Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (41) Bulgarije

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Bulgarije.

Modern, melodieus en goed geproduceerd nummer. Als de zanger tijdens zijn live optreden net zo mooi in zijn kopstem glijdt als in de studio-opname, dan komt het wel goed.
Robbert Landegent

In de Glazen Bol van vandaag: BULGARIJE
Deelnemende artiest(en): Kristian Kostov
Compositie:Beautiful Mess

Componist(en): Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson,Alexander V. Blay, Alex Omar
Tekst: Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson,Alexander V. Blay, Alex Omar
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 15 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 5e in 2007, 4e in 2016

Dennis van Eersel

Een dark horse voorafgaand aan het festival. Van alle ballads in 2017 vind ik dit de meest eigentijdse, gezongen door een jong talent. Dus het totaalplaatje klopt. Als de zang goed is, de staging van het niveau van Oekraïne vorig jaar is, dan zou dit weleens heel verrassend hoog kunnen eindigen. Of Bulgarije daadwerkelijk in de buurt van Zweden en Italië kan komen? Dat gaat lastig worden, maar tijdens de repetitieweken ontpoppen zich altijd nieuwe favorieten en Bulgarije zou zo’n land kunnen zijn.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: nnb/10
Kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 5%
Kans op laatste plaats halve finale: 0,1%

Erik Bolks

Ik hield mijn hart vast toen Kristian bekend werd gemaakt. Al You-tubend kwam ik nogal aanstellerige talentenshow-optredens tegen (logisch als Dima Bilan je coacht). Inmiddels is deze jonge zanger onder de vleugels van een ander team en dat is een zegen. Zij schreven “Beautiful mess” waarschijnlijk n.a.v. van het lelijke fietsenrekgebit waar een werkelijk prachtig geluid uitkomt.

Het is een moderne ballade die Kristian vol overtuiging (ondanks zijn jonge leeftijd en over liefde zingend) voor het voetlicht brengt. De opbouw is simpel doch doeltreffend, de melodielijn slepend en spannend tegelijk. De overgang naar kopstem is telkens subtiel en beheerst. Het arrangement is modern met een vleugje etnisch. Kortom allemaal argumenten om Bulgarije terug in de top 5 te wensen dit jaar. Qua act kun je dit lied bijna niet verpesten (less is more!) en dus denk ik dat die topnotering gaat lukken, al dan niet met behulp van de paar miljoen Russen verspreid over Europa. Het is Bulgarije gegund, na alle rampjaren. “Beautifull mess” is dé te kloppen kandidaat onder de ballads in 2017.

Beoordeling compositie: 8,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst halve finale: 15%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Modern, melodieus en goed geproduceerd nummer. Als de zanger tijdens zijn live optreden net zo mooi in zijn kopstem glijdt als in de studio-opname, dan komt het wel goed, want dit is een van de charmes van deze bijdrage. ‘Beautiful mess’ komt vrij snel to the point, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de andere ‘jongetjes-inzending’, die van Ierland. Dat is precies de reden waarom Bulgarije tot zondag mag blijven en Ierland onverrichterzake op vrijdag huiswaarts keert. Hulde voor de pakkende, muzikale en commerciële inzending uit Bulgarije!

Beoordeling compositie: 8,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 8,0/10
Kwalificatiekansen: 95%
Kans op winst halve finale: 30%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


One Response to “Glazen Bol 2017 (41) Bulgarije”

  1. Kobe says:

    Al een bij stil gestaan dat er misschien mensen zijn die zo een “fietsrekgebit” mooi vinden?
    Trouwens deze opmerking is totaal niet gepast of ze zouden uit een mond van een kleuter moeten komen.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *