Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (31) Roemenië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Roemenië.

Een combinatie van rap en jodel, maar een aanstekelijk enthousiasme gebracht door twee charismatische performers met een goede chemie. ‘Yodel It!’ is in elk geval dermate uniek en onderscheidend dat ik over een finaleplaats geen enkele twijfel heb.
Dennis van Eersel

In de Glazen Bol van vandaag: ROEMENIË
Deelnemende artiest(en): Ilinca ft. Alex Florea
Compositie:Yodel It!

Componist(en): Alexa Niculae
Tekst: Mihai Alexandru
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 5 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 9e in 2002, 10e in 2003, 3e in 2005, 4e in 2006, 3e in 2010

Dennis van Eersel

Op het songfestival is plek voor alles en dat maakt het muzikale aspect van het festival zo interessant. Want hoe gaat dít lied doen?! Een combinatie van rap en jodel, maar een aanstekelijk enthousiasme gebracht door twee charismatische performers met een goede chemie. ‘Yodel It!’ is in elk geval dermate uniek en onderscheidend dat ik over een finaleplaats geen enkele twijfel heb. Maar hoe hoog kan dit in de finale komen? Ik reken voorlopig op een top-10 notering.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 20%
Kans op laatste plaats halve finale: 0,1%

Erik Bolks

Zwitserland en Roemenië zijn een uitwisselingsprogramma gestart! CH komt op de proppen met een Roemeense zangeres en Roemenië verkoos met overmacht het jodelen tot thema van hun comeback op het Europese podium. En ze gaan hiermee gigantisch scoren. De twee hebben een onderlinge chemie die uitstekend overkomt op de kijker, bovendien is de zang nog spotless ook. ‘Yodel it’ is een uitgekiende zeer goed werkende combinatie van twee muziekstromen die doorgaans ver buiten mijn interessegebied liggen, rap en jodel. Het lied is simpel en effectief. Het moet wel raar lopen wil dit niet glansrijk naar de finale gaan en daar ook heel goed scoren.

Het kan nog zijn dat jury’s de gimmick van het jodelen niet waarderen en dus met opzet laag plaatsen. Ze hebben zich wat dat betreft al eerder misdragen en muzikale kunststukjes tegengewerkt in hun ranking. Ik verwacht dat ‘Yodel it’ de televote-winnaar van semi 2 zal zijn. Mogelijk dat ze het woordje ‘shit’ nog uit de tekst moeten verwijderen, of zou de EBU dat niet hebben opgemerkt?

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Kwalificatiekansen: 95%
Kans op winst halve finale: 65%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Bij deze jodelbijdrage voorzie ik grote verschillen tussen de reacties van jury’s en televoters. Het nummer is vrij uitgesproken, is vrolijk en heeft, net zoals bijvoorbeeld Italië, een eigen vijver. Dat maakt dat het alles in zich heeft om zich te ontpoppen als een waar televotingkanon. Bij de jury’s zie ik dit nummer weinig doen. Natuurlijk is het origineel, maar tegelijkertijd ook vrij monotoon en na een minuut zullen de meeste vakjuryleden het wel voor gezien houden. Bovendien, als je een unieke mix brengt van jodelmuziek en rap moet ook alles kloppen. De uitvoering laat echter te wensen over en experts zullen daarover vallen. Een paar jaar geleden, toen de de punten van jury’s en televoters nog gemiddeld werden, zou deze bijdrage geen schijn van kans gehad hebben (vgl de slechte juryresultaten van de Finse zwakzinnige rockers in 2015). In het nieuwe puntensysteem denk ik echter dat de Roemeense bijdrage zich gaat kwalificeren op grond van meerdere positieve uitschieters bij de televoting.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *