Glazen Bol 2017 (29) Macedonië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Macedonië.

De award voor de mooiste videoclip gaat dit jaar naar Macedonië. Echter, uit het verleden weten we dat de delegatie van Macedonië vaak nogal een potje maakt van het visuele aspect op het podium.
Erik Bolks

In de Glazen Bol van vandaag: MACEDONIË
Deelnemende artiest(en): Jana Burčeska
Compositie:Dance Alone

Componist(en): Joacim Perrson, Alex Omar, Bobi-Leon Milanov, Florence A.
Tekst: Joacim Perrson, Alex Omar, Bobi-Leon Milanov, Florence A.
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 3 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: geen

Dennis van Eersel

Nu zelfs Kaliopi, de laatste finalist voor Macedonië in 2012, vorig jaar de finale niet haalde, gooit het land het over een andere boeg. Geen grote naam, maar ook geen ouderwets lied via Skopje Fest. Een lekker repeterend dansnummer in de stijl van Kylie Minogue door Jana Burceska. ‘Dance Alone’ moet de Macedoniërs uit het slop trekken. Het is een afwijkend nummer in het eerste deel van de tweede halve finale, maar zit op startplek 4 wel op een punt in de show dat je bij het uitdelen van de punten over het hoofd gezien kan worden door televoters. En of de jury zoveel punten geeft om bij de bovenste tien te komen, daar twijfel ik nog aan.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 4%
Kans op laatste plaats halve finale: 2,5%

Erik Bolks

De fijne uitstraling van Nathan Trent kent ook een vrouwelijke variant en wel in de persoon van Jana. Zij zingt zich heel sympathiek haar prettig in het gehoor liggende niemendalletje. Met haar eigen manier van dansen ontwapent ze de kijker nog meer, waardoor zij op een enorme gunfactor mag rekenen. “Dance alone”, appelleert op een of andere manier aan het rebelse “Girls just wanna have fun”, maar dan in een fris feel-good jasje. De foute handklapjes en ooh’s aah’s verhogen de feestvreugde waardoor ik van deze bijdrage helemaal blij wordt.

De award voor de mooiste videoclip gaat dit jaar naar Macedonië. Echter, uit het verleden weten we dat de delegatie van Macedonië vaak nogal een potje maakt van het visuele aspect op het podium, maar op de zang en charisma van Jana is dus niets aan te merken. Dat maakt het misschien precies genoeg om ook Macedonië in de finale terug te zien. Ik hoop het wel.

Jana wordt geholpen door het team, dat vorig jaar achter het succes van “If love was a crime” zat. Datzelfde team mag het in deze halve finale met maar liefst drie inzendingen proberen (G;son eat your heart out!). En omdat ze alle drie verschillend en van goede kwaliteit zijn, maken ze ook nog eens alle drie kans de finale te halen.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 2%

Robbert Landegent

Vlot, prettig, modern en lichtvoetig liedje. Qua sfeertje (niet qua melodielijn) doet het me een beetje denken aan ‘Desenchantée’ van Mylène Farmer en dat bedoel ik als compliment. ‘Dance alone’ is in dit veld onderscheidend en dat is absoluut een pluspunt. Ondanks de luchtigheid van de inzending werkt de compositie niet echt naar een muzikaal hoogtepunt toe. De intensiteit blijft heel het liedje ongeveer gelijk. Dat zie ik als een minpuntje voor de kansen. Daarom lijkt mij hier een sterke visuele ondersteuning extra noodzakelijk.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 20%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *