Glazen Bol 2017 (25) Conclusie eerste halve finale

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag de round-up van semi 1.

Zweden en Armenië zullen zich zeker kwalificeren. Voor Albanië en Tsjechië ziet het er slecht uit.

In de Glazen Bol van vandaag: EERSTE HALVE FINALE

Datum : Dinsdag 9 mei 2017

Beoordeling van de liedjes

De afgelopen dagen hebben Robbert Landegent, Erik Bolks en Dennis van Eersel hun licht laten schijnen over de 18 deelnemers in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Zij gaven alle landen cijfers voor hun compositie, het huidige totaalplaatje (voor zover aanwezig) en gaven percentages wat betreft de kwalificatiekansen en eventuele winst van de halve finale.

Als we alle cijfers bij elkaar optellen en delen door drie, komt er een gemiddelde waardering uit voor de 18 songs van onze drie songfestival-experts. Het niveau in deze voorronde lijkt hoog te zijn, want alleen IJsland, Moldavië en Griekenland zouden zijn gezakt op de middelbare school. De rest scoort een voldoende, al dan niet met de hakken over de sloot.

Er zijn zelfs zes landen met een gemiddelde score van minstens een 7,5 en dat is de laatste jaren bij onze strenge jury weleens anders geweest. De uitkomsten leveren interessante inzichten, al zegt de kwaliteit van een lied alleen nog niets over kwalificatiekansen…

De kwalificatiekansen

Het valt op dat Armenië in beide lijstjes bovenaan te vinden is. Ook Zweden staat er prima op en het feit dat de kwalificatiekansen hoger liggen dan het cijfer voor de compositie heeft alles te maken met de geweldige act die Robin Bengtsson opvoert. Tot zover geen verrassingen, denken wij.

Het meest opmerkelijke is wellicht dat Griekenland bij de drie mannen slecht scoort, maar wél wordt gezien als een qualifier. De verwachtingen van stage director Fokas Evagelinos, die altijd top-10 haalde, zijn dus hoog. Moldavië, Letland, Cyprus en Montenegro lijken te moeten knokken voor twee finaletickets, al lijken Polen en Slovenië ook te kunnen stunten.

In België, Australië, Portugal, Finland, Azerbeidzjan, Armenië en Zweden lijkt de champagne al koud gezet te kunnen worden. Al wil er ook in dat segment de laatste jaren nog weleens een enorme meltdown bij zitten!

Maar wat denk jij?

Tot zover onze meningen, voorafgaand aan de repetities in Kiev. Maar we zijn, zoals altijd, benieuwd wat júllie zien, als je in de glazen bol kijkt. Wie gaan het redden en wie niet? Welke nummers vind jij van hoog niveau en welke niet? En zegt dat automatisch iets over de kwalificatiekansen? Laat ons weten wie, voorlopig, jouw tien qualifiers zijn in deze halve finale. En niet gevreesd, de echte afrekening volgt pas in Kiev, als onze prijspool weer open gaat!

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Zweden, Portugal, Armenia, Azerbaijan, Belgium, Latvia, Cyprus, Poland, Finland and Australia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *