Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (38) Noorwegen

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Noorwegen.

JOWST verraste in de Noorse voorronde een beetje door de winst te pakken, maar ik snap het wel. Al valt of staat alles met de visuele act bij dit lied.
Erik Bolks

In de Glazen Bol van vandaag: NOORWEGEN
Deelnemende artiest(en): JOWST
Compositie:Grab The Moment

Componist(en): Jonas McDonnell
Tekst: Joakim With Steen
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 12 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 4e in 1960, 7e in 1961, 8e in 1964, 3e in 1966, 7e in 1973, 9e in 1983, 1e in 1985, 9e in 1987, 5e in 1988, 5e in 1993, 6e in 1994, 1e in 1995, 2e in 1996, 8e in 1998, 4e in 2003, 9e in 2005, 5e in 2008, 1e in 2009, 4e in 2013, 8e in 2014, 8e in 2015

Dennis van Eersel

‘When it’s all or nothing, I put my nerves in the coffin’. De zenuwen onder bedwang houden. Het lukte Noorwegen vorig jaar niet en dus ontbrak het land na enkele top-10 noteringen in de laatste jaren zelfs in de finale in Stockholm. Aan JOWST de taak om de finale wel weer te halen voor Noorwegen. Omroep NRK kiest in elk geval voor een goede tactiek. Er wordt geen eenheidsworst gestuurd maar een gewaagde inzending. Rap, zang, geflits, maskers, beats, een goede tekst. Een love or hate inzending, denk ik. En meestal doen die het wel redelijk goed, zeker in de halve finale.

Beoordeling compositie: 6,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op laatste plaats halve finale: 5%

Erik Bolks

Wat een verademing, alleen al vanwege de vorige drie bijdragen. Hierdoor heeft Noorwegen een gedroomde startvolgorde zou je zeggen. Hoewel Alexander op mij nogal slonzig overkomt, pakt hij me wel met zijn Ed Sheeran achtige rap. De (mooie) tekst loopt lekker, refrein is heel behapbaar en het nummer heeft iets moderns op een prettige manier. JOWST verraste in de Noorse voorronde een beetje door de winst te pakken, maar ik snap het wel. Zij het ook pas achteraf.

Er moet ook nog wel even kritisch gekeken worden hoe het ‘post-refrein-gedeelte’ niet botst met de regels dat er geen gebruik gemaakt mag worden van ‘opgenomen’ stemgeluid. De EBU inmiddels kennende, zal men wel een oortje dichtknijpen. Overigens is “Grab the moment” het lied met de spannendste en meest originele brug naar het laatste refrein, Chapeau! Of nee toch eigenlijk niet, doe die maffe capuchon af en trek iets fatsoenlijks aan!

Alles staat of valt met de visuele act bij dit lied. Het Daftpunk-masker had van mij niet gehoeven, ik ben ook tegen zonnebrillen op een podium, dat schept alleen maar afstand. Wanneer de regisseur het voor elkaar krijgt om dit op eenzelfde manier in beeld te brengen als de Noren dat flikten, kan het heel goed scoren. Zo niet, dan lonkt de laatste plaats. JOWST kan op mijn sympathie rekenen, hopelijk ook op een plekje in de finale.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 5%

Robbert Landegent

Noorwegen betreedt het podium met een modern en origineel popliedje dat afwijkt van de gemiddelde Scandi-deun. Ook is het nummer niet op de alom bekende Scandi-wijze geproduceerd. Daardoor krijgt het eigenheid en hoeft het niet te strijden met concurrenten in hetzelfde genre. Het nummer wordt enthousiast gebracht en vocaal is het ook allemaal dik in orde. Bovendien maakt het gebruik van stemvervormers het nummer extra memorabel. Minpunt: het abrupte einde, waardoor het akelige gevoel ontstaat dat de componist/producer er plotsklaps geen zin meer in had.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 4%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *