LIVE • Overzicht repetities zondag 17 mei

Goedemorgen vanuit Wenen! Vandaag is een leuke dag, met de eerste repetities van de zeven landen die een directe plaats in de finale hebben.

Sommige landen werden vooraf hoog aangeschreven, dus we gaan kijken of Italie, Spanje, Oostenrijk en Australie dat waar kunnen maken, Ook Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk komen vandaag voorbij. Erik Bolks volgt alles in de Stadthalle :

ITALIË

Van een klassiek nummer mag je een klassiek optreden verwachten. Dat de heren dan in zwart pak verschijnen is niet verwonderlijk, dat de beelden rustige zijn en veel wideshots ook. Met name het brilletje heeft geen idee waar de camera is, hij kijkt een beetje als een vogeltje (ij doet me denken aan een zebravinkje) in het rond. Hij zingt wel het beste van de drie. Op de achtergrond zien we Romeinse beelden van leeuwen alsof we volgend jaar naar Rome gaan via de Via Appia) We zien ook prominent aanwezig een volgens collega Dennis een weer in ere herstelde Feyenoord-fontein. De heren zijn duidelijk gewend aan publieke optredens en minder aan camera-optredens. Ze missen allemaal regelmatig het contact met de camera, maar de zang daarentegen is goed. De timing kon soms beter alsook het lopen, als je zo muzikaal bent moet je ook als e langzaam loopt dat wel in de maat doen en synchroom. Ook moeten ze nog wennen aan de ingekorte versie getuige het foutje dat het vlassnorretje twee keer de fout in gaat bij de eerste runthroughs. Enfin eerste oefenronde, heeft nog wat rommeligheden inzich, maar ik voorzie dat die allemaal nog weggepoetst worden.

OOSTENRIJK

Van het ene klassieke optreden naar het andere. Dit keer overvallen de Makemakes ons met een heerlijk relaxte jaren zeventig sfeer, meer laid back dan dit optreden kan haast niet. Het lied begint in het bijna donker met een lamp van achteren waardoor de mannen als schaduwen lijken , langzaamaan komt er meer licht bij en krijgt het lied een mooie rokerige cafésfeer mee. Het licht gaat aan en we zien de mannen gekleed in wit/zilver. De piano is zwart net als de hoed van de lead zanger. De vocalen zijn ondanks de ochtend prima in orde. Het licht aan het einde is rood/oranje.

SPANJE

We hebben een nieuwe kandidaat voor de overwinning. Mans en Guy hebben in Edurme een geduchte tegenstandster die ale registers opentrekt. Prachtige looks en backdrops. Het geheel begint als een avond scene van een bedoeïene met sluier in een oase. Zij staat op en onder haar rode jurk ligt een halfnaakte danser die later in actie komt. De rode sluier gaat al snel af, vervolgens voel je aan alles dat de rode jurk ook uit gaat. De rode cape wordt afgewikkeld door de danser, en wappert een tijdje als een rode lap op een stier op het publiek. Edurme heeft nu een zilveren jurk aan, met één bloot been, dat uiteraard regelmatig op een een geluidsbox geplaatst wordt om toch ook de binnenkant van haar dijen te showen. Vocaal staat het ook nog eens als een huis. De backdrops zijn prachtig, ook weer een soort oog aan het einde maar daarvoor – ik weet het niet meer – zelfs ik ben verblind door de schoonheid van Edurme’s optreden. Een van mijn ESF-collega’s heb ik deze week nog niet zo gelukzalig naar het scherm zien kijken. De kleurstellingen zijn achtereenvolgens blauw, goud en blauw met zon/oog in het geel. Ik moet wellicht mijn oordeel even bijstellen, want ik merk dat in het perscentrum ook heel veel mensen Spanje vooral heel cliché vinden en weinig impact vinden hebben.

DUITSLAND

‘Catwoman’ is het eerste wat in gedachten springt. Zwarte achtergrond met gele kattenogen. Ann Sofie draagt een zwarte jumpsuit met een deels gouden gordel. De rookcirkels doen ook denken aan een röntgenopname van een baarmoeder. Zang is irritant, maar OK. Ze schreeuwt in ieder geval niet meer zo. Door de cameravoering lijkt het nummer wel langzamer dan het in werkelijkheid is. Daar had Trijntje ook al last van.

VERENIGD KONINKRIJK

Erg slechte eerste oefenronde. Vocaal niet uitgebalanceerd en uitermate zwak. Hij lijkt dikkig in zijn zwarte pak met glitterstreepjes. Zij heeft een roze jurkje aan. Het beeld van een mislukte kinderfeestje met clown dringt zich op. Bewegingen worden niet afgemaakt en komen zo heel slapjes ver. Ze staan er ook allebei el een beetje bij alsof ze de broek vol hebben. Het intro wordt nu volgezongen met ‘Come on let’s dance’ (op zijn MeKaDo’s en dus ook heel gedateerd). Het podium ziet er uit als een balzaal van een cruiseschip. Veel paarse en blauw.

FRANKRIJK

Vocaal is het in orde, maar wat een lelijke donker-blauwe tegen het paars aanlopende jurk en gebrek aan sympathieke mimiek, Lisa heeft een rokers gebit en komt erg dik over. Als je echte mama-armen hebt is het verstandig om geen vitrage-achtige mouwen te dragen. Mogelijk kanshebster voor de Barbara Dex award. Op de achtergrond een verlaten stadje, dat op het einde toe toch nog wat groen kleurt. Er vliegen wat witte duiven. Naar het einde komen er vier trommelaars op die een soort mars mee trommelen met een leger aan lopende trommelaars op de backdrop. Meelopend volk hadden we misschien ook bij Trijntje willen zien, maar goed.

AUSTRALIË

Vocaal is het in prima orde. Top zelfs. Guy draagt een donkerblauw colbertje op en witte slonzige (Pyjama?)broek met laag kruis en een Australisch hoedje. Hij lijkt een beetje op een toerist, minder op de rasartiest die hij duidelijk wel is. Op de background lantaarnpalen met woestijn kleuren en later stadsstraatbeelden. Op het podium ook die afzichtelijke lantaarnpalen om een soort roadmovie gevoel mee te geven. Slim, want veel Europeanen hebben natuurlijk na hun studie gebackpacked. Veel rood en goud. Onvoldoende connection, teveel wideshots en te weinig bijna close-ups waarin hij met backings contact zoekt. Gegarandeerd top 5. Vakjuries gaan het lied en de zang heel hoog waarderen. Of de televoters in het oostelijk deel van Europa dat ook gaan doen en of dat de stemming nog erg nadelig gaat beïnvloeden valt nog te bezien.


1 Comment


  1. // Reply

    Erik, je zou er bijna straight van worden! (@ Spanje)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *