Categorized | 2017 Kiev

Kiev 2017: Repetitieblog Dag 7

ESF Magazine volgt de repetities in Kiev ook dit jaar weer op de voet. Vandaag zit Erik Bolks met Steef van Gorkum in het perscentrum om voor jullie te kijken naar de tweede reeks repetities van de tweede halve finale.

De dag wordt geopend door OG3NE en daarna komen alle acts die na Nederland volgen achtereenvolgens ook langs.

Door: Erik Bolks en Steef van Gorkum – we vullen elkaar goed aan

NEDERLAND

Waar andere acts soms nog al eens last hebben van ‘morning vocals’ zijn de stemmen van de zusjes helemaal opgewarmd. Oftewel wederom een perfecte uitvoering weer van ‘Lights and shadows’. een paar nieuwe (betere shots) en nu meer projecties op de vloer; kaarsjes en een ‘engel’. Ik heb het idee dat de kleurstelling is aangepast naar iets meer geel/goud licht. Men is dus bezig met details bij te schaven. Het moet wel heel raar lopen als OG3NE de finale misloopt.

HONGARIJE

Eigenlijk kent ook Hongarije geen wijzigingen in de act. De Oranje kleuren in het begin, blauw tijdens de rap en rood aan het einde toe zijn gehandhaafd. Joci zingt zijn fantasietaaltje zuiver maar wel een beetje zonder gelaatsuitdrukking. Hij komt ietwat sjagrijning over door zijn blik, terwijl hij het wellicht helemaal niet is. De jurk van de danseres is tch hetzelfde gebleven, al heeft ze een bloot buikje.

DENEMARKEN

Veel gedoe geweest over de jurk die Anja tijdens de eerste repetitie aanhad. Mevrouw Nissen komt nu gewoon weer met haar donkerroze / vaalrode jurk aanzetten die zij ook tijdens de voorronde aanhad. Vocaal is het wel in orde, maar na tien keer ‘do you know where I am?’ zal de kijker het toch ook niet meer weten. De act op het einde wordt op zich mooi gefilmd: Grieks drama als Anja op haar knieën gaat.

IERLAND

Hoewel hij er stukken relaxter bijstaat, mist Brendan Murray wel overtuigingskracht. Niet alle doorlopen gaat hij voluit en soms is het zelfs gewoon vals. De achtergrond is wel aangepast naar ‘getekende’ landschappen van witte lijnen op een zwarte achtergronden. Dat is een verbetering. De vraag blijft wat de luchtballon hier te zoeken heeft. Totaalplaatje daardoor incoherent: een jong jochie met een ouderwets lied en een totally random prop.

SAN MARINO

Een herhaling van de eerste sessie. Alleen heeft Valentina nu een zwart-witte outfit en toch weer dat malle petje op. Act is ietwat ingetogener dan de zeer kitsche versie van repetitie 1. Het nummer kakt na een minuutje wel een beetje in. Het perscentrum reageert ook minder enthousiast nu de discogimmick geweest is.

KROATIË

Jacques is half in het leer half in smoking gekleed. In het begin wordt op de achtergrond nu duidelijk gemaakt dat de twee stemmen elkaar afwisselen. Vocaal optimaal gebracht. Visueel zeer gelikt. Camerawisselingen werken erg mooi, het verhaal van het lied wordt duidelijk. In veel landen zal dit als minder kitsch gezien worden dan bijvoorbeeld in Nederland.

NOORWEGEN

JOWST wordt nu met veel meer wit in de achtergrond verwerkt, dus nu paars,wit,zwart. Het stemmetjesgedeelte na het refrein zijn samples, wat officieel niet mag. Er wordt gebruik gemaakt van hologrammen in de camera met pratende gezichtjes die ‘voices in my head’ moeten voorstellen. Alles is aanzienlijk verbeterd, vooral visueel. Veel meer close-ups van de leadzanger ook, die sympathiek de camera in kijkt.

ZWITSERLAND

Het blijft wannabe-Katie-Perry-zuurstok-pop die maar niet wil lukken. De finesses ontbreken. De kleuren zijn té en de zang heel middelmatig. Het lijkt er op dat het kanariegeel en lila in de verlichting, kleding en accessoires nu meer in 50-50 balans is.

WIT-RUSLAND

Een vrolijke rommelige bende op het podium, maar komt goed over. Veel snelle camerashots. Die geven het geheel de energie mee die het nodig heeft, maar versterken wel het chaotische beeld. Vocaal was het al zuiver, maar is de harmonie nu sterk verbeterd waardoor zangeres niet meer dwars door de zanger heenklinkt tijdens zijn solo’s.

BULGARIJE

Een keurige oefenronde voor Kristian. Hij draagt nu dezelfde moderne outfit, maar dan geheel in het zwart. Daardoor valt het minder op dat het modern is. Vocaal helemaal in orde, ondanks dat hij gisteren een beetje teut (17 jaar!) rondliep in de EuroClub. Sacha Jean-Baptiste heeft de camerashots flink door elkaar geschud en gebruikt nu een paar fraaie distortionshots.

LITOUWEN

Nauwelijks wijzigingen en nog altijd even afgrijselijk en fel, agressief in beeld gebracht. Wel zijn er wat als tumbleweed ronddraaiende grijze piramides in de backdrops toegevoegd. En er wordt gebruik gemaakt van een windmachine en de vier backings (in het zwart) staan voor de verandering zichtbaar op het podium, waar andere landen er voor hebben gekozen voor niet in beeld gebrachte achtergrondzangers.

ESTLAND

Ongeschoren en zelfs af en toe glimlachend komt Koit iets beter over. Hij en Laura raken elkaar zelfs even aan! Tegen het einde van de performance is er een lang shot waarbij de camera om de twee heen draait, terwijl ze (eindelijk) dichtbij elkaar staan. Hun beider gezichten worden soms op de achtergrond geprojecteerd als ze over de ander zingen. Meerdere verbeteringen dus. Laura houdt vocaal nog wel in.

ISRAËL

Alles ziet er wat strakker uit. De eerste ronde waren de vocalen behoorlijk op orde, maar de tweede en derde keer weer verschrikkelijk. Kennelijk moet Imri heel fit zijn en geconcentreerd om de noten goed te raken. Visueel ziet het er wel wat strakker uit allemaal. Alle camerashots die nog scheef gingen in ronde 1, kloppen nu wel.


2 Responses to “Kiev 2017: Repetitieblog Dag 7”

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *