Glazen Bol 2017 (4) Italië

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Italië.

Ik denk dat Italië dit jaar op zijn sloffen gaat winnen en dat de strijd om de tweede plaats een veel interessantere is.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: ITALIË
Deelnemende artiest(en): Francesco Gabbani
Compositie:Occidentali’s Karma

Componist(en): Francesco Gabbani, Filippo Gabbani & Luca Chiaravalli
Tekst: Francesco Gabbani, Fabio Ilacqua & Luca Chiaravalli
Startvolgorde Kiev 2017 : De startvolgorde van de finale op 13 mei is nog niet bekend
Top 10 plaatsen finale: 6e in 1957, 3e in 1958, 6e in 1959, 8e in 1960, 5e in 1961, 9e in 1962, 3e in 1963, 1e in 1964, 5e in 1965, 10e in 1968, 8e in 1970, 5e in 1971, 6e in 1972, 2e in 1974, 3e in 1975, 7e in 1976, 6e in 1980, 5e in 1984, 7e in 1985, 3e in 1987, 9e in 1989, 1e in 1990, 7e in 1991, 4e in 1992, 4e in 1997, 2e in 2011, 9e in 2012, 7e in 2013, 3e in 2015

Dennis van Eersel

Het klinkt vrolijk, maar de boodschap is snoeihard richting de Westerse wereld. Ons ‘Occidentali’s Karma’ kan zich nog wel eens tegen ons keren. Of is dat al gaande? Francesco Gabbani won overtuigend SanRemo en was in die week ook direct mijn favoriet. De vrolijkheid van deze inzending – met dansende gorilla – is de hook en in een jaar dat er veel pessimistische liedjes meedoen is dit exact wat Kiev 2017 nodig had. De zang is niet geweldig, maar de vakjury zou daar bij deze bijdrage weleens doorheen kunnen kijken omdat de pure vrolijkheid ook hen moet raken.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,0/10
Kans op top-10: 80%
Kans op winst: 20%
Kans op laatste plaats: 0%

Erik Bolks

Emotie scoort altijd, helemaal wanneer deze positief is. En Francesco straalt dat in één grote brok energie uit terwijl hij zingt, mede door zijn geweldige mimiek, bewegingen en twinkelende ogen. Het vrolijke nummer valt op in een jaar waarin best veel somberheid gebracht wordt en de kwaliteit van inzendingen in verhouding tot andere jaren aan de lage kant is. Daar komt bij dat één (of vijf!) ondersteunende apen op het podium blijven hangen op het netvlies.

Zijn er dan geen kanttekeningen? Jawel, minstens evenveel; Allereerst een geweldige zanger is Gabbani niet (al weerhield dat de meeste winnaars ook niet de afgelopen jaren). Het nummer heeft voor wie het niet kent meerdere luisterbeurten nodig, terwijl Italië alleen in de finale het nummer zal brengen. Tijdens het Sanremo Festival, waar de Italianen de tekst meteen konden verstaan had het lied meerdere stemronden nodig om steeds verder op te klimmen in de scores. Zelfs de superfinale ging Francesco niet als favoriet in. Pas bij de keuze tussen drie haalde hij zijn monsterzege. Het live effect van een orkest is weg in Kiev! Wie gaat er nu ‘Alé’ roepen? De fans? Maar die zijn altijd te laat qua timing! Als Francesco even het verkeerde outfitje kiest belemmert hij zichzelf in zijn grappige dansje. Dat zie je als hij een pak aan heeft en wanneer hij een gitaar voor heeft. Tenslotte; vakjuries zouden misschien niet onder de indruk zijn van de vocalen en apen-gimmick of zelfs Italië iets lager plaatsen dan ze normaal zouden doen, omdat het heel hoog genoteerd staat bij de wedkantoren en zeer waarschijnlijk al een televote-kanon zal worden.

Bovenstaande tegenwerpingen zijn eigenlijk alleen maar aangevoerde redenen waarom Francesco met een andere plek in de top 10 genoegen zou moeten nemen, wanneer hij niet wint. Italië is namelijk voorlopig de te kloppen favoriet en kan dus eigenlijk alleen maar verliezen. Als Italië wint zal dat vooral zijn omdat er geen andere duidelijke titelkandidaat is opgestaan. Eerlijk gezegd verwacht ik dat nog wel. Als we de eerste repetitierondes gehad hebben, weten we genoeg. Vooralsnog zie ik Gabbani met een kleine marge er met de overwinning vandoor gaan. Tenzij de regisseur Italië de 25e startplek in de finale geeft. Dan zit hij geramd en zal de puntentelling niet echt spannend zijn. Hier is trouwens een live-uitvoering zonder aap.

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10 (kan variëren tussen 7 en 9, afhankelijk van apen)
Kans op top-10: 90%
Kans op winst: 35%
Kans op laatste plaats: 0%

Robbert Landegent

Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn: een sophisticated VPRO-boodschap verpakt in een heel populair en pakkend jasje, compleet met volgzame gorilla die meteen sympathie opwekt. Eigenlijk heb ik hier geen glazen bol bij nodig, want dat deze bijdrage hoog gaat scoren is een zekerheid. Sterker nog, ik denk dat Italië dit jaar op zijn sloffen gaat winnen en dat de strijd om de tweede plaats een veel interessantere is.

Wat het geheim is van deze inzending? Francesco Gabbani beschikt in Kiev over een muzikale privévijver, waar niemand, maar dan ook niemand anders in zwemt. Zijn muziekstijl staat op zichzelf. Waar concurrenten elkaar hier en daar in de weg zitten met identieke producties, is Italië uniek. Het land zal dan ook geen last hebben van welke startpositie dan ook. De luchtige sfeer, compleet in contrast met die van de vele zwaarmoedige ballads, gaat de rest doen. De enige factor die nog roet in het eten kan gooien, is de neiging van jury’s om voor Engelstalig te gaan en anderstalig te negeren. Die factor speelt minder bij televoters.

Beoordeling compositie: 9,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 9,0/10
Kans op top-10: 99%
Kans op winst: 90%
Kans op laatste plaats: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


1 Comment


 1. // Reply

  LEUK!!! Hier wordt je toch vrolijk van!! Wat een lekker nummer! Deze man heeft een persoonlijkheid, daar kun je niet omheen. Echt lekker positief! Namasté ALÉ! Ik blijf meezingen! Heerlijk. Uniek nummer, leuk nummer, zomernummer… WINNAAR? Het zou heel goed kunnen!! Ik vind de lyrics ook erg goed gevonden! Potverdorie, we hebben gewoon een winnaar, ITALY! Roma 2018?
  Beoordeling compositie: 9,0/10
  Beoordeling totaalplaatje: 8,5/10
  Kans op top-10: 100%
  Kans op winst: 80%
  Kans op laatste plaats: 0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *