Glazen Bol 2017 (26) Servië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Servië.

Het Servische lied springt er niet uit, het is een echt baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet-nummer, waar met name Nederland zo goed in was in de periode 2005-2011.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: SERVIË
Deelnemende artiest(en): Tijana Bogićević
Compositie:In Too Deep

Componist(en): Borislav Milanov, Joacim Persson, Lisa Desmond, Johan Alkenaes
Tekst: Borislav Milanov, Joacim Persson, Lisa Desmond, Johan Alkenaes
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 1 in de eerste halve finale op dinsdag 9 mei
Top 10 plaatsen finale: 2e in 2004 en 7e in 2005 (als Servië-Montenegro), 1e in 2007, 6e in 2008 en 3e in 2012, 10e in 2015 (als het huidige Servië)

Dennis van Eersel

Een sterke, moderne opener van de tweede halve finale, al hebben we nog geen idee hoe het straks in Kiev zal klinken. Ook is er van de staging nog niets bekend maar meestal zit dit bij Servië wel goed. Of het nummer voldoende blijft hangen is hier wel van afhankelijk, want alleen qua compositie is dit een inzending die weleens vergeten kan worden als er ruim een uur later gestemd gaat worden.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 15%
Kans op laatste plaats halve finale: 0,2%

Erik Bolks

Tijana komt uit Amerika over om een modern lied te brengen. Zij was destijds achtergrondzangeres bij “Caroban”, en daar hebben we ook meteen haar probleem te pakken. Als front-singer ontbreekt haar de stage-presence die je als solo artiest wel nodig hebt. Aan alles merk je dat ze niet gewend is in de spotlight te staan. Nogal geforceerd probeert ze in contact te komen met haar publiek, maar omdat het op een jaren ’90 manier gebeurt, slaat het geen moment aan. Daarmee wordt haar act een afstandelijk gebeuren. Tenzij iemand haar nog even de fijne kneepjes bijbrengt en haar achtergrondverleden er uit weet te slaan, zie ik Servië dit jaar al in de semi sneuvelen. Niet vanwege het lied, maar vanwege de uitvoerende. En dat is jammer, want ze kan wel heel goed zingen en het lied zelf is helemaal niet verkeerd!

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kwalificatiekansen: 45%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Speciaal voor het songfestival heeft Servië zijn eigen karakteristieke componisten en tekstschrijvers aan de kant gezet om vervolgens te gaan shoppen in het buitenland. Resultaat: een tamelijk inwisselbare sound en een melodie die deels geleend is van Kate Perry’s ‘Firework’. Het Servische lied springt er niet uit, het is een echt baat-het-niet-dan-schaadt-het-niet-nummer, waar met name Nederland zo goed in was in de periode 2005-2011. Ik zie deze inzending geen wonderen op het scorebord verrichten, al zou een nipte kwalificatie mogelijk kunnen zijn.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *