Glazen Bol 2017 (23) Slovenië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Slovenië.

Ik vind het mooi, maar het is een zesje op alle fronten. En dat is op het songfestival vaak geen goed teken.
Dennis van Eersel

In de Glazen Bol van vandaag: SLOVENIË
Deelnemende artiest(en): Omar Naber
Compositie:On My Way

Componist(en): Omar Naber
Tekst: Omar Naber
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 17 in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei
Top 10 plaatsen finale: 7e in 1995, 10e in 1997, 7e in 2001

Dennis van Eersel

Na zijn (onterechte?) uitschakeling in de halve finale in 2005 wil Omar Naber revanche nemen. De uitstekende zanger zit echter met een ouderwetse pure songfestivalballad die hij nog op de plank had liggen. Geschreven in een depressieve periode. Nog nooit heb ik een nummer dat ik zo vaak draai zulke lage cijfers gegeven. Ik vind het mooi, maar het is een zesje op alle fronten. En dat is op het songfestival vaak geen goed teken.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kwalificatiekansen: 35%
Kans op winst halve finale: 0,5%
Kans op laatste plaats halve finale: 15%

Erik Bolks

Zal het voor het eerst zijn dat een artiest in dezelfde stad weer deelneemt aan het Songfestival? Omar Naber bracht in het jaar van Glennis Grace zijn fantastische lied “Stop” ten gehore, maar ook niet verder dan de voorronde. Helaas zit er deze keer de clichéballade “On my own” ook niet veel meer in. Hoewel de vocalen van Naber niets aan te merken is, komt het lied maar moeizaam van de grond. Voorspelbaarheid troef kan soms goed zijn voor een bijdrage, maar hier niet. Spijtig dan zo’n goede en charismatische zanger met zo’n lekker oeuvre en mooie stem het met zo’n liedje moet doen.

Persoonlijk vind ik het nog wel een fijne bijdrage, maar ik zie het niet hoogvliegen, ook al zal Omar het nummer perfect brengen en klopt het ouderwetse plaatje. De rode lantaarn lonkt.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 30%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 10%

Robbert Landegent

Niet een van de modernste inzendingen. Het zou dienst kunnen doen als leader van een hernieuwde reeks uitzendingen van ‘Onderweg naar morgen’. ‘On my way’ is ook het soort liedje waar Mary Spiteri (Malta 1992) maar al te blij mee zou kunnen zijn. Toch lijkt Omar Naber als zanger competent genoeg om dit toegankelijke nummer zelfs in 2017 op slimme wijze te verkopen. De man straalt zelfvertrouwen en ervaring uit en ook heb ik het idee dat hij een uitstekend team achter zich heeft met een regisseur, die getuige de goede beelden in de nationale finale, drommels goed weet hoe hij dit nummer voor het voetlicht moet brengen. Zien jullie het al voor jullie, een donkere zaal vol met bewegende aanstekerlichtjes? Hoewel deze bijdrage niet mijn smaak is, ga ik tegen de heersende mening van bookmakers en fans in dat het lied kansloos is voor de finale. Hier is een publiek voor. Ik zie zeker mogelijkheden voor Slovenië om zich te kwalificeren.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Je voorspelling gaat helaas niet uitkomen Robbert. Slovenië heeft de laatste 10 jaar met de regelmaat van de klok lekkere nummers en leuke optredens en iedere keer doen ze helemaal niets.
    Dus zet maar geen geld op kwalificatie voor de finale is mijn devies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *