Jill’s Opinie • Sympathy vote dreigt in Finland

Dit weekend is het Super Saturday! Vier landen kiezen hun inzending voor het Songfestival in Wenen. Één van die landen is Finland, het land waar Jill Guthrie al jarenlang van droomt. Zij volgt de voorronde Uuden Musiikin Kilpailu voor ESC Daily, en geeft vandaag haar voorspelling voor de finale van zaterdag.

“De Finse voorronde loopt al sinds het eerste weekend van Februari, en komt zaterdag dus tot een eind. De strijd ging tussen 18 totaal verschillende liedjes. Het format was dit jaar ietwat aangepast: producer Anssi Autio besloot om de jury uit de show te halen en de televoter 100% invloed te geven.

Achttien liedjes waren verdeeld over drie halve finales, waarin steeds drie van de zes liedjes naar de finale gingen: 9 finalisten dus in totaal. Alles bij elkaar hebben we nu alternatieve radiopop, Latin hip-hop, punk, bhangra, electro-pop, ballads, danceable opera… van alles wat! Het belooft een mooie finale te worden.

Door de diversiteit in de line-up is het Finse publiek ook meer verdeeld dan ooit. De band Satin Circus is populair onder de studenten, die zich herkennen in het verhaal van het lied Crossroads. Daar tegenover staan de kitsch entries van Opera Skaala en Angelo De Nile, die steun vinden bij een heel andere doelgroep.

Norlan El Misionario heeft een niche doordat hij in het Spaans zingt (en rapt), en de bhangra-band Shava heeft ook een zeer uitgesproken genre. Misschien wel te specifiek om een groot publiek achter zich te krijgen in de finale. Maar de meest opvallende act in de Finse finale is natuurlijk Pertti Kurikan Nimipäivät, een punkband bestaande uit vier jongens die elkaar ontmoetten bij een workshop voor verstandelijk gehandicapten. De act roept veel sympathie op, zowel binnen als buiten Finland.

De overige drie finalisten lijken mij minder kansrijk. Toch is het lastig voorspellen, omdat we geen resultaten in de voorrondes hebben gezien, behalve dan wie er wel en niet door gingen. Het blijft dus anyone’s game, met televoters die het volledig voor het zeggen hebben.

Ik tip uiteindelijk vier acts voor de eindzege. Satin Circus heeft muzikaal gezien het sterkste lied, maar zal wel met een betere uitvoering moeten komen dan tijdens de eerste voorronde. Shava heeft juist de beste performance neergezet tot nu toe, maar de vraag is of dat lied breed genoeg gedragen wordt. Opera Skaala is een gevaarlijke outsider, evenals Pertti Kurikan Nimipäivät. Hun resultaat hangt af van de invloed van de sympathy vote.”

Final Lineup + mijn sterrenratings om kansrijkheid aan te geven:

 1. Satin Circus – Crossroads                                             *****
 2. Opera Skaala – Heart of light                                      *****
 3. Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää        ****
 4. Shava – Ostarilla                                                              ****
 5. Norlan El Misionario – No Voy A llorar Por Ti      ***
 6. Solju – Hold Your Colours                                             **
 7. Angelo De Nile – All for Victory                                 **
 8. Järjestyshäiriö – Särkyneiden sydänten kulmilla       *
 9. Jouni Aslak – Lions and lambs                                    *

6 Responses to “Jill’s Opinie • Sympathy vote dreigt in Finland”

 1. Jan says:

  Het Nederlands is hier ook al afgeschaft.

 2. eric says:

  Ik tip 4 vd 9 ……………………….. dan heb je bijna 50% kans dat je gelijk krijgt.
  Lekkere voorspelling dit.

 3. Hans says:

  Het Begrijpend Lezen is hier ook al afgeschaft…

 4. Hebbuzz says:

  Wanneer Finland de ‘mentally challenged’ stuurt, en die kans is denk ik behooooorlijk groot, groter dan hierboven gesteld, is semi 1 nog korter dan ie al gepland was.

  De EBU kan de show dan wel openen met 90 seconden zwakzinnige pokkeherrie en daarmee een twitterbom veroorzaken … zal de borstjes uit Polen of Conchita niet overtreffen, maar toch….. alles voor de kijkcijfers.

 5. Pim says:

  van de 4 liedjes die Jill tipt staan er toch mooi 3 in de top 3 – lijkt mij best een aardige score 😀

  jammr wel dat satincircus niet gewonnen heeft

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *