Categorized | 2017 Kiev

Kiev 2017: Voorbarige conclusies in het perscentrum

Of het nu voetbal betreft, elke willekeurige andere sport, of het songfestival. Journalisten zijn er vaak meester in om opportunistisch te stellige, voorbarige conclusies te trekken. Vorig seizoen was Ajax al weken kampioen, tot ze het op de laatste speeldag verspeelden bij De Graafschap. En ook dit seizoen was het elke week een dagkoers. Het team dat die week goed presteerde, zou kampioen worden.

Bij een mislukte eerste repetitie wordt een land afgeschreven. Soms zelfs een top-act als Robin Bengtsson uit Zweden, zonder rekening te houden met het vroege tijdstip van de repetitie.

Door: Dennis van Eersel

Ook op het songfestival zie je dit soort snelle, overhaaste reacties. Bij een mislukte eerste repetitie wordt een land afgeschreven. Soms zelfs een top-act als Robin Bengtsson uit Zweden, zonder rekening te houden met het vroege tijdstip van de repetitie. De man moest om 5 uur zijn bed uit, om rond 10en voor het eerst zijn optreden op te voeren. Natuurlijk is zijn stem dan nog niet helemaal op orde.

Uiteraard komen er soms zogenaamde ‘carcrashes’ voor. Neem de Belgen dit jaar. Bij Blanche zijn de zenuwen toegeslagen, en dat in een lege zaal. Hoe indrukwekkend zal het 17-jarige meisje het wel niet vinden als de International Exhibition Hall ook nog eens vol staat met schreeuwende mensen. Ze kijkt bang en nerveus de camera in en heeft haar stem niet onder controle. Hier moet zoveel verbeteren, dat het haast onmogelijk is dat dit ook gaat gebeuren. Als ik de verhalen moet geloven dan, want tijdens de repetitie van Blanche zat ik nog in het vliegtuig.

Vooral in negatieve zin is het altijd oppassen met het aannemen van de geluiden vanuit Kiev van de pers-bubble. Vooringenomenheid over acts, te zware oordelen over zwakke ochtendvocalen, het bijschaven van het camerawerk. Er zijn tal van redenen waarom een nummer bij de eerste repetitiereeks nog niet uit de verf komt. En er zijn tal van voorbeelden van landen waarbij het eindelijk nog goed is gekomen.

In positieve zin is het wél een goed teken als de eerste repetitie al goed verloopt. Natuurlijk slaat het perscentrum ook hier weleens de plank mis, zoals met IJsland vorig jaar. Vrijwel niemand zag de uitschakeling van Greta Salome aankomen. Maar 9 van de 10 keer zijn de échte uitblinkers bij de eerste repetitieronde een uitblinker omdat ze goed voorbereid zijn afgereisd. En een goed begin is het halve werk. Armenië en Moldavië bijvoorbeeld, hebben hun act zo in elkaar gestampt, dat ze vier of vijf keer konden oefenen. Dan kan je iets wat al goed is, nog verder perfectioneren.

Voor wat het waard is, zijn landen als Zweden, Armenië en Moldavië in mijn ogen (en oren) zeker van een plek in de finale. Maar ‘practise what you preach’; ook ik moet oppassen voor al te voorbarige conclusies in de eerste vier dagen in Kiev.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *