LIVE • Overzicht repetities zaterdag 16 mei

17 landen uit de tweede halve finale komen vandaag terug naar de Stadthalle voor hun tweede repetitie. De volledige beelden daarvan kun je in dit bericht zien.

Collega Erik Bolks heeft teveel last van gezondheidsklachten. Beterschap dus gewenst, namens de gehele redactie van ESF Magazine. Dennis van Eersel blogt in plaats van hem deze repetitiedag:

LITOUWEN

Veel felle kleuren net als bij het Servische lied ‘Caroban’ van enkele jaren terug. Het camerawerk is sterk verbeterd en de performance van Monika en Vaidas is meer naturel. Het kinderachtige constante vasthouden van elkaars handen is geminimaliseerd. Less is more. Litouwen maakt een prima indruk, vooral vanwege de nieuwe closere en intiemere shots, om de chemie tussen het duo beter te benadrukken. De kreet ‘Come on Eurovision’ van Vaidas is genomineerd voor lompste actie van een deelnemer in de afgelopen tien jaar.

IERLAND

Molly heeft wat meer contact met de camera’s, maar ze blijft wat schuw. Pas aan het einde van haar lied maakt ze echt contact. De staging is hetzelfde gebleven, een gouden achtergrond met zwarte bomen en een huiskamerband op het podium. De vocalen blijven soms wat fragiel en instabiel. Hoe gaat dat uitpakken als de zaal volgepakt is en de zenuwen toenemen?


SAN MARINO

Anita zingt opnieuw vlak en vals en Michele doet nog altijd de veel te overdreven handbewegingen richting de camera. Positieve punten zijn: de mooie staging, goede camerawerk, bijvoorbeeld als het publiek achter de ruggen van het duo te zien is. Het lied en de permance bloedt alleen dood in de laatste minuut:


MONTENEGRO

Knez levert goede vocalen af en speelt veel beter met de camera’s dan eerder deze week. Toen had hij een erg norse uitstraling en nu is veel opener en lacht hij af en toe zelfs, wat hem veel sympathieker maakt. Staging en belichting is gelijk gebleven, de geest van Zeljko Joksimovic waart rond. Er is weinig veranderd, op het dansintermezzo na, dat beter uit de verf komt. Een goede beurt van Knez, die zich meer op zijn gemak lijkt te voelen.


MALTA

Amber geeft me een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn er geweldige vocalen, aan de andere kant hoor ik bij de hoge uithalen ook valse, schreeuwerige noten. De staging van deze ‘Warrior’ lijkt sterk op die uit Georgie, alleen is het allemaal van mindere kwaliteit. Hoe schadelijk dat is voor de kansen van Malta is nog lastig in te schatten. Beter dan verwacht, maar vanaf deze startplek waarschijnlijk te impactloos.


NOORWEGEN

Laat ik duidelijk zijn: De Noorse inzending is geweldig, de zang van Morland is indrukwekkend, en bij Debrah een ruime voldoende. De staging is identiek aan de Noorse finale, al is het kleurschema wat anders. De achtergrond is gelijk aan het haar van het vrouwelijke deel van dit duo, wat niet heel goed matcht. Ook gebeurt er soms wat weinig op het podium in de rustige momenten van het lied. Dit is een zekere finalist, misschien wel de eerste van de dag.


PORTUGAL

Na de pauze komt de knappe Leonor, in haar mysterieuze zwarte jurk. De zang is veel beter dan bij de nationale finale. We zien een blauwe setting, een metropool op de achtergrond. De gekke Mexicaanse hoeden van de backings zijn weg. Het lied blijft een seconde of 45 interessant, daarna vervangen de shots (en het lied) toch teveel in herhaling.


TSJECHIE

Geen veranderingen in de blauwe setting met de ‘spiegels’ in de achtergrond. Veel vaststaande shots van Marta en Vaclav als zij solo zingen, en samen in beeld bij het samenzang. De vocalen zijn weer van hoge kwaliteit, het duo haalt een erg hoog niveau. Het gooien van de schoenen blijft raar en niet passen bij de boodschap van het lied. Het zorgt wel voor een leuke chemie tussen het duo, want ze lachen heel wat af en dat maakt ze zeer menselijk en sympathiek. Ik heb deze inzending nog niet afgeschreven voor een finaleplaats.


ISRAEL

De zwakke zang van Nadav blijft een probleem voor de kwalificatiekansen van Israel dit jaar. Het camerawerk blijft standaard en weinig doordacht, maar we zien wel duidelijk dat de groep plezier heeft bij hun optreden. Het nummer begint in een blauwe kalme setting en bij het uptempo stuk knallen de lichten aan en wisselt het naar goud, rood en oranje. Het eindshot is leuk doordacht, met een foto die van de groep genomen wordt en vaststaat in het beeld.


LETLAND

Wederom een verbluffend sterke vocale prestatie van Aminata, die er stijlvol uitziet in de volgende rode setting. Paar kleine verbeterpunten, die niet zijn doorgevoerd ten opzichte van donderdag: de witte lichten vallen nog steeds soms in de camera en sommige shotwisselingen snijden niet lekker. De microfoons van de backings zijn wat gedempter, dus het geheel is beter in harmonie. Vanwege haar stem en charisma zou Letland zeker een terechte finalist zijn dit jaar.


AZERBEIDZJAN

Elnur is vocaal veel beter dan vandeweek, al zitten er weer zwakke beurten bij. Gezien zijn prestaties uit het verleden, kan het niet anders dan dat hij af en toe inhoudt. De twee dansers, die de wolven uitbeelden, worden effectiever in beeld gebracht. Alles is, zoals altijd, goed doordacht in Bakoe en vooral de opening van het lied is adembenemend. Elnur wordt close gefilmd en de camera draait weg zodat de maan in beeld komt. De climax van het lied had juist weer wat extra’s kunnen gebruiken, maar wellicht komt er nog vuurwerk bij. Dat merken we pas bij de generale repetities vanaf maandag.


IJSLAND

Er moesten wat kleine verbeteringen worden doorgevoerd in het regieplan van IJsland, en dat is gebeurd. Maria begint in het donker, en stap voor stap komt zij het groene licht in. Mooie staging. Het grootste probleem blijft het feit dat Maria vals zingt, zelfs backing Hera Bjork kan dat niet opvangen. De hoge uithalen aan het einde van het lied doen pijn aan de oren. De enige hoop voor IJsland is dat de vele heteroseksuele kijkers in Europa haar graag nog een keer willen zien op zaterdag. Maar dat is niet vanwege haar zangkwaliteiten.


ZWEDEN

Wederom een vlekkeloze uitvoering van ‘Heroes’ door Mans Zelmerlow. Het einde van het lied wordt nog krachtiger in beeld gebracht dan voorheen, waarbij Mans met een cameraman op het podium van dichtbij de kijkers thuis bespeelt. Heel sterk en charismatisch, hij geniet van het Eurovisiepodium. Mans eindigt met de winnaarspose, wat het geheel nog krachtiger maakt. Hier staat iemand; een kanshebber op de zege.


ZWITSERLAND

Na de verrassend sterke repetitie van donderdag doet Melanie Rene het ook vandaag erg goed. Ze heeft een mooi, helder stemgeluid en op haar zang valt niets aan te merk. De drummende backings komen goed, effectief, op de maat in beeld. Er is een – weinig originele – act met een cape bedacht en in de laatste minuut gaat het toch wringen. Er zijn meer van dit soort nummers in de wedstrijd en het wordt toch iets teveel van hetzelfde.


CYPRUS

John Karayiannis begint in het zwart/wit en na een kleine minuut komt de kleur in het optreden. Tegen het einde, bij de losse uithalen ‘I should have been there for you’ komt er bij een wijd shot een grote flits in beeld op de LED-schermen. Daarna worden close en wijd shots efficient omgewisseld. Het geheel doet in de verte denken aan het lied van Lisa Andreas uit 2004, op het gebied van staging.


SLOVENIE

Veel verbeteringen bij Slovenie. Het goede is gebleven, uitstekende zang van Marjetka en een passende oranje setting, uniek in het deelnemersveld. Het verschil is dat Raay van het duo Maraaya nu wel lacht en drumt als de camera hem filmt en Marjetka is veel toegankelijker omdat ze vaker de camera in kijkt in plaats van non-stop met gesloten ogen te zingen. Er is nu weinig meer aan te merken op het Sloveense optreden.


POLEN

Monika heeft nu los haar en zingt een stuk beter. De vraag blijft of juryleden rekening gaan houden met het feit dat ze in een rolstoel zit en dus sowieso meer last heeft om goed te zingen. Er zijn veel vaststaande steady shots en het is een statisch totaalplaatje. In een groot wijdshot zijn op de schermen beelden te zien van de tijd dat Monika nog kon lopen, maar deze zijn te klein. De vraag is of haar levensverhaal zo voldoende overkomt bij de kijkers thuis.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *