LIVE • Trijntje op het spoor (3)

In Trijntje op het spoor volgt Dennis van Eersel in zijn liveblog om de dag de verrichtingen van Trijntje Oosterhuis en de Nederlandse delegatie tijdens het songfestival in Wenen. Vandaag in aflevering 3: Nederland alweer snel naar huis. Door: Dennis van Eersel

De afgelopen twee jaar zijn we verwend geraakt in Nederland. Niet alleen werd de finale bereikt, maar in die finale scoorden Anouk en vooral The Common Linnets een mooie top 10-notering. Dit jaar is alles helaas anders. Een gevoel dat we alweer vergeten waren. Nederland is enkele dagen voor de finale en klaar en Trijntje kan in het vliegtuig terug naar Amsterdam.

Bijna 3,4 miljoen mensen hebben dinsdagavond gezien hoe het Trijntje Oosterhuis niet lukte om de finale van het Eurovisie Songfestival te halen. Na afloop werd nog niet echt de hand in eigen boezem gestoken (no pun intended) en zei Trijntje: “Het is super jammer, maar het was ook super leuk om mee te doen. Ik snap het wel als ik zie wie door zijn waar het grote publiek op valt en ik doe natuurlijk heel iets anders.”

Eerder op de dag liet commentator Jan Smit al een kritisch geluid horen. Hij stelde dat het vele veranderen van kleding een teken was dat niet alles tot in de detail was voorbereid, zoals zeker bij The Common Linnets wel het geval is. Met name dat laatste punt was het probleem, in combinatie met een startplek waarvandaan een mainstream lied als dit makkelijk vergeten kan worden. De les wat mij betreft: volgend jaar weer iets gewaagds en unieks sturen, in een non-mainstream muziekgenre.

Ter afsluiting van deze rubriek, die helaas geen vijf maar slechts drie afleveringen heeft mogen krijgen dit jaar, spreek ik de hoop uit dat er in Nederland nuchter wordt gereageerd op de uitschakeling. Geen complotten over landen die altijd op elkaar stemmen, maar een realistische blik op wat er mis was dit jaar. Het beste hulpmiddel is het geweldige resultaat van vorig jaar. Bekijk beide optredens rustig na elkaar en iedereen zal het verschil zien.

In de geest van het songfestival is het leuk dat landen als Georgië, Estland, België, Albanië en Servië dit jaar weer eens in de finale staan. Zij bewijzen dat het uiteindelijk niet gaat om het land, maar om de liedjes. Zelfs als enkele qualifiers voor veel Nederlanders misschien van lagere kwaliteit leken dan ‘Walk Along’.


4 Comments


 1. // Reply

  zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Het productie team van AVRO/TROS ism trijntje heeft slecht werk afgeleverd.
  Of ze er van leren ?? ik betwijffel het om dat er namelijk structuur in zit in het begeleiden van.
  Niet vergeten dat Anouk ook slecht in beeld werd gebracht ( was alleen een toplied) Was alleen afgelopen jaar de CL een dikke ( toeval) plus.
  evaluatie betekend dat volgend jaar een ander productie team en of omroep het moet gaan doen.
  Ik weet dat ik geen vrienden maak bij de tros nu, maar dat zal me een ruk schelen.


 2. // Reply

  zie bovenvenstaande link en iedereen begrijpt mijn betoog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *