Kiev 2017: Repetitieblog Dag 1

ESF Magazine volgt de repetities in Kiev ook dit jaar weer op de voet. Erik Bolks is de eerste van ons team die is gearriveerd in Oekraïne. Hij houdt je op de hoogte van de eerste repetitiedag.

De eerste dag opent met favoriet Zweden en gaat verder met interessante landen als Australië, België en Finland. De onderstaande tijden zijn de lokale tijden, één uur later dan in Nederland

Door: Erik Bolks

ZWEDEN

We zijn van start. Zweden heeft gekozen voor een kleurenschema van paars met blauw. De act volgt dezelfde routine als bij de nationale voorronde, inclusief ingestudeerde knipoog, knikjes, openen en sluiten van colbertjes en het typische handgebaartje. Robin lijkt ietwat nerveus. Hij start wel weer vanuit de coulissen en wordt vergezeld door dezelfde dansers , maar deze zijn nu voorzien van microfoontjes. Op de achtergrond verschijnen soms in neonlijnen getekende skylines van een stad. Bij de refreinen komt er veel glitterwerk aan te pas. Robin draagt een paars pak, dat hem best goed staat. In vergelijking met het podium in Zweden is dit in Kiev veel groter, dus sommige wideshots zien er wat vreemd uit. Het geheel komt (mede daardoor) wat onpersoonlijk en te gladjes ingestudeerd over. Vraag is dus of Zweden nog aan de performance kan werken om meer contact met de kijker te krijgen.

GEORGIË

Het is Georgië en dus niet heel onlogisch dat we nu Tamara in een rood-wit setting te zien krijgen. Hoewel de artiesten verteld was om in de finale kleding op te treden zien we de Georgische zangeres in een nogal casual outfit op het podium staan. Alleen. Een latere Er gebeurt weinig gedurende haar lied en kennelijk wil men de nadruk leggen op de stem van Tamara als ‘unique selling point’. Die is ook in de ochtend prima al schiet ze af en toe wel uit. Verwacht flink wat vuurwerk rondom de verhoging wanneer de backings (niet in beeld) ook een grotere rol krijgen. Bij ‘remember you are not alone’, wijst en kijkt ze in de camera. Ik ben er nog niet helemaal over uit of dat nou wel zo verstandig is.

AUSTRALIË

In een lang grijs/donkerblauw colbert loopt Isaiah op een klein roterend platform.
Een iets subtielere manier van tredmill dan Zweden dus. Vocaal haalt hij telkens het belangrijkste deel niet. Achter hem worden selfies van hem in meerdere kleuren geprojecteerd. Nadeel: hij loopt telkens van de camera weg.
Voordeel: Als hij wel de camera weet te vinden ziet het er wel meteen heel goed uit.

ALBANIË

In een rustige omgeving van donkergroen/mint dan weer pastel paars komt Lindita nogal contrasterend over in haar Barbie-roze jack met daaronder alleen een wit topje waardoor haar gebruinde en afgetrainde buikje. Verder jeans en zwarte hoge hakken schoenen. Na drie oefenrondjes is de stem wel naar de Filistijnen, dat belooft nog wat. Qua gezichtsuitdrukking over-act de zangeres nogal, ook qua vocale capriolen. Albanië heeft wil het de finale halen nog een lange weg te gaan./p>

BELGIË

‘Dat trekt op niks’ is de eerste reactie van onze Belgische collega’s. Futloos staat Blanche totaal verlaten op een veel te fel verlicht podium haar lied te kwelen, alsof ze elk moment in huilen kan uitbarsten. In een vale te grote roze trui en met maar liefst drie keer de armen omhoog bewegend is dat het enige dat gebeurt op het podium. De achtergrond bestaat uit veel te snel draaiende draadmodellen als moest dat actie uitbeelden. Waar een (donkere mysterieuze) enscenering zoals in de videoclip beloofd was, is dit vast niet het plaatje dat de RTBF voor ogen had. De titel ‘City lights’ komt op geen enkele manier terug. ‘Loose it all’ herhaalt ze als ware het een mantra haar laatste regels. Finale lijkt ver weg nog. Tijdens de personferentie gevraagd naar waarom de staging niet is zoals de clip antwoord Blanche dat ze heel tevreden zijn, en dat het precies als de clip is, dar zijn immers ook meerdere lichten. Verder gaat ze morgen een dag rusten i.p.v. keihard aan de act werken. Ofwel de Walen hebben geen benul van wat ze doen.

MONTENEGRO

Hilarisch zou ik de act van Zlavko willen noemen. Hij begint terwijl hij een keurige donkerblauwe lange rok (die uit de videoclip) aanheeft met daarboven een kinky, nietsverhullend doorkijkshirt. Strike a pose like Madonna’s Vogue. Dan gaat de rok uit, en paradeert hij rond in een glitterbroek met bling bling heupsieraden. Alles is over de top en verder. Hij slingert en speelt op erotisch bedoelde manier met zijn vlecht, waardoor je het awkward gevoel krijgt naar een masturbatiesessie te kijken. De act is nog rommelig en vocaal heel zwak. Jury’s zullen dit afstraffen, maar televoters vinden het mogelijk wel grappig. Na alle vorige bijdragen waar overal wel iets aan schort en in zekere zin wat saai zijn steekt Montenegro er zelfs nog wel positief uit.

FINLAND

Met Finland hebben we de eerste act te pakken die wel alles zuiver zingt. in een klassieke setting, die sterk doet denken aan Knez in 2015 zingt Lena , in het zwart gekleed, met de voeten in het water met een rood brandende hemel. The piano speelt maar een bescheiden rol, tijdens het intermezzo en alles is heel kalm en rustig in beeld gebracht.

AZERBAIJAN

DiHaj komt met moderne dan en drama en maakt het wegblijven van ‘Statements van Loreen’. Zij start voor een schoolbord waarop de woorden ‘fantasy’, ‘sensation’,’drum drum’ & ‘skeletons’ etc. staat geschreven. Naast haar staat een ladder, waarop een man met een paardenhoofd (dark horse?) staat. DiHaj schrijft ‘Horns’op het bord en beklimt de trap. de man zet zijn hoofd af en zij klimt weer naar beneden, de doos waarin ze staat klapt open (geen geheimen meer?), ze gebruikt een zijflap als helling baan om op te lopen, loopt terug en streept met een krijtje haar inmiddels vier in zicht met rug naar haar toe staande backings een kruis op de rug. Alles lijkt een soort maffia-act, maar komt niet heel begrijpelijk over. Het blijft wel hangen.

PORTUGAL

Tja, wat te zeggen als de artiest er niet zelf bij is nog. Zijn zus (de componist) zingt het liedje en we krijgen te zien dat de regie graag een intieme sfeer wil neerzetten. Op de achtergrond een bos, maar overal veel donkerblauw licht. Salvador zal op een klein podiumpje zijn act brengen, wat het lied heel erg ten goede komen zal.


3 Comments


 1. // Reply

  Fijn dat we nu al weer op de hoogte gehouden worden! Geniet daar allemaal!


 2. // Reply

  De repetities zijn nog maar pas begonnen of daar zijn jullie al met jullie verslagen. Top!
  Hoop weer op vele wetenswaardigheden. Behalve nieuws over de vocale prestaties ook weer over de act, het camerawerk, belichting en regie. Op de laatste punten blinken jullie doorgaans uit in vergelijking tot de vele collega-nieuwssites. Hopelijk ook in 2017!
  Ik heb gisteren een preview-sessie gedaan met 17 vrienden en heb veel geleerd over hoe muziekkenners en niet-muziekkenners reageren op de 42 bijdrages van dit jaar. Bijna het ideale ‘trainingskamp’ voor de Prijspool:)
  Succes deze week!


 3. // Reply

  Nu al complimenten voor jullie verslaggeving!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *