LIVE • De nieuwkomer in Wenen (1)

Voor het eerst in zijn leven is songfestivalliefhebber en auteur Dave Boomkens in levende lijve aanwezig bij het songfestival. Speciaal voor ESF Magazine schrijft hij daags na elke show een artikel over zijn belevenissen in Oostenrijk. In deel 1: Koorts in Wenen! • Door: Dave Boomkens •

‘Wien ist im Song-Contest-Fieber’ kopten de Oostenrijkse dagbladen gisteren massaal. ‘Jetzt geht es los!’ sprak men herhaaldelijk op de televisie. En ook het enthousiasme waarmee de taxichauffeur het oeuvre van Udo Jürgens met mij besprak, was tekenend voor het enthousiasme in het gastland. Wenen ademt deze meidagen Eurovision.

Zo zijn in Wenen de stadsplantsoenen ‘opgeleukt’ met 12-points-voor-dit-park-bordjes, adviseert de stem van Conchita Wurst (keurig ingesproken vanaf een bandje) metrogangers uit te stappen bij de festivallocatie en springt de viceburgemeester in de bres voor het behoud van de inmiddels wereldberoemde ‘homo-verkeerslichten’.

Verkeerslichten of niet, de impact van het Songfestival is groots. Niet alleen voor het organiserende land, maar ook voor de vele fans in de zaal, waaronder ikzelf. Gisterenavond stond ik in de Wiener Stadthalle – de festivallocatie waar deze week alles gebeurt – tussen een delegatie van twintig puberende Macedoniërs (die bij ieder shot van ‘hun’ Daniel hysterisch gilden en flauwvallen veinsden). Even verderop hield een man de Griekse vlag strak om zich heen gewikkeld om diezelfde vlag bij de slotnoten van zangeres Maria Elena open te vouwen en in luid gekerm uit te barsten.

Dan een drietal Albanezen. Nog voordat zangeres Elhaida Dani een noot had uitgeperst, startte het mannelijke trio hun triomftocht door de zaal. Toen zij eenmaal begon met zingen, loerde het drietal nerveus richting één van de grote schermen. ‘Zijn we in beeld? Ja toch? Nee joh, ssst, let nou op!’ moet meermaals in Algemeen Beschaafd Albanees hebben geklonken. En de Belgische fans? Zij kregen waar voor hun geld. Zanger Loïc Nottet stal de show met zijn ‘Rhythm Inside’, een lied dat zo afkomstig had kunnen zijn uit de stal van de Nieuw-Zeelandse hitzangeres Lorde.

De Servische zangeres Bojana, gehuld in een pompeuze glitterjurk, strooide vanuit de green room handkusjes over de fans uit. Eén van de vele wapenfeiten uit haar langgerekte charmeoffensief. De Finnen brachten ‘lawaai met een goed achtergrondverhaal’, maar stalen vooral, vlak voor aanvang, de show. Net als de andere artiesten liep de Finse formatie van het podium naar de green room. Building Bridges. De leden straalden zichtbaar, evenals Guy Sebastian, de Australische superster, die met het oog op zaterdag alvast werd voorgesteld aan miljoenen televisiekijkers. Ook Estland, Rusland en Georgië maakten veel los. En dat ene liedje van de zangeres met dat broekpak? Zou je dat nog één keer voor me willen neuriën..?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *