Glazen Bol 2017 (28) Rusland

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Rusland.

Ondanks de boycot van de deelname van Rusland, laten wij net als bij Roemenië vorig jaar het land wel in deze rubriek voorbij komen

In de Glazen Bol van vandaag: RUSLAND
Deelnemende artiest(en): Julia Samoylova
Compositie:Flame Is Burning

Componist(en): Leonid Gutkin, Netta Nimrodi, Arie Burshtein
Tekst: Leonid Gutkin, Netta Nimrodi, Arie Burshtein
Startvolgorde Kiev 2017 : Doordat Julia de toegang tot Oekraïne is ontzegd, kan Rusland dit jaar niet meedoen in Kiev
Top 10 plaatsen finale: 9e in 1994, 2e in 2000, 10e in 2002, 3e in 2003, 2e in 2006, 3e in 2007, 1e in 2008, 2e in 2012, 5e in 2013, 7e in 2014, 2e in 2015, 3e in 2016

Dennis van Eersel

Veelbesproken inzending vanwege de uitsluiting van Rusland door Oekraïne. Het gastland weigert Yulia toe te laten vanwege een optreden dat zij in 2015 gaf op de geannexeerde Krim. Het is voor het eerst dat een land zich niet zelf terugtrekt na een rel, maar dat het noodgedwongen niet mag meedoen. Áls Rusland mee had kunnen doen had nog moeten zien of deze inzending de finale had gehaald. Yulia heeft beperkte zangkwaliteiten omdat zij in een rolstoel zit. In een kleine semi wist Polen er in 2015 vanuit de laatste startplek nog doorheen te glippen, maar of dat Rusland op startplek 3 ook was gelukt, daar heb ik ernstige twijfels over. Onmogelijk was het niet, want het verhaal van Yulia is wel indrukwekkend en past in het thema van dit jaar: ‘Celebrate diversity’, voor wat het thema nog waard is…

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op laatste plaats halve finale: 0,1%

Erik Bolks

Na de winst van Jamala met haar (in)direct nogal politiek geladen lied “1944” waren uiteraard alle ogen gericht op Rusland. Wat zou men doen? Wel, men geeft (als het zo ver nog komt) de Oekraïne in eigen huis een koekje van eigen deeg en stuurt als PR-technisch charmeoffensief een rolstoel naar het strijdtoneel. Het is onmogelijk deze bijdrage los te zien van De Krim en de rolstoel. Daar hebben beide landen al wel voor gezorgd. Met opzet. De EBU stond erbij en keek er naar, want alles valt binnen de EBU-regels.

De podiummogelijkheden met een rolstoel zijn beperkt. Slimme move van de Russen dus, want zo kan de Oekraïense omroep ook lastig de act van hun aartsvijand ‘per ongeluk’ verstieren. Ook krijgt het publiek de boemerang keihard terug wanneer ze het in het botte hoofd halen om een weerloos vrouwtje op boegeroep te trakteren. De hoogspanning zal Yulia wel aankunnen, ze zong immers ook al bij de opening van de Olympische Winterspelen in Sochi. Dus we hoeven niet extra voorzichtig in ons oordeel te zijn.

Het lied zelf is melodisch best aardig, een typisch standaard popliedje zoals je ze bij bosjes in de Russische muziekscene kunt vinden; vriendelijk kabbelend, zonder echt tot een apotheose te komen, liftmuziek van het niet per se irriterende soort. Had moedertje Rusland Yulia in het Russisch laten zingen dan zou het niemand opgevallen zijn, maar nu stuurt Rusland een spraakgebrek op wielen. Hoe sympathiek zij ook overkomt, een zangeres is Yulia bovendien absoluut niet, daarvoor heeft ze ook te veel fysieke beperkingen. Op de studio-opname hoor je ook vooral een achtergrondzangeres in al even klungelig fonetisch Engels meezingen.

Update: Vermoedelijk zullen we nooit meer van Yulia vernemen. Misbruikt door de Russen als ze is, zal ze echt een volgende keer niet weer geselecteerd worden (alleen fysiek al is het zeer onwaarschijnlijk).

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10 (maar ook alleen vanwege de pity-vote)
Kwalificatiekansen: 80% (al doet het er niet meer toe)
Kans op winst halve finale: 20%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Wat een kwijlnummer, wat een draak van een lied! Een bijdrage die elke kracht en originaliteit mist en een zangeres die niet gehinderd wordt door enig charisma. Als Rusland ooit het risico heeft gelopen om de finale te missen, is het wel deze keer. Dan moeten de jury’s haar wel structureel overslaan, want met alle dikke Russische minderheden in voormalige satellietstaten kan het niet anders of Julia begint al met een startkapitaal van een puntje of 70 uit de televoting. Toch gaat de Russische inzending dit jaar in de gevarenzone komen, let maar op!

Beoordeling compositie: 1,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 2,0/10
Kwalificatiekansen: 49%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *