Kiev 2017: Repetitieblog Dag 3

ESF Magazine volgt de repetities in Kiev ook dit jaar weer op de voet. Vandaag bekijkt Erik Bolks de eerste negen landen van de tweede halve finale, inclusief Nederland.

Alsof de repetitie van OG3NE niet al voldoende aandacht vergt, hebben we met Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Denemarken nog een paar kansrijke acts die langskomen vandaag.

Door: Erik Bolks

SERVIË

Met de deur in huis: dit is niet zoals je een semi zou willen beginnen. Tijana is gekleed in een witte jumpsuit, en achter haar weer blauwe ledscreens met waterbubbels. Zij heeft een danser meegenomen die wat over het podium rondbeweegt, zonder duidelijk doel. Eigenlijk ademt de hele act dezelfde kille sfeer als die van Polen. Tijana blijft de achtergrondzangeres, die niet gewend is om leadzangeres te zijn. Vocaal aanvankelijk niet heel sterk, maar dat leek een ‘oortjesprobleem’ te zijn. De tweede ronde ging al stukken beter. Net iets te veel afstandshots.

OOSTENRIJK

Het concept: ‘Le Petit Prince’. Mooi openingsshot van Natan die eerst langs, maar daarna recht in de camera kijkt en dan glimlacht. Hij zit in zijn witte outfit op een grote ‘laatste kwartier’ maan. Zijn mimiek vertelt de liedteksten en hij weet constant de camera te vinden. Hij springt bij het tweede couplet van de maan en kan zijn energie even kwijt in het rondlopen. Daarna klimt hij weer op de maan. Aan het einde loopt hij letterlijk in de wolken (op een glazen plaat en met rook). De kleuren zijn Paars, blauw en op de achtergrond wolkenluchten. Deze act ziet er goed voorbereid en doordacht uit.

VJR MACEDONIË

Een achtergrond waar Blanche jaloers op zou moeten zijn, namelijk een zwart-wit city skyline. Jana zelf draagt een donkergroen jurkje, waarin ze sensueel beweegt. Misschien een beetje teveel een gogo girl. Er gebeurt verder vrij weinig gedurende de act, anders dan dat men van zwart-wit overschakelt naar de kleuren rood-wit-blauw. Jana’s stem is vandaag niet heel sterk, maar acceptabel. het donkergroene jurkje zal nog wel verwisseld worden, naar iets roods kan ik mij voorstellen.

MALTA

Erg statisch gebracht maar daardoor wel heel klassiek en een bepaalde markt aansprekend. Claudia zingt in een prachtige ingelegde crèmekleurige jurk. Ze ziet er wel als 50 uit terwijl ze pas 29 zou zijn. Zij zingt teveel met de ogen dicht. Uiteraard weer in de achtergrond de kleurstelling blauw licht met een enkele gele lampen en kroonluchter boven haar. Als het naar de finale gaat dan met hulp van de vakjury omdat het weel goed gezongen is en het één van de weinige ballades is in semi 2

ROEMENIË

Een grote snoepwinkel aan animaties komt langs, denk ‘Jokiland – Efteling’. Het is een groot BBC-kinder-animatieprogramma op de achtergrond maar op een hilarische manier. Een bonte verzameling aan kleuren komt voorbij. Bij het meer ingewikkelde gedeelte voor Ilinca wordt het beeld even rustig (slim met het oog op de expert juries). Daarna wordt Alex op een groot zilveren kanon zittend (fallussymbool) naar het midden van het podium gereden. Daar gaat een tsunami aan tickertape /confetti uit komen natuurlijk. De zang van de operazangeres is prima in orde. De chemie tussen de twee is ook goed, alleen niet goed in beeld nog. Gegarandeerd dat dit een televote kanon zal zijn. Een groter contrast met OG3NE lijkt niet denkbaar, dus dat is goed.

NEDERLAND

Zojuist de eerste oefenronde van OG3NE gezien en het ziet er echt goed uit! Classy en mooi, in zwarte glitterjurken, zingen de zussen perfect. doet denken aan The Supremes. Start is in het bijna donker, drie dames keurig op een rij. Dan snel over op close-ups. Op de achtergrond worden tekstflarden geprojecteerd, of twee handen die moeten loslaten,  iemand die naar het licht loopt en een boom in bloesem. Veel close-ups van de dames en verschillende manieren van oplijnen; driehoek, rechte lijn achter elkaar, naast elkaar en bij het laatste refrein net als Common Linnets, maar dan met z’n drieën tegenover elkaar staan en elkaar toezingen. De weinige bewegingen zijn synchroon. Kleurstelling: veel donkerblauw en stemmig paars. Het geheel is heel stijlvol allemaal. Dit gaat eenvoudig naar de finale, kan toch bijna niet missen. Ik ben positief verrast. Nog een beetje bijschaven aan de close-ups, gezichtsuitdrukkingen en achtergrond en het is af.

HONGARIJE

In een Oranje setting treedt Papaj aan, gekleed in een zwart leren jack en broek. Terwijl hij zingt kijkt hij iets omhoog, wat ietwat arrogant en afstandelijk over kan komen. De bijgeleverde danseres draagt een witte jurk met een veelkleurige sjaal. Tijdens de rap wordt het licht blauw, daarna schakelt het kleuren schema over naar rood met op de achtergrond twee traditioneel geborduurde duifjes. De zang is keurig in orde. De op het kleine podium staande violiste moet playbacken maar heeft kennelijk nog nooit vioolles gehad.

DENEMARKEN

De Barbara Dex Award gaat naar Denemarken, als zij dit pastel broekpak (oranje roze mint) als keuze behoudt. Gele gouden lichteffecten, omstralen de op vol volume zingende zangeres. Anja knielt halverwege naar de grond al zingend, vanwege het ‘laying down my armour’ waarschijnlijk. Ziet er wat vreemd uit, maar is qua zang dan wel weer knap. Ze zal het waarschijnlijk toch meer van de vakjury moeten hebben dan van de televote. De gouden regen (Golden Show…Waterfall), dezelfde als bij Emmily de Forrest moet de kijkers over de streep trekken om voor Anja te gaan stemmen.

IERLAND

Murray staat in een luchtballonmand. Mogelijk, dat het helium uit de ballon, iets teveel helium lekt. Hij piept het hele lied door als een Wiener Sängknabe. Achtergrond bestaat uit wolken en landschappen. Dat ziet er best wel mooi uit al lijkt de ballon te klein geschaald. De Ieren doen geen enkele moeite om Brendan er volwassen uit te laten zien. De backings, die toch echt nodig zijn naar het einde, zijn geen moment in beeld maar moeten wel ergens op het podium verstopt zijn. De niet afgemaakte bewegingen van Brendan missen overtuiging alsof ze hem alleen verteld zijn maar nog niet in zijn ‘muscle memory’ zitten. Vocaal gaat hij 3 van de 4 keer gigantisch de mist in met zijn uithaal.


5 Comments


 1. // Reply

  Waar blijft het verslag van Nederland….?


 2. // Reply

  Sorry, was te ongeduldig…………goed gedaan Steef!


 3. // Reply

  Erik heeft het meeste werk vandaag gedaan, moet ik toegeven! Ik moest de ESC Daily Show presenteren en de persconferentie van Nederland volgen – meer daarover later op deze site en op http://www.escdaily.com .

  Erik is daarom tot en met morgen onze belangrijkste repetitieman. Vanaf donderdag nemen Dennis en ik dat over.


 4. // Reply

  Ik volg het ook. Ik wil even zeggen dat jij, Steef, echt een goede vraag stelde aan O’G3NE. Beetje jammer dat je dan niet een inhoudelijk antwoord terugkrijgt. Terwijl een echt antwoord AVROTROS in zulk mooi en positief daglicht had kunnen zetten.

  Maar goed, los van dat moeten we maar tevreden zijn met een hele mooie repetitie niet :-)?


 5. // Reply

  Thanks Gert! Leuk dat je het allemaal volgt via de schermen thuis. Het was inderdaad een heel goede repetitie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *