Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (37) Kroatië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Kroatië.

Het gaat óf geniaal worden en Kroatië wordt de sensatie van 2017. Óf het wordt een lachwekkende mislukking. Een tussenweg zie ik zo snel niet als mogelijkheid.
Dennis van Eersel

In de Glazen Bol van vandaag: KROATIË
Deelnemende artiest(en): Jacques Houdek
Compositie:My Friend

Componist(en): Jacques Houdek, Ines Prajo, Arjana Kunštek, Fabrizio Laucella
Tekst: Jacques Houdek, Siniša Reljić, Tony Malm
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 11 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1995, 4e in 1996, 5e in 1998, 4e in 1999, 9e in 2000, 10e in 2001

Dennis van Eersel

Dit vind ik de lastigste bijdrage van 2017 om in te schatten. Want gekte en genialiteit liggen vaak dicht bij elkaar. Jacques Houdek zingt in zijn eentje een duet, want een schizofreen is nooit alleen. Hij doet de kopstem en de tenor, afwisselend van elkaar. En hoe je dát in beeld gaat brengen… Ik heb geen flauw idee. Het gaat óf geniaal worden en Kroatië wordt de sensatie van 2017. Óf het wordt een lachwekkende mislukking. Een tussenweg zie ik zo snel niet als mogelijkheid.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Kwalificatiekansen: 50%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op laatste plaats halve finale: 5%

Erik Bolks

Wie na Ierland en San Marino nog glazuur op de tanden heeft krijgt het nog eens drie minuten moeilijk. Dacht je met Ralph Siegel over de top te zijn geweest, gaat Houdek er nog eens dik overheen en steekt zelfs Malta qua Disneygehalte naar de kroon.

Het concept is niet nieuw; iemand die twee stemmen om-en-om zingt, maar op het Eurovisiepodium nog wel een noviteit. Hoe dat er visueel uit gaat zien, daar ben ik wel benieuwd naar. Zo wendbaar als Alex Klaasen lijkt Jacques me niet echt. Vocaal is het ontzettend knap wat hij doet, maar of hij daarmee vrienden maakt? Zou hij ook nog een witte elektrische viool be-playbacken?

Houdek is bijna tienmaal níet gekozen door het publiek bij de preselecties in Kroatië, en daar is een reden voor. Hij schijnt megapopulair te zijn op de Balkan, maar het is een beetje hetzelfde mysterie als rondom de verkopen van alle CD’s van Gordon. Tekstquote: “It’s the miracle I’m talking of”.

Overigens zou ik het in de begin jaren ’80 waarschijnlijk nog geweldig gevonden hebben, maar dat parlando intro kan anno 2017 echt niet meer. Ik moet er spreekwoordelijk van kotsen, maar vermoed dat Zuid-Europa hier massaal voor gaat stemmen en het naar de finale zal helpen. Ik voorzie een scenario a la Cezar (Roemenië).

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Kwalificatiekansen: 75%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Zanger Jaques Houdek gaat op het podium verschillende stemmetjes doen. Misschien had hij beter kunnen solliciteren naar een baantje als freelance-zanger voor Disneyfilms. Dan had hij zich pas kunnen uitleven! Ik ben benieuwd hoe de act er uit gaat zien. Gaat de zanger bij elke stem van stoel en hoedje wisselen en worden we dus getrakteerd op een semi-komische act, of benadert Houdek zijn inzending bloedserieus? Mijn smaak is deze bijdrage alvast niet, maar de artiest geniet regionale faam en na het succes van de Roemeen Cezar in 2013 weet je het maar nooit. Het is eerder gebleken dat er een publiek is voor theatrale overacting.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Kwalificatiekansen: 45%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *