Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (30) Malta

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Malta.

Claudia Faniello heeft een mooie, doorleefde stem. Des te teleurstellender is het dat ze met een uitgekauwde en mierzoete ballade, bijna ‘made in Volendam’, naar het jaarlijks liedjesfestijn moet afreizen.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: MALTA
Deelnemende artiest(en): Claudia Faniello
Compositie:Breathlessly

Componist(en): Gerard James Borg
Tekst: Philip Vella, Sean Vella
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 4 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1991, 3e in 1992, 8e in 1993, 5e in 1994, 10e in 1995, 10e in 1996, 9e in 1997, 3e in 1998, 8e in 2000, 9e in 2001, 2e in 2002, 2e in 2005, 8e in 2013

Dennis van Eersel

Dit is wel heel erg standaard songfestival. Een gedateerde ballad uit de jaren ’90, gaat dat nog werken op het hedendaagse festival? Claudia zal misschien bij de jury nog wel punten scoren. Iets wat Malta de laatste jaren sowieso erg goed lukt. Maar televoters massaal aan zich binden, dat wil Malta maar niet lukken. En Claudia Faniello dicht ik daar ook geen grote kansen in toe.

Beoordeling compositie: 5,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,5/10
Kwalificatiekansen: 45%
Kans op winst halve finale: 4%
Kans op laatste plaats halve finale: 5%

Erik Bolks

Disney stuurt elk jaar een liedje via Malta. En weer sturen ze een dame die 20 jaar ouder lijkt dan ze werkelijk is. In haar uitstraling is Claudia allang niet meer dat zangeresje dat ze was bij al haar vorige (en betere) pogingen om voor Malta uit te komen. Haar lied is het oubolligste van dit jaar, en wordt ook nogal statisch gebracht. Komt bij dat ze de ‘r’ niet kan uitspreken en overkomt als het zusje van Angela Groothuizen, terwijl ze in werkelijkheid het zusje is van die andere Faniello die tweemaal (ook al onterecht) meedeed aan het Eurovisiefeest. Dit nummer is zo fantasieloos dat ik er geen jury of kijker punten aan zie geven. Wat mij betreft blijft de finale voor Malta dan ook dit jaar een sprookje. Laat het land een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Letland, Finland & Montenegro en meer risico nemen in de nationale voorronde of interne selectie.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,5/10
Kwalificatiekansen: 5%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 15%

Robbert Landegent

Claudia Faniello heeft een mooie, doorleefde stem. Des te teleurstellender is het dat ze met een uitgekauwde en mierzoete ballade, bijna ‘made in Volendam’, naar het jaarlijks liedjesfestijn moet afreizen. Toch weet iedereen, onder meer door het grote succes van BZN, dat er een publiek is voor dit genre-ik denk zelfs in heel Europa- en ik acht Claudia daarom zeker nog niet kansloos voor een plaats in de finale. Vooral omdat ‘breathlessly’ het eerste luisterliedje in de reeks is en de enige echte zoete schlagerballade in deze semi. Deze bijdrage wordt in recensies regelmatig als saai bestempeld, maar is haar liedje werkelijk zoveel saaier dan de succesvolle inzendingen van landgenote Chiara?

Beoordeling compositie: 4,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 4,0/10
Kwalificatiekansen: 48%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 50%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *