Categorized | Glazen Bol 2017

Glazen Bol 2017 (43) Estland

ESF Magazine presenteert: De Glazen Bol. Onze jaarlijkse prognose voor het Eurovisie Songfestival. Componist Robbert Landegent, sportverslaggever Dennis van Eersel en songfestival-kenner Erik Bolks kijken elke dag naar de kansen van de deelnemende landen. Vandaag: Estland.

Koit Toome en Laura deden allebei al een keer eerder mee aan het songfestival en willen dat nu met meer succes doen. Een top-10 notering is dan ook een serieuze mogelijkheid, mits de interactie tussen het duo wat beter uit de verf komt.
Dennis van Eersel

In de Glazen Bol van vandaag: ESTLAND
Deelnemende artiest(en): Koit Toome en Laura
Compositie:Verona

Componist(en): Sven Lõhmus
Tekst: Sven Lõhmus
Startvolgorde Kiev 2017 : Startplek 17 in de tweede halve finale op donderdag 11 mei
Top 10 plaatsen finale: 5e in 1996, 8e in 1997, 6e in 1999, 4e in 2000, 1e in 2001, 3e in 2002, 6e in 2009, 6e in 2012, 7e in 2015

Dennis van Eersel

Modern Talking is terug! De sound van de jaren ’80 herleeft met ‘Verona’ en het werkt! Koit Toome en Laura deden allebei al een keer eerder mee aan het songfestival en willen dat nu met meer succes doen. Een top-10 notering is dan ook een serieuze mogelijkheid, mits de interactie tussen het duo wat beter uit de verf komt. Het is wellicht bewust gedaan, maar de staging en cameravoering met de twee artiesten op hun eigen eilandje werkt niet nog niet heel goed. Iets meer saamhorigheid, al zingen ze dat ze elkaar uit het oog verloren zijn geraakt, lijkt mij noodzakelijk.

Beoordeling compositie: 7,5/10
Beoordeling totaalplaatje: 7,0/10
Kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst halve finale: 10%
Kans op laatste plaats halve finale: 0,5%

Erik Bolks

Kan iemand even helpen zoeken? We zijn ‘m kwijt! Sinds wanneer? Ja, al ruim 30 jaar kwijt, dus ergens in de jaren ’80 moet ’t al verloren zijn. Wat zeg je? Was Koit toen nog niet geboren? Nou ja! En Laura ook niet ??? O, nou, zo zien ze d’r anders wel uit. Snap ik ook niet waarom ze dan zingen dat ze hun verona (whatever that may be) verloren hebben. Is ‘Verona’ in het Ests misschien wat ‘Dinges’ in het Nederlands is?

Dieter Bohlen (Modern Talking) had het lied geschreven kunnen hebben, aanstekelijk en heerlijk retro. Op een prettige manier in het gehoor liggend, met een zangeres die een paar aardige liedjes op haar naam heeft staan, maar nu als een soort Tammy Wynette een comeback mag maken. Haar tegenpartij is tevens een oude bekende en een kruising tussen Gary Barlow (Take That) en Fredrik Kempe. Het liedje had trouwens ook prima door die laatste geschreven kunnen zijn, maar dan was het uitgevoerd door een mooiboy tijdens MF en had het nooit gewonnen.

Nu zijn zowel Laura als Koit grote namen in Estland en dus wonnen zij wel. Willen zij in Kyiv ook scoren moeten ze allebei wel een beetje minder chagrijnig gaan kijken en met iets meer peper tussen de billen, want anders blijft het een fanwank van jewelste. Een heel lekkere fanwank, maar toch, een fanwank.

Beoordeling compositie: 7,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 6,0/10
Kwalificatiekansen: 70%
Kans op winst halve finale: 3%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

Robbert Landegent

Naar het schijnt een favoriet van vele fans, maar een gruwelbijdrage voor ondergetekende, die deze Bohlen-rip off niet kan waarderen. Ik geloof deze bijdrage niet, krijg er zelfs spontaan uitslag van. Hij is veel te bedacht, voelt 100% nep. Alles is cliché en ruimte voor echte emotie is er niet, wat nog eens wordt versterkt door het obligate, mechanische ritme in dit stuk. Dat stoot mij af. Zelfs de artiesten blijven emotieloos in hun te strak geregisseerde toneelstukje. In mijn lijstje staat deze bijdrage in de bottom-10, maar hij gaat zeker hoger eindigen, want er zijn ongetwijfeld veel liefhebbers die juist kicken op alles wat ik als minpunt ervaar. Deze inzending komt echter niet zo hoog als vele fans denken, mark my words…

Beoordeling compositie: 3,0/10
Beoordeling totaalplaatje: 3,0/10
Kwalificatiekansen: 80%
Kans op winst halve finale: 20%
Kans op laatste plaats halve finale: 0%

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER


2 Responses to “Glazen Bol 2017 (43) Estland”

 1. Shannon says:

  Aaaaaaah! Ik HOU van dit liedje!!! Ik weet niet waarom, maar ik vind het juist heel echt overkomen! Ik vind melodie leuk, de tekst leuk: gewoon een top nummer! HOWEVER: dit moeten ze live heeel goed gaan neerzetten, wil dit liedje goed overkomen. En ik twijfel of ze dat gaat lukken eigenlijk. Mijn glazen bol zegt: ZEKER DOOR, maar daarna komen ze niet hoger dan plaats 14.

 2. Nils van Teijlingen says:

  @Erik
  Verona refereert aan Romeo and Juilet..
  ..en dat hebben ze verloren.

  Mijn absolute favoriet btw en ben blij dat ik ze terplekke naar de finale kan gaan toejuichen. Naast Og3ne natuurlijk! 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *