Categorized | ALGEMEEN

Live: Juryfinale

ESF Magazine volgt de repetities in Kiev ook dit jaar weer op de voet. Erik Bolks volgt de Juryfinale.

Vandaag stemmen de expert juryleden. Zij verdelen 50% van de punten. Morgen gaat het om de kijkers vandaag om mensen die er verstand van zouden moeten hebben en dus iets meer om vocalen dan om meezingbaarheid, iets meer om compositie de liedteksten, als valt nog maar te bezien hoe serieus de diverse juries zich van hun taak kwijten.

Door: Erik Bolks

1. Israël: Imri Ziv – I Feel Alive

Voor Imri’s doen een goede uitvoering. Het begint leek het erop dat hij verderop in het nummer heel vals zou gaan worden , maar het valt mee.

2. Polen: Kasia Moś – Flashlight

Slordiger gezongen dan de vorige keren. Haar ziet er ook wat slonzig uit en jurk zit niet lekker aan de bovenkant.

3. Wit-Rusland: NAVI band – Historyja majho žyccia

Gisteren stemden de ‘expert’ juryleden. In tegenstelling tot wat de Nederlandse pers schreef zong OG3NE prima. De iets mindere uitvoering was de generale vóór de show op basis waarvan de vakjury hun punten moet geven. Wat dat betreft dus nauwelijks een vuiltje aan de lucht.

 1. Oostenrijk: Nathan Trent – Running On Air

Begint wat te donker in beeld, verder charmeert Nathan zich door zijn bijdrage. Bij de lange uithaal rommelt hij wel een beetje aan omdat hij een minikikker in de keel krijgt. Verder wel OK.

 1. Armenië: Artsvik – Fly with me

Het lijkt erop alsof ze de blauwe kleuren uit de presentatie wat verminderd hebben. De zang lijkt wat vlakjes en de presentatie op camera wat minder strak. Prima uitvoering verder.

 1. Nederland: OG3NE – Lights & Shadows

Goede uitvoering, geen 100% van kunnen maar eerder 95%. Bij het meest uptempo stukje, maakten zowel Amy als Shelley een kleine afwijking, die niet vals was maar wel apart. Wel het eerste nummer dat ‘fierce’ en goed neergezet wordt en in het perscentrum aardig wat applaus oplevert, maar voornamelijk van Nederlanders.

 1. Moldavië: SunStroke Project – Hey Mamma

Vrolijkheid verkoopt, zeker na alle vorige bijdragen. de vraag is alleen of het niet overruled wordt door Franeso Gabbani die twee nummers verder ook al acte de présence mag geven. Qua titel een beetje ongelukkige volgorde, nadat OG3NE net over hun moeder heeft gezongen.

 1. Hongarije: Joci Pápai – Origo

Vlekkeloos optreden. Maar het ‘hey’ ergens halverwege het nummer had hij niet moeten doen. De danseres danst de hele tijd met het haar in haar gezicht.

 1. Italië: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma

Wat vlakjes gebracht. Francesco heeft een zwart pak met op de mouwen een regenboog (denk aan de kruidvat kofferband van 1,49 euro). Publieksshot bij de belangrijke ‘alé ‘. De winnaar? Het perscentrum is aan het twijfelen geslaen, maar of dat komt omdat men het lied inmiddels te vaak gehoord heeft, of omdat het toch iets minder is dan de torenhoge verwachtingen ….

 1. Denemarken: Anja Nissen – Where I Am

Vocaal prima in orde. Camera pakt ze goed. De lichtjes in het publiek komen mooi over wanneer Anja van achteren gefilmd wordt. Het is allemaal wel wat gillend en schreeuwerig. Qua loting tussen de twee grootste titelkandidaten is ze eigenlijk al ten dode opgeschreven, maar Anja verkoopt zichzelf goed.

 1. Portugal:: Salvador – Amar pelos dois

Doodse stilte in de persruimte. Groot applaus na afloop. Mogelijk is men Italië een beetje zat aan het raken is. Heel sfeer vol in beeld gebracht, al kan de camera de spastische bewegingen van de zanger niet altijd volgen. Portugal kan zich opmaken voor de hoogste notering ooit, mag een klein beetje dromen van een mogelijke overwinning.

 1. Azerbeidzjan: Diana Hacıyeva – Skeletons

Waar DiHaj in de halve finale nog wat vocaal zwak begon, maar wel goed herstelde, zingt ze nu vanaf begin met haar Mylene Farmer-achtige stem en strakke backings goed. Act blijft vreemd

 1. Kroatië: Jacques Houdek – My friend

Heel sterk vocaal. Visueel gaat er ook niets mis qua planning. Aan het eind gaat Houdek ad-libben wellicht om de jury te imponeren, maar ik zou als jury punten aftrekken voor overdreven zang en dit soort powerplay.

 1. Australië:: Isaiah Firebrace – Don’t come easy

Isaiah’s stem is vandaag niet optimaal. Zijn uithaal is vals, de eindnoot ook niet fijn. Zijn ‘Ik-dans-de-pinguin’ loopje blijft er wat vreemd uit zien.

— reclameblokje met daarin een OG3NE interviewtje —–

 1. Griekenland:: Demy – This is love

Fokas tilt een simpel liedje naar een hoger plan, maar Demy en haar backings zingen regelmatig te laag ten opzichte van de zuivere toon. Wel wervelend in beeld  gebracht.

 1. Spanje: Manel Navarro – Do It For Your Lover

Waar Fokas Griekenland omhoog brengt, blijft Spanje worstelen. Manel probeert na wat valse noten publieksparticipatie uit, maar het publiek krijgen we niet te zien. Waarschijnlijk omdat dat doodstil staat en hij de laatste noten ook vals zingt.

 1. Noorwegen: Jowst feat. Aleksander Walmann – Grab the Moment

Mijn inschatting is dat Noorwegen op basis van de compositie en dus vakjury naar de finale is geraakt, evenals Blanche uit België, en niet vanwege geweldige vocalen. deze bijdrage wordt eenvoudig vergeten dor de kijker in deze startvolgorde.

— alweer een break — Vitaly Klitshko komt in beeld – de huidige burgermeester van Kiev en voormalig bokskampioen. Ook Mans Zelmerlöw komt als James Bond de presentatoren adviesjes geven. veel lokale humor — Duurt lang!

 1. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones – Never Give Up On You

Mirror mirror on the wall, Lucie nails it all. Haar meest emotionele optreden toe nu toe. Top 5? Het kan.

 1. Cyprus: Hovig – Gravity

Alle lange noten zijn lelijk. Ziet er wel goed uit inmiddels. Tussen UK en Roemenië zal dit net als Denemarken helemaal weg kunnen vallen.

 1. Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It!

Hier is het de vraag wat juryleden zwaarder laten wegen. Haar zang is erg goed, zijne wat minder maar niet vals. Men kan ook afknappen op de overdosis ‘props’.

 1. Duitsland: Levina – Perfect Life

Levina is vocaal geen hoogvlieger. Ze zingt alsof ze een oortjes-probleem heeft. Haar glimlach compenseert niet. Letterlijk en figuurlijk een grauw optreden.

— kort promo filmpje voor het Eurovisie Korenslag (mooi logo btw)  —

 1. Oekraïne: O. Torvald – Time

Stevige rock, wordt ook stevig neergezet, vocalen nu wel goed, waar ze eergisteren tijdens de juryfinale ronduit slecht waren terwijl toen de vakjuries de punten aan het verzamelen waren.

 1. België: Blanche – City Lights

Heel sterk optreden van Blanche deze keer. Geen slippertjes en daardoor opeens toch een top 10 kandidaat, waar ze begin deze week nog blij mocht wezen de finale gehaald te hebben. Gaat Blanche daarmee een zelfde route als Loi Nottet twee jaar terug? Die begon ook met een goed nummer maar erbarmelijke uitvoering en presentatie om ten slotte te eindigen als 4e.

 1. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On

Gelikt met minimale missertjes. Top 5 lijkt garantie.

 1. Bulgarije:Kristian Kostov – Beautiful Mess

Vocaal wat uithalen die Kristian niet had hoeven doen. Niet dat het hem zal schaden. Overall was het prima. Zijn haar lijkt wel wat op een dode raaf.

 1. Frankrijk: Alma – Requiem

Vocaal vliegt Alma vandaag niet uit de bocht, gevalletje presteren wanneer het er wel toe doet. Visueel is het plaatje erg mooi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *