Dennis’ Opinie • De grote kanonnen doen mee aan Sanremo in Italië

Deze week wordt door de Italiaanse omroep RAI het prestigieuze jaarlijkse Sanremo Festival uitgezonden. Sinds kort wordt het festijn weer gebruikt om de Italiaanse inzending voor het Eurovisie Songfestival te selecteren. Dennis van Eersel volgt het Sanremo Festival al jaren en geeft zijn prognose.

‘Al in 2006 hoopte ik vurig dat de Italianen terug zouden keren naar het Eurovisie Songfestival. Inzendingen zoals het destijds winnende Vorrei avere il becco van Povia hadden niet mistaan. Al heb ik niet de illusie dat hij in dat jaar Lordi van de winst af had kunnen houden.

Ieder jaar komen de grote sterren van weleer naar het festival voor de Campioni sectie van het Sanremo Festival. Aangevuld met jong aanstormend talent in een andere categorie. De winnaar van de Campioni sectie krijgt de mogelijkheid van de RAI om naar het Eurovisie Songfestival te gaan. Mocht hij of zij dit afwijzen, dan kiest de omroep zelf van alle andere deelnemers een geschikte kandidaat voor Stockholm.

De liedjes blijven altijd geheim tot de uitzending daar is. Waar dit in andere landen zelden lukt, lekt het in Italië nooit uit. SanRemo is wellicht de meest professionele muziekwedstrijd op aarde, met de grandeur van een orkest. Het is de grondlegger van het Eurovisie Songfestival en een must-see voor kijkers die een sterke hang naar het verleden hebben.

Hoewel; ook het Sanremo Festival maakt momenteel een noodzakelijke verjonging door. Er is ruimte voor steeds meer muziekgenres, die verrassend goed klinken met een live orkest, en ook hier zijn de invloeden van talentenjachten als Idols, X-Factor en The Voice merkbaar. Ook beginnende artiesten stappen met een bak ervaring het podium op en halen een hoger niveau.

2016 is daarin niet anders. Het deelnemersveld van 20 artiesten is gevuld met winnaars en runner-ups van talentenjachten, oudgedienden uit vervlogen tijden en oud-deelnemers van Sanremo. Een prachtige line-up voor de komende vijf dagen in Italië, waar het songfestival eindelijk iets meer begint te leven. De resultaten zijn goed en dus wordt de show uit Stockholm in mei zelfs voor het eerst in jaren uitgezonden op RAI Uno.

Nogmaals, de liedjes zijn nog niet bekend, maar de namen zijn al om van te watertanden en geven voldoende aanleiding voor een prognose op alfabetisch volgorde:

Alessio Bernabei deed vorig jaar ook mee, want hij is de leadzanger van de band Dear Jack die zevende werd. Inmiddels is hij solo gegaan. En zeer pikant, zijn oude band met nieuwe leadzanger is ook terug! De televote zal in dat kader weleens heel verdeeld zijn. Vorig jaar was zijn zang niet altijd even zuiver, dus dat is iets waar de jury bij ‘Noi siamo infinito‘ misschien nog strikter op zal zijn.

Annalisa is de runner-up van de talentenjacht Amici di Maria De Filippi in 2011. Vorig jaar debuteerde zij gelijk met een vierde plek in het Sanremo Festival in een behoorlijk sterk finaleveld. Een jaar later keert zij dus alweer terug met het lied ‘Il diluvio universale‘ en gezien haar sterke vocalen en stage performance is zij een kanshebber. Het valt of staat met de kwaliteit van haar lied.

arisaArisa werd tweede in 2012 achter Emma Marrone, die we in 2014 op het songfestival zagen. Haar lied ‘La Notte’ van destijds haalde drie keer platinum. Ze zou in het verleden hebben gezegd graag naar het Eurovisie Songfestival te willen, maar de websites die dit claimen zijn niet allemaal even betrouwbaar. Ze probeert het in 2016 met ‘Guardando il cielo‘ en zou op het grootste muziekpodium van de wereld niet mistaan, want ook bij Arisa zijn de vocalen altijd van hoge kwaliteit.

Clementino is een voorbeeld van het feit dat er steeds meer ruimte is voor diverse muziekstromen op het aloude Sanremo Festival. De beste man is namelijk een rapper. Een genre dat het in de laatste drie à vier jaar bij de televoting best aardig deed. Juryleden in Italië hebben het echter stelselmatig de das om gedaan en dat verwacht ik dit jaar wederom met ‘Quando sono lontano

Dear Jack keert dus terug zonder zanger Alessio en de verwachtingen in Italië zijn dat de jury hun bijdrage niet zwaar zal belonen omdat zij geen trek hebben in bands die al teveel van bandleden wisselen. Vastigheid, stabiliteit en grandeur wordt van de deelnemers verwacht. Of hun inzending ‘Mezzo respiro‘ moet echt van grote klasse zijn natuurlijk.

Deborah Iurato e Giovanni Caccamo vormen een zeer interessant duo. Giovanni is de winnaar van de Newcomers sectie van vorig jaar en Deborah won de talentenjacht Amici di Maria De Filippi in 2014. Als er een goede pure chemie tussen de twee ontstaat, zou ‘Via da qui‘ weleens goed kunnen werken. Zij zijn op voorhand één van de grote favorieten.

Dolcenera is een multitalent die in 2003 de Newcomers sectie van Sanremo won en zesde werd bij de Campioni sectie in 2012. Beide inzendingen verschilden enorm dus het is even afwachten in welke stijl ‘ Ora o mai più‘ geplaatst kan worden. Bij de televote kan zij het goed doen omdat ze momenteel veel op televisie is als één van de coaches in The Voice of Italy. Dit zorgt er vermoedelijk ook voor dat zij, bij eventuele winst, in mei niét naar Stockholm zou gaan.

Elio e le Storie Tese deed al mee aan Sanremo in de tijd dat ik nog niet keek. Het werden namelijk tweede in 1996. Lang geleden en tijden veranderen, maar deze groep verandert met haar tijd mee. Ook in 2013 werden ze namelijk tweede en de kansen van Elio e le Storie Tese zijn dus niet te verwaarlozen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar ik verwacht wel één en ander van ‘Vincere l’odio‘.

Itay 1993Enrico Ruggeri vertegenwoordigde Italië in 1993 in Millstreet met het ondergewaardeerde ‘Sole d’Europa’. Nu is hij terug in Sanremo, wat hij naast 1993 ook in 1987 won, om zijn derde titel te pakken. Of dat lukt met ‘Il primo amore non si scorda mai valt te bezien. Bij het jongere publiek is hij iets te lang uit beeld geweest.

Francesca Michielin is ook een oud-winnaar van X-Factor Italy, in het vijfde seizoen. Twee jaar geleden had ze een grote hit met het nummer ‘Magnifico’ en haar fans hebben via Social Media sindsdien al gevraagd of Sanremo niet iets voor haar zou zijn. Nu doet ze mee, met het liedje ‘Nessun grado di separazione‘. Vorig jaar had ze de grootste hit van 2015 en boekte ze op YouTube zelfs meer hits dan Il Volo.

Irene Fornaciari is de dochter van Zucchero, de grote Italiaanse wereldster die meer dan 60 miljoen albums heeft verkocht. Of zij net zoveel talent heeft als haar vader is even afwachten. Om eerlijk te zijn ken ik haar werk niet zo goed, want ze deed nooit eerder mee aan Sanremo. Dit jaar zingt ze ‘Blu’.

Lorenzo Fragola is de winnaar van het achtste seizoen van X-Factor is Italië en werd tiende bij het Sanremo Festival van vorig jaar. Meestal zit er minstens één jaar tussen als artiesten terug keren, behalve bij erg hoge noteringen. Maar dit jaar is dat echt anders. Zou het een hint zijn dat het lied ‘Infinite volte‘ van Lorenzo erg sterk is?

Morgan e I Bluevertigo is een Italiaanse rockband die al aan het optreden is sinds de jaren ’90. Ze hebben in de loop der jaren veel gewisseld qua muziekstijl en ik heb het gevoel dat zij een beetje dienen als vulling van het deelnemersveld en zorgen voor een uniek genre met ‘Semplicemente‘.

Neffa is ook een oudgediende, die al van de partij is sinds de jaren ’80 in de Italiaanse muziekwereld. De laatste jaren vooral als componist, voor bijvoorbeeld Marco Mengoni en Emma Marrone. Of zij zijn eigen nummer ‘Sogni e nostalgia‘ ook tot grote hoogtes kan brengen in Sanremo 2016 is twijfelachtig.

NoemiNoemi deed ook al mee in 2012, het jaar van Emma Marrone in Sanremo, en werd toen derde. Al haar albums hebben een top-10 notering in Italië behaald, mede door haar platendeal met Sony. De laatste jaren scoort ze wel iets minder en haar carrière lijkt op weg naar beneden te gaan. Of blaast ze het met ‘La borsa di una donna‘ nieuw leven in?

Patty Pravo deed al elf (!) keer eerder mee aan Sanremo en weet dus wat er gevraagd wordt. Uit pure nostalgie zal zij voor ‘Cieli immensi‘ vast de nodige punten krijgen, maar winst in dit sterke deelnemersveld geloof ik persoonlijk niet in.

Rocco Hunt was het aanstormend talent van 2014 en zeer opmerkelijk: hij is een rapper. De jury liep warm voor hem, en dat gebeurt zelden in Italië. Nu zijn ze in de Campioni sectie vaak nog iets strengen dan bij de jonkies. Rocco Hunt moet extra zijn best doen om hoog te scoren met ‘Wake Up‘, denk ik.

Stadio is voor een grote onbekende. Op internet is te lezen dat hij al sinds 1977 muziek maakt, maar volgens mij is dat zelden tijdens een groot festival op televisie geweest. Dat gebrek aan ervaring kan tegen hem werken, maar ik vind het lastig in te schatten. Zijn nummer heet ‘Un giorno mi dirai‘.

Valerio Scanu is de winnaar van de Big Artists sectie tijdens Sanremo 2010. Een aparte zege, want eigenlijk hij op de tweede avond eruit maar werd door de televoters gered. In de finale won hij opeens van gerenomeerde namen als Marco Mengoni, Arisa en Noemi. Een deel van de orkestleden zou uit onvrede zelfs hun bladmuziek op de grond hebben gesmeten. Als Valerio Scanu met ‘Finalmente piove weer voor een schandaaltje zorgt, dan meld ik het in het Buitenlands nieuwsoverzicht komende maandag!

Zero Assoluto heeft al vaker meegedaan aan Sanremo maar zonder enig succes en zonder een blijvende indruk op mij te maken. De vader van eén van de bandleden, Carlo Conti, was er mede verantwoordelijk voor dat Italië in de jaren ’90 stopte met het Eurovisie Songfestival. Het zou daarom wel humor zijn als hij met zijn band en het lied ‘Di me e di te‘ naar Stockholm mag.

Mocht je willen kijken naar het Sanremo Festival, bereid je dan goed voor. Het zijn vijf héle lange avonden, met heel veel gepraat tussendoor en heel veel paraderende Italiaanse modellen. Dat laatste is niet zo’n probleem, want de dames zien er vaak prima uit, maar het eerste is soms iets teveel van het goede. Daags na de show staan de optredens op de website van RAI vaak al online en dus is het terugkijken van de nummers ook al een prima bezigheid.

Zo schat Dennis de kansen in van de twintig deelnemende artiesten in Italië voor de grote finale op zaterdagavond:

***** Annalisa, Arisa, Deborah Iurato e Giovanni Caccamo, Elio e le Storie Tese, Lorenzo Fragola
**** Dolcenera, Francesca Michielin, Noemi, Valerio Scanu
*** Alessio Bernabei, Rocco Hunt, Stadio
** Clementino, Enrico Ruggeri, Irene Fornaciari, Patty Pravo
* Dear Jack, Morgan e I Bluevertigo, Neffa, Zero Assolut


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *