Juryshow tweede halve finale door de ogen van de jury

De generale repetitie waarin de jury’s hun stem ifinale n de tweede halve uitbrengen zit erop. Lees hier hoe de 17 deelnemende landen het, met name vocaal, er vanaf brachten. • Door: Steef van Gorkum en Dennis van Eersel •

Hoe meer sterren wij een land geven, hoe hoger wij denken dat de jury’s vanavond de liedjes hebben beoordeeld. Vooral de vocale kwaliteiten hebben voor ons de doorslag gegeven voor de juryvriendelijkheid van de optredens van vanavond:

Litouwen Rating-3.0-stars
Vaidas is de sterkste helft van het duo, vooral de start van Monika zou jurypunten kunnen kosten. Vaidas heeft ook wat missers, vooral wanneer hij tegen de zaal gaat schreeuwen in de instrumentale break. Het lied is vrolijk, doet niemand kwaad en zit binnen zn genre goed in elkaar.

Ierland Rating-2.5-stars
Een goede test voor songfestivalfans die willen weten of jury’s ook letten op de composities. Want Ierland heeft een geweldig lied, maar wel een zwakke performance. Juryleden letten vaak op professionaliteit en Molly kan weleens laag zijn geeindigd.

San Marino Rating-1.5-stars
Over professionaliteit gesproken, daar ontbreekt het bij deze inzending totaal aan. Het is amateuristisch. Beide artiesten, vooral Anita, zongen vals vanavond. Het ouderwetse genre kan een jury trigger zijn, maar ze zoeken de grenzen wel heel erg op.

Montenegro Rating-3.5-stars
Een nerveuze start, maar die wordt gevolgd door een vrijwel vlekkeloos optreden. Knez weet de camera’s inmiddels te bespelen. Een traditioneel genre, dat vaak goed valt bij de jury’s, in het verleden met Zeljko Joksimovic.

Malta Rating-3.5-stars
Amber geeft haar beste vocale prestatie af op de juryavond. Erg knap. Het is nog niet perfect, maar het zijn geen opzichte amateuristische fouten. Sommige uithalen maken indruk. Juryleden zouden dit in hun top-10 kunnen zetten vanavond.

Noorwegen Rating-4.0-stars
Een vocaal indrukwekkende ‘oefening’ in de meest pure vorm. De harmonien zijn prachtig, de solostukken soms wat shaky. Juryleden beoordelen ook het lied an sich, en dus zit Noorwegen wel safe.

Portugal Rating-2.0-stars
Leonor komt wat onzeker over en we weten niet of dat indruk zal maken op jury’s. Het is weleens veel slechter geweest dan vanavond, maar we werden ook niet bepaald weggeblazen. Er waren wel technische problemen en dus mocht Portugal nog een keer na afloop van de show optreden. Dit kan hun kansen vergroten.

Tsjechie Rating-3.5-stars
Het is wellicht niet de meest interessante of originele bijdrage van dit jaar, maar het is wel een traditioneel genre dat het goed kan doen bij jury’s. Zeker als het zo sterk gezongen wordt als vanavond het geval is. Eigenlijk een van de meest sterke performances van het gehele festival tot heden.

Israël Rating-2.5-stars
De zang is nooit het sterke punt van Nadav geweest. De eerste twee minuten vallen nog mee, op de rustige opening na. Daarna lijkt Nadav buiten adem te geraken. Of televoters het doorhebben is de vraag, maar jury’s zouden dit moeten afstraffen.

Letland Rating-4.0-stars
Aminata zingt geweldig, haalt alle noten, fabuleus. Dit maakt indruk op alles en iedereen. Is het genre toegankelijk genoeg voor elk jurylid? Wij denken van wel, sowieso een top-10 plek in deze semi.

Azerbeidzjan Rating-3.0-stars
Elnur is in potentie een geweldige zanger, want je wint niet zomaar the Voice of Turkey. Maar sinds wij hem in Wenen horen en zien, valt het toch allemaal wat tegen. De refreinen en het einde is best oke, maar de lage stukken zijn soms ronduit vals. Is het lied bovendien juryvriendelijk genoeg?

IJsland Rating-2.0-stars
Dit had een lied kunnen zijn waar jury’s voor gaan, maar als er zo vals gezongen wordt als Maria doet, dan houdt het toch op een gegeven moment op.

Zweden Rating-4.5-stars
Een modern poplied, radiovriendelijk en ook nog eens veel beter gezongen dan alle voorgaande liedjes van Mans. Alles is al gezegd over deze kanshebber voor de winst. Hij gaat goed scoren bij jury en publiek.

Zwitserland Rating-3.0-stars
Melanie komt erg nerveus over en sommige noten zitten op het randje. Het blijft een degelijke performance. Jury’s gaan msischien afknappen op de neprook aan het einde van het lied. Als ze al zover komen, want de rommelige compositie valt ook op.

Cyprus Rating-3.5-stars
Zenuwen zijn een ‘dingetje’ vanavond. In het geval van John kun je het zien in zijn ogen. Zijn stem houdt hij onder controle, maar hij doet niet de flinke uithalen waarmee hij eerder indruk maakte. Nog steeds haalt dit de top tien bij juries.

Slovenie Rating-4.0-stars
Vocaal goed, camerawerk goed. Slovenie heeft de zaken langzaam onder controle gekregen. Totaalplaatje ziet er nu professioneel uit en het klinkt ook goed. Een bijzonder stemgeluid (zoals dat van de zangeres van Maraaya) doet het altijd goed bij juries.

Polen Rating-3.5-stars
Natuurlijk is dit niet het beste optreden van de avond, vocaal gezien. Maar als je in gedachten houdt hoe lastig het is om zittend te zingen, dan maakt Monika daar absoluut het beste van. Wij gaan ervan uit dat juries daar rekening mee gaan houden, maar dat is geen absolute zekerheid.


9 Responses to “Juryshow tweede halve finale door de ogen van de jury”

 1. Eric says:

  Ach san Marino vind ik als lied ( hoe ouwbollig dan ook ) beter dan Albanië . En het blijkt na gisteren dat vakjurys daar ook geen moer van aantrekken of het zuiver of tenenkrommend vals ie . Jeetje zo vals heb ik het zelden gehoord .
  Het verbaasd me ook dat men vind dat België goed zingt . Ok ok het viel mee en de backings lieten het idd goed klinken . Maar het jochie zingt echt niet goed …. Echt niet ….. Echt niet . De Eiffeltoren is echt niet 4 km hoog …. Echt niet …… Echt niet .
  Ik pleit er echt voor dat er wederom kritisch gekeken moet worden naar stem- verdeling. . Ik opteert voor 1/3 systeem . 1/3 een vakjury van esc . 1/3 vakjury eigen land en 1/3 televoting .

 2. Eric says:

  Ps heeft niks te maken met Nederlandse uitschakeling . Daar ben ik simpel over .
  Iets te normaal liedje ( niet slecht hoor ) .
  Dramatische beeldregie / voorbereiding en jurken keuze soap . Na vandaag het eens rustig terug gekeken te hebben .
  Beeld stilgezet , camera pose , camera regie , led wand ( was ie kapot of zo ) het licht van boven klopte niet met het licht vd zijkant .
  En volgens mij gebeurd er wat op het eind van het lied want Trijntje schrikt ergens van en het mens stond al stijf vd zenuwen en onzekerheid .

 3. Roald says:

  @Eric: ja, klopt, Trijntje vertelde net bij RTL Late Night dat de cameraman van de steadycam (die om haar heen cirkelt) iets liet vallen (of er viel iets van de camera af); die schrok daar van, en Trijntje dus ook, vandaar dat ze opeens opzij keek. Blijf het zo jammer vinden, echt een gemiste kans… Aan Trijntje’s positieve instelling en vocale kwaliteiten heeft het zeker niet gelegen. Ben toch erg benieuwd waar ze nu uiteindelijk is geeindigd…

 4. Kobe says:

  Sinds wanneer draait het op het Songfestival om de allerbeste zang? Lordi? Ell&Nikki? Lena?
  Vond Belgie echt helemaal top gisteren…dit plaatje klopt!

  • Robbert-Rotterdam says:

   Het draait op het songfestival niet om de allerbeste zang, maar denk dat jury’s daar wel rekening mee houden. Albanië gisteren? We moeten even afwachten of de kwalificatie vooral aan de televoters te danken is of dat de jury’s hier ook een behoorlijk steentje aan hebben bijgedragen.

 5. Roald says:

  Gaat inderdaad om het totaalplaatje, lied/zang/artiest/presentatie/act; vocale kwaliteit speelt een rol, maar het blijft ook een show, waarbij visuele aspecten belangrijk zijn, dus presentatie/uitstraling (en dat is niet zo gek, we leven in een visuele maatschappij, kijk naar MTV Awards, The Voice, etc., daar wordt vaak niet zo best gezongen, maar de acts zijn spectaculair). Albanie en Belgie hebben echt goede liedjes op zich (vind ik persoonlijk), en misschien was hun juryrepetitie ook overtuigend, want die van Nederland (waarvan velen zeiden dat Trijntje het daarvan moest hebben) ging blijkbaar niet zo optimaal…

 6. Robbert-Rotterdam says:

  Weer een erg leuk artikel dat me goed op weg zou kunnen helpen.
  Wat ik wel heel grappig vind, is dat Dennis en Steef een veel traditioneler en ouderwetser jury voor ogen lijken te hebben dan ik.

 7. bastian says:

  Zweden is duidelijk de winnaar. De enige inzending die klopt, bij andere landen zijn meer minpunten te ontdekken. Heja Sverige.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *