LIVE • Overzicht repetities woensdag 20 mei

Goedemorgen vanuit Wenen! The morning after de Nederlandse uitschakeling gaat het songfestival verder, met de tweede repetities van de directe finalisten, die je hier op je gemak kunt bekijken.

Dennis volgt deze ochtend wat er gebeurt in de Stadthalle en let vooral op de cameravoering en het totaalplaatje zoals de kijkers die zaterdag te zien krijgen:

ITALIË

Slechts een paar kleine veranderingen voor de drie tenoren van Il Volo. Ze hebben hun performance wel verbeterd en er wordt veel meer in de camera gekeken. De band met de kijkers wordt zo steviger gemaakt. Er hadden wat meer vernieuwende shots gemaakt kunnen worden, want met vele wijdshots van de shot en medium close’jes van de drie zangers is de beeldregie weinig verheffend. Echter, met de zeer sterke vocalen en het uitgesproken genre, zou dit wel eens goed beloond kunnen worden.

OOSTENRIJK

Het is nog vroeg voor iedereen, ook voor de leadzanger van The Makemakers. Hij is niet zo goed bij stem als enkele dagen geleden en mijn advies is om de Euroclub en andere feesten, waar wij hem hebben gezien, vanaf nu links te laten liggen en volledige focus op het optreden te houden. De staging blijft gelijk, een donkerblauwe huiskamer setting. Veel mooie close-ups van Dominic, die nu ook goed in de camera kijkt, zoals dat hoort bij een lied van iemand achter de piano. Die wordt deze keer niet in de fik gestoken, omdat er anders niet voldoende piano’s overblijven. Ook de andere bandleden worden ruimschoots in beeld gebracht, om een band op te bouwen met de hele groep. Oostenrijk heeft zijn inzending goed doordacht en als het goed gezongen wordt zou het zomaar hoog kunnen eindigen dit jaar.

SPANJE

Edurne heeft het kledingstuk onder de rode jurk enkele keren veranderd bij de tweede ronde van de repetities. In plaats van zilver is er nu een gouden jurk, wat het totaalplaatje wat minder laat stralen, afgezet tegen de backdrops. De act en het camerawerk is gelijk gebleven, de belichting lijkt wat donkerder te zijn. Edurn is een goede performer, die weet hoe zij in een televisieshow moet optreden. Focus op de camera’s, niet op de zaal. In de laatste minuut gebeurt er vrijwel niets meer, en in combinatie met de repetitieve aard van het lied, is dat het grootste risico voor Spanje.

DUITSLAND

Ann Sophie heeft een Lena-achtige performance, maar het is toch niet helemaal hetzelfde voor mij. Dit lied leent zich ook minder goed voor een echte sensuele dans. Ann Sophie speelt wel met de camera’s, kijkt over haar schouders, loopt wat rond. Het is allemaal wat vlak en ongeinspireerd. Een kleine, back-to-basic-performance, zonder veel poespas. Niet slecht, maar zeker ook niet supergoed. En dus kan Duitsland net als vorig jaar zomaar vergeten gaan worden bij de puntentelling.

VERENIGD KONINKRIJK

Met name Bianca zingt vandaag niet goed, en haar roze pak met een kerstverlichting voegt weinig toe. Het totaalplaatje is statisch en wat amateuristisch. Bij dit nummer verwacht je dat men ook echt rollend over de vloer gaat, maar dat is niet het geval. Veel medium shots van het hele podium, zodat ook d vier dansers in de uithoeken in beeld blijven. Een wat saai shot, dat veel wordt gebruikt. De enige echte afwisseling is te zien in het skat-gedeelte, waarmee Alex zijn carriere om zeep helpt. Hoe kan je jezelf dit aandoen? Deze man kan toch nooit meer normaal over straat? Totale carcrash, niet te redden.

FRANKRIJK

Het Franse lied is misschien niet zo sterk, vooral televoters zullen het wellicht links laten liggen, maar Lisa Angell haalt het maximale eruit. Geweldige vocalen, klein, ingetogen maar passioneel gebracht. Zwarte jurk die haar dikke arm wat meer bedekt, oogt veel beter. Fantastische backdrops van een verwoeste stad, met drummers die op het einde er bij komen voor een geweldige climax. De close-ups van Lisa worden afgewisseld met medium shots, zodat het verhaal op het scherm achter haar ook overkomt. Het geheel ziet er prachtig uit. Zeker bij een loting in het tweede deel kan dit nog behoorlijk hoog eindigen, vooral bij de jury’s.

AUSTRALIE

Een geboren winnaar op het podium. Guy Sebastian straalt, en nu het qua strobes en belichting allemaal wat is teruggebracht, oogt het hele optreden wat vriendelijker. De Australiers wilden groots uitpakken, maar hadden door dat het iets teveel van het goed was. De lichten knallen nu mee op de beat van de muziek en de dansers om Guy heen pakken ook het ritme op. Een prima groepsperformance, die heel goed kan gaan scoren. Australie kan winnen en gaat ongewtijfeld in de buurt eindigen. Wat doet de EBU als het land tweede of derde wordt? Dit soort kwaliteitsinzendingen mogen van mij in het festival blijven.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *