Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (40) Wit-Rusland

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Wit-Rusland.

Nog nooit kwam Wit-Rusland met een lied in de eigen taal. Tot dit jaar. ‘Historyja Majho Zyccia’ is vrolijk en aanstekelijk en zit prima ingeloot zo richting het einde van de show.
Dennis van Eersel

In de Glazen Bol van vandaag: WIT-RUSLAND
Deelnemende artiest(en): Naviband
Compositie:Story of My Life

Componist(en): Artem Lukyanenka
Tekst: Artem Lukyanenka
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 14 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 6e in 2007

Dennis van Eersel

Nog nooit kwam Wit-Rusland met een lied in de eigen taal. Tot dit jaar. ‘Historyja Majho Zyccia’ van de Indie pop groep NAVIBAND is vrolijk en aanstekelijk en zit prima ingeloot zo richting het einde van de show. Toch heb ik twijfels. Het lied herhaalt zichzelf al snel en voor de mensen die het niét leuk vinden wordt het wellicht vervelend of irritant. Hoe de rest van Europa gaat reageren op dit lied (vooral West-Europa) vind ik dan ook lastig in te schatten. Ik denk dat het weleens kan tegenvallen.

Beoordeling compositie: 6,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kwalificatiekansen: 55%
Kans op winst halve finale: 0,5%
Kans op laatste plaats halve finale: 10%

Erik Bolks

Na de eerste 4x ‘Hey, Hey, Ay-ay-ay-ho’ begint bij mij al een hartgrondige haat tegen dit nummer te ontstaan en dan zijn we pas begonnen. Het nummer is dan ook een eindeloze herhaling van zetten. In twee-en-een-halve minuut hebben we alles al drie keer langs horen komen en dan jodelen we nog even door naar het einde. Wat nou Wit Russisch? Het is gejengel van het ergste soort en dan ook nog eens in het door mij toch niet erg gewaardeerde Mumford & Sons genre.

De zangeres staat erbij als een ADHD-kuiken dat probeert weg te vliegen met haar twee Mickey Mouse-vlechten op de kop, en een jaren tachtig straatgospelzanger die nog waarschijnlijk stinkt ook staat er een beetje bij.

Ofwel alles in deze bijdrage staat mij tegen en toch beweeg ik stiekempjes mee. Fout teken! Dit nummer zal het onder de fans en in de zaal heel goed doen denk ik (vanwege de platschedeligheid?) , maar op de kijker toch geen al te grote indruk maken. Kan er volkomen naast zitten natuurlijk, maar dan is dat omdat het een blinde vlek betreft, ge-oogklept door m’n eigen afkeer van dit lied. Vandaar en vanwege de startvolgorde in een nogal matig deel van de show ik toch de kwalificatiekans op 60% zet. Niet van harte, uiteraard.

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 5,0/10
Kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 5%

Robbert Landegent

Dit klinkt fris, fruitig, authentiek en ongecompliceerd. Niet dat dit een meesterwerkje is, verre van dat. Maar deze bijdrage is lekker pretentieloos en mij raken de vrolijke klanken wel. Het gebruik van de eigen taal ervaar ik hier als een pluspunt, omdat het de authenticiteit van de inzending benadrukt. En nu zelfs de hele Balkan op het Engels is overgestapt, koester ik de landstalen des te meer. Het duo straalt enthousiasme uit, laat misschien daardoor vocaal hier en daar een steekje vallen, maar dat vergeef ik ze. Zou het niet geweldig zijn als Wit-Rusland met dit aanstekelijke nummer de finale haalt? Ik denk dat voldoende televoters voor deze inzending gaan, terwijl ik de reactie van de jury nog moeilijk vind in te schatten.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,5/10
Kwalificatiekansen: 60%
Kans op winst halve finale: 0%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *