Live Steef: EBU zet deur op kier voor videoclip-presentaties

Vaak genoeg dit Songfestivalseizoen heb ik geageerd tegen de stelling dat het een slecht jaar zou zijn. Maar na vandaag ga ik de mythe bijna geloven. Natuurlijk is het pas de eerste repetitieronde en kunnen veel landen nog aan hun act sleutelen, maar de staging van veel bijdragen valt me tegen. • Door: Steef van Gorkum •

Veel landen willen een technologische race voeren en maken hun uitvoering daarmee nodeloos ingewikkeld. Daarom was het juist het simpele optreden van Tsjechië dat op mij de meeste indruk maakte. Het foeilelijke bloemencorso uit de videoclip is grotendeels verdwenen en pas nu valt het op dat de zangeres eigenlijk best knap is – belangrijker nog, ze zingt uitstekend.

We bekeken dit allemaal na een relatief rustige ochtend, waarin iedereen in ons appartement op z’n eigen tijd opstond en er zowaar geen ruzie over de badkamertijden ontstond. Het feit dat we vlakbij Globen verblijven, helpt echt om de stress wat te verminderen. We waren op tijd in het perscentrum en namen de eerste aflevering van Daily Coffee op, waarin we op het einde Dennis verrasten met een liedje ter ere van zijn verjaardag.

Die verjaardag vierden we niet zo groots als in Kopenhagen, maar toch heeft Dennis het prima naar z’n zin, en ik ook, want de werkzaamheden gaan van een leien dakje. Na het Tsjechische optreden spraken we met de delegatieleider over hoe een klein land slim met z’n geld om moet gaan om succesvol te zijn op het Songfestival. Dat interview is echt de moeite waard.

Grootste discussiepunt van de dag is Cyprus. De band Minus One huurde de geweldige Sacha Jean-Baptiste in om hun staging te doen, en onderdeel daarvan is het inpassen van stukjes videoclip van wolven. Die wolven zijn niet op het podium te zien en ook niet op de LED-schermen achter de zangers. Alleen de televisiekijker ziet de wolven, wat bij Dennis en mij de vraag oproept of de EBU door dit toe te laten niet de deur op een kier zet naar 100% videoclips in plaats van liveoptredens. De eerste vraag voor de EBU-persconferentie staat dus al genoteerd.

Estland had er vandaag duidelijk geen zin in, maar in dat optreden zie ik nog wel de potentie. Bij Azerbeidzjan lijkt het alsof de zangeres gewoon echt niet beter kan. Na de tenenkrommende repetitie van Montenegro lunchten we bij Subway, en na terugkeer in het perscentrum werkten we langzaam richting de eerste aflevering van de talkshow toe. Ewan Spence en componist Jonas Gladnikoff waren daarin mijn gasten, en ondanks het feit dat omroep SVT vrijwel elke potentiële opnamelocatie zorgvuldig voor ons had afgeschermd, slaagden we erin om de eerste aflevering mooi in beeld te krijgen.

Terwijl Dennis monteerde, interviewden Dave en ik Greta uit IJsland en Ira Losco uit Malta. Die interviews zijn vanaf morgen te zien op ESC Daily. Tussendoor waren de optredens van Bosnië & Herzegovina (prikkeldraad zet verhaal over vluchtelingen sterk neer) en Zweden (eenvoud kan dit jaar sleutel tot succes zijn) lichtpuntjes in een mindere dag. De laptop van Dennis deed er vrij lang over om de gemonteerde talkshowaflevering te exporteren, maar dat mocht de pret niet drukken: we zijn twee dagen onderweg en qua werk gaat het voorlopig steengoed.

We aten met onze vrienden van Songfestival.be bij een Vietnamees restaurant (“We weten nog niet of Dami Im kan zingen, maar ze kan in ieder geval wel goed koken!”) en zijn nu net terug in het appartement. De dagen zijn lang en de tijd vliegt, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder zo tevreden ben geweest over de eerste twee werkdagen op het Songfestival. De prestaties van sommige landen vallen tegen, maar ons team voldoet aan de verwachtingen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *