Kiev 2017: Repetitieblog Dag 4

ESF Magazine volgt de repetities in Kiev ook dit jaar weer op de voet. Erik Bolks ziet en beschrijft de repetities van de laatste negen landen van de tweede halve finale van Nederland.

Welke van de negen landen van vandaag ontpopt zich als een ware concurrent voor OG3NE in deze halve finale? Wij volgen het voor je aan de hand van de repetities van vandaag.

Door: Erik Bolks

SAN MARINO

Een frisse retro bijdrage uit het ministaatje. Jimmy en Valentina doen het goed op camera, en laten zien dat een zangeres alleen op het podium het altijd moet afleggen tegen een duo met chemie. In Lederen outfits, Monetta draagt zelfs een leren pet, zingen ze beiden erg goed hun liedje. De kleuren paars, oranje en geel ondersteunen het retro disco liedje op een goede manier. Het verrast me dat het er eigenlijk best goed uit ziet.

KROATIË

Jacques heeft een kamerorkestje meegebracht. violisten en een cellist bespelen hun antraciet glimmende instrumenten (playbak natuurlijk). Houdek zelf komt na het viool intro met zijn bebrilde gezicht volop in close-up in beeld terwijl hij zijn parlando uitspreekt. De achtergrond en vloer projecteren een prachtig landschap met zonnebloemen. Jacques is gekleed in het zwart en doet pogingen om op Luciano Pavarotti te lijken, alleen de enorme witte zakdoek ontbreekt. Op de vocalen valt werkelijk niets aan te merken, die zijn perfect. Op het totaalplaatje valt wel iets op te merken. Het is behoorlijk cheesy allemaal, inclusief een regenboogje op de achtergrond aan het einde en gouden vuurwerkwaterval. Eindshot is weer de violist.

NOORWEGEN

Nauwelijks veranderingen aan de act ten opzichte van de voorronde. Veel paars licht dus en witte lichtstralen. Aleksander draagt een zwarte hoed en een lang T-shirt. De DJ en drummer dragen DaftPunk-achtige glittermaskers. Er worden dus toch stemmen gesampled bij Noorwegen, wat officieel tegen de regels is. Het lied eindigt wat abrupt, maar over all komt het heel fris en modern/hip over.

ZWITSERLAND

Van ‘Apollo’ krijgen we maar een halve repetitie te zien, waar andere landen in het halve uur soms wel 4 keer langskomen. We weten al wel dat de kleuren kanariegeel en lichtroze zullen zijn. de Roemeense zangeres draagt een hele lange felgele jurk en lang krullend zwarrte hairextentions. De pianist zit achter een lichtroze piano. Vocaal is het middelmatig.

WIT-RUSLAND

Staand op een wit podium in de vorm van een boot mt daarop twee fans (windmachines) zingen Artem en Ksenia hun lied vol overgave. Hij draait om haar heen terwijl zij achter haar microfoonstandaard blijft. De zangers zijn gekleed in het wit met traditionele accenten. de achtergrond is donkerblauw met wolken en gebouwen geprojecteerd. Een energiek optreden, met goede vocalen. Harmonie is niet heel lekker, solo klinkt het goed.

BULGARIJE

Supergoed voorbereid en mooi in beeld gebracht. Goede vocalen en close-ups. Special effects in de camera en niet op de achtergrond. Daar zien we alleen subtiel wat lijntjes door donkerblauw en zwarte achtergrond en zware regen in de backdrops. Leuk beautiful messy kapsel. Kristian heeft een modern Justin Bieber achtige outfit aan. Een stemmig zwart vest met hoge kraag en halflange mouwen, daaronder langere witte mouwen. Hij maakt zijn bewegingen krachtig af. Kristian beheerst zijn stem erg goed en komt heel ervaren over. De samenzang met de backings klinkt heel harmonieus.

LITOUWEN

De zangeres lijkt op Little My van de Muumitrolls. Ze zingt heel soulvol en wel goed, maar het klinkt nogal schel en aggressief. Wat dat betreft passen de visuals wel. Veel rood licht met cirkelzaag vormige vuurwerkprojecties op de achtergrond. De rode jurk past bij het kleurenplan. Het knotje lijkt op dat van de Hongaarse zanger.

ESTLAND

Koit en Laura maken er een ouderwetse show van. Koit erg stijfjes, Laura ontspannen. Hij kijkt bozig, zij charmant. De zang was niet goed, de kleding van Koit onopvallend. De jurk van Laura is prachtig, maar daar durven ze dan weer geen microfoonzendertje aan te hangen dus die is aan haar arm geplakt, met storend in het beeld komende loshangende draad. Daar zal nog wel wat aan geschaafd worden. De zangers lopen wel telkens naar de camera toe, maar komen zelfs als ze rug aan rug staan geen moment over als een duo met chemie. De tekst van het lied wordt iets te letterlijk genomen in de presentatie. Qua inhoud klopt het dat ze elkaar verloren zijn, maar als het niet verdrietig klinkt moet je het in Eurovisie gewoon gezellig uit laten zien.

ISRAËL

Waar Israel vaak garant staat voor een feestje met uptempo nummers lijkt het deze repetitieronde nog maar niet te lukken. Imri’s vocalen zijn ronduit matig, veel missers. Ook de dansers voegen weinig toe. De zanger draagt boven zijn zwarte broek een zwarte tanktop om zijn gespierde armen te showen. De dansbewegingen komen allemaal wat geforceerd over net als de constant glimlach op Imri’s gezicht die hem in het zingen belemmert. De kleuren zijn vooral zwart, grijs en wit. Later aangevuld met groene en rode accenten. Veel werk aan de winkel nog voor deze Ryan Dolan-achtige act.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *