Gokker Rob Furber: ‘Jury’s gedroegen zich als televoters’

Daags voor de finale was gokker Rob Furber er van overtuigd: Nederland zou het Eurovisie Songfestival van 2014 winnen. The Common Linnets werden tweede achter Conchita Wurst. Daarom de vraag aan Furber: ‘what went wrong?’ • Door: Dennis van Eersel •

Via zijn website Entertainment Odds geeft Rob Furber openheid van zaken. Hoe heeft het songfestival 2014 uitgepakt voor de beroepsgokker? En natuurlijk komt hij daarbij terug op een van zijn verkeerde voorspellingen. Nederland werd geen eerste, maar tweede.

‘Juryleden hebben zich als televoters gedragen,’ geeft Furber als verklaring voor de – in ieder geval voor hem – verrassende zege van Oostenrijk. Niet alleen won Conchita Wurst de stemming bij de televoters, wat verklaarbaar is. Ook jury’s vielen massaal voor de man met baard in een jurk, die “Rise like a Phoenix” zong, maar vooral een statement maakte voor een tolerantere wereld.

‘De vleierij rondom Conchita voelde voor mij aan als iets wat vooral bij de fans leefde. Bij de promoconcerten in Londen en Amsterdam werd ze behandeld als de nieuwe Messias. Dat deze Conchita-mania zich ook zou uitbreiden richting het grote publiek én de jury’s, dat heb ik niet aan zien komen,’ schrijft Furber.

“Rise like a Phoenix” versus “Calm after the storm”
‘Veel jury’s hebben gehandeld als televoters,’ vervolgt Furber zijn relaas. ‘Hoe konden zij “Rise like a Phoenix” hoger aanschrijven dan “Calm after the storm”? Kennelijk waren ze beïnvloed door de staging bij de Oostenrijkse inzending en gegrepen door het imago van Conchita. Als Valentina Monetta deze ballad had gezongen, was het onmogelijk geweest dat het ook maar in de buurt kwam van de winst.’

Nu is het de vraag, of Valentina Monetta met “Calm after the storm” ook tweede was geworden. Ook de vertolker en zijn of haar kwaliteiten spelen een grote rol in de eindklassering. Bij jury’s is die rol in de beoordeling misschien nog wel groter dan de kwaliteit van het lied. Furber vindt echter dat jury’s verder moeten kijken dan hun neus lang is:

‘Liedjes moeten een emotionele connectie maken met de kijkers. Dat heeft Conchita natuurlijk erg goed gedaan. Maar de nummers moeten ook beoordeeld worden door professionals op het gebied van kwaliteit, actualiteit en hitpotentie. De vocalen van Conchita Wurst waren in orde, maar verre van exceptioneel en het lied “Rise like a Phoenix” is erg gedateerd. Ik wil geen slechte verliezers zijn, maar de jury’s hebben laten zien dat zij niet altijd goed inschatten wat een kwaliteitscompositie is.’

Furber gaat nog dieper in op de resultaten van het Eurovisie Songfestival 2014. Lees zijn hele beschouwing hier op zijn website.


4 Comments


 1. // Reply

  Jury’s geven nog steeds 12 punten aan hun buren en of het een kwaliteit song is of niet maakt dan niet uit.
  Rusland kreeg belachelijk veel punten voor een kleutersong uit bepaalde windstreken.
  Een goede jury bij elkaar rapen is nog steeds moeilijk en waarschijnlijk onmogelijk omdat er in de wereld maar weinig mensen zijn die een eerlijk oordeel kunnen geven.
  Dat wij Nederland bv geen 12 punten van buurland Belgie kregen is me nog steeds een raadsel ( was de uitspraak over de nep opera zanger zo gevoelig van waylon ? voor de jury-leden ) Is de man/vrouw van Oostenrijk een terechte winnaar ?? Hmmmm dat ik voor het eerst hoorde dacht ik dit kan wel eens winnen. Toen ik het Nederlandse nr hoorde dacht ik. Dit Kan wel eens met een goede performance en loting wel eeens een TOP 10 nummer worden. Mijn gevoel was goed dus 🙂 Maar OW OW OW wat waren we dichtbij en wat zijn we maybe !!!! genaaid door de landen die ons 0 punten gaven of ons buurland Belgie 🙂


 2. // Reply

  En dan vraag ik me af: hoeveel verstand heeft Furber van muziek en wat is zijn achtergrond? Dat Conchita een baard draagt en een jurk wil zeker niet zeggen dat het lied steunt op louter een gimmick. Conchita heeft een mooie stem en zingt met gevoel. De compositie is niet ultramodern(moet dat trouwens?), maar zit uitstekend in elkaar. Furber suggereert min of meer dat jury’s gevallen zijn voor pracht en praal in plaats van muzikale kwaliteit. Voor mij is ‘Rise like a phoenix’ echter ook een van de meest kwalitatieve liedjes van het festival. De act had geen onnodige dansers en rollerskaters, maar alleen de excentrieke, goed zingende Conchita en de muziek. Er zat ook een mooie opbouw en sfeer in het nummer. Voor mij hebben de jury’s zich als volwaardige experten gedragen. De kritiek van Furber vind ik dan ook niet terecht.


 3. // Reply

  @Robbert-Rotterdam: helemaal mee eens! Dat The Common Linnets semi 1 gewonnen hebben en met 238 punten tweede zijn geworden in de finale, zegt al genoeg: het nummer bungelde eerst onderaan bij de bookmakers en in de polls, en werd amper impact toegeschreven. Dus de jury’s (maar ook televoters) gaan toch echt wel voor kwaliteit, of dat nu qua zang, performance of beide is. Oostenrijk had een goede combinatie, het lied zit erg sterk in elkaar; en werd het winnende nummer van vorig jaar, “Only Teardrops”, niet ook “oubollig” genoemd? Jury’s en televoters laten zich heus niet overhalen door een gimmick, baard of jurk; verschillende geflopte travestie-acts de afgelopen jaren bewijzen dat (DQ, Dana International 2). Thomas Neuwirth alias Conchita Wurst gaf een overtuigend en vocaal sterk optreden weg, zonder te provoceren toch commercieel toegankelijk; in alle eenvoud was het optreden goed, zonder dat de nadruk op de “baard” of de “jurk” lag. Natuurlijk had in het Nederland gegund, maar deze prachtige tweede plaats en de winst van semi 1 overtreffen alle verwachtingen (of gebrek daaraan) die er in het begin waren. Oostenrijk is een terechte winnaar. De jury’s hebben goed werk verricht.


 4. // Reply

  En wat een mooie compositie “Rise like a Phoenix” eigenlijk is, bewijst Tori Amos(niet de allerminste, toch?) recentelijk tijdens haar optreden in Oostenrijk. Wijze les: gimmicklooks hoeven niets te zeggen over de kwaliteit van een lied. Jury’s hebben wel degelijk gekozen voor een echt lied!
  https://www.youtube.com/watch?v=qXFdLxOtvfQ Begint ergens bij 0.40

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *