Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (33) Hongarije

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Hongarije.

Je kunt van dit lied zeggen wat je wil, maar in elk geval brengt het de gewenste diversiteit. Het valt op, omdat het geen pan-Europees standaardnummer is.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: HONGARIJE
Deelnemende artiest(en): Joci Pápai
Compositie:Origo

Componist(en): József Pápai
Tekst: József Pápai
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 7 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1994, 9e in 2007, 10e in 2013, 5e in 2014

Dennis van Eersel

Wat een diversiteit in deze halve finale. Ballads, rap en jodel, dansmuziek en nu een gipsy-song uit Hongarije. Nog nooit gedaan, dus in hoeverre Europa hiervoor gaat vallen is nog niet te zeggen. Vooral het rapgedeelte kan bij de jury nog weleens nadelig werken. Toch herbergt dit nummer zoveel kwaliteit dat een non-kwalificatie erg onterecht zou aanvoelen.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 65%
Kans op winst halve finale: 3%
Kans op laatste plaats halve finale: 2,5%

Erik Bolks

‘Jaloma lomma deda dinanana jaloma lomma lomalom malom’ Wie het gejodel van Roemenië iets te banaal vond, komt bij Papai Joci iets meer sophisticated aan zijn trekken. Wat had ik het fijn gevonden als ook de Colombiaan Jan Henrik Fjällgren in Zweden had gewonnen. Uit het schijnbaar asielzoekersonvriendelijke Hongarije komt dan toch maar even via volksstemming een zigeunerminderheid zijn etnische lied zingen. Dat alleen al vind ik een mooi gegeven en celebration waard! De kleding is bij deze act echt een asset die er toe doet, evenals de zigeunerdanseres en violiste. Zonder dat zou het geheel maar saai zijn. Zelfs het rapgedeelte kan op mijn waardering rekenen.

Hongarije schotelt ons een heerlijke portie diversiteit voor, die naar ik hoop ook in de finale terug te zien zal zijn, al heb ik wat dat betreft nog wel mijn twijfels. Misschien richt Hongarije zich met deze inzending net iets teveel op een nichemarkt wil het echt te scoren.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 5%

Robbert Landegent

Je kunt van dit lied zeggen wat je wil, maar in elk geval brengt het de gewenste diversiteit. Het valt op, omdat het geen pan-Europees standaardnummer is. Bovendien brengt het heden en verleden knap in één productie samen. Hongarije brengt zijn eigen talen ten gehore en zo horen we ook iets van de cultuur van een minderheid.

Allemaal pluspunten, maar toch blijft mijn waardering voor deze inzending vooral rationeel. Het nummer raakt me niet echt. Het zou heel goed naar de finale kunnen gaan, omdat Hongarije durft af te wijken en we de laatste jaren regelmatig hebben gezien dat moed beloond wordt. Ook zien we zigeunerminderheden in meerdere landen op de Balkan. Die kunnen voor Hongarije een steuntje in de rug vormen en het land via de televoting net dat beslissende duwtje geven.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,5/10
Kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *