekst: Avet Barseghyan, David Tserunyan
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 16 in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei
Top 10 plaatsen finale: 8e in 2006, 8e in 2007, 4e in 2008, 10e in 2009, 7e in 2010, 4e in 2014, 7e in 2016

Dennis van Eersel

Deze inzending is gemaakt voor het songfestival, en dat bedoel ik in de positieve zin. Deze drie minuten ‘Fly with me’ zijn een vorm van muzikale storytelling, waarbij Artsvik in een nummer haar vocale capaciteiten kan tonen voor haar land, dat dicht bij de eigen cultuur blijft. Armenië heeft al enkele jaren de smaak goed te pakken en zou een eindoverwinning verdienen. Alleen dat laatste stapje wordt ook met deze inzending nog niet gezet denk ik.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 3%
Kans op laatste plaats halve finale: 0,1%

Erik Bolks

Dit land is bijna nooit onder mijn favorieten te vinden, maar met “Fly with me” is dat wel even anders. De eerste regel klinkt bijna hetzelfde als mijn favoriete Azerbeidzjaanse bijdrage “Start a fire”, maar dat zullen ze niet graag horen in Yerevan. Het nummer is spannend en ontwikkelt zich mooi. Het duurt bijna twee minuten voor het refrein uiteindelijk gezongen wordt. Het nummer houdt in ieder geval mijn aandacht van begin tot einde vast.

Mijn enige kanttekening bij deze fijne bijdrage is het nogal schelle geluid van de zangeres wanneer ze live zingt. Potentieel top 5 materiaal, met goede loting in finale zelfs kans op winst. Dit gaat er op het podium prima uitzien, de Armenen en Azeri zijn wat dat betreft serieus bezig altijd, gedreven door hun onderlinge haat en drang naar erkenning van het Westen. Als er geen foute vlaggen gezwaaid worden zie ik dit onderscheidende nummer niet anders dan hoog eindigen.

Het schrijverscollectief dat ook al verantwoordelijk was voor de liedjes van Aram Mp3 en Yveta vorig jaar heeft wederom een a-typisch songfestivallied afgeleverd. Dat zal gewaardeerd worden, door zowel vak- als publieksjury. Met een goede loting na veel zwakke landen is de finale alvast in de pocket.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
Kwalificatiekansen: 95%
Kans op winst halve finale: 35%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Intrigerende, karaktervolle bijdrage die volop mogelijkheden biedt voor een mooie, memorabele staging. De compositie vind ik erg boeiend en het arrangement, waarin westerse en oosterse elementen een geheel vormen, mogelijk nog meer. Het is bekend dat de hogere noten niet de comfortzone van zangeres Artsvik vormen en daarom is het des te slimmer dat deze, waarschijnlijk onder het motto ‘laat zien wat je kunt en vermijd wat je niet kunt’, ontweken worden. De jury’s kunnen niet om deze bijdrage heen, terwijl het uitgesproken love-hate karakter en de uitgebreide Armeense diaspora voor de benodigde televotes gaan zorgen. Kwalificatie!

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,0/10
Kwalificatiekansen: 90%
Kans op winst halve finale: 15%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *