Live Steef: “Sorry, jouw smoel beviel ons niet”

De drukste dag van het Songfestival zit erop. Excuses dat ik deze blog nu pas post; we kwamen gisteravond pas tegen middernacht terug uit het perscentrum en ik ben direct naar bed gegaan. Door het nieuwe repetitieschema met de Big-5 landen die eerder optreden, zijn de vrijdag en zaterdag in week 1 nóg drukker geworden en ik kon de slaap dus goed gebruiken.• Door: Steef van Gorkum •

Het was wel (wéér) een productieve dag, met onder andere één héél bijzonder interview – maar daarover later vandaag meer. Collega’s Brandon en Neil zorgden voor repetitiebeelden en Dennis, Dave en ik wisselden elkaar af in de liveblog. Daarin constateerden we dat Duitsland helaas tegenviel. Het lied vinden we allemaal goed, maar het is lastig om de drie minuten visueel interessant te houden, en daarbij gaat niemand de manga-outfit van Jamie-Lee snappen.

Letland doet wel goede zaken. Het kleurenpatroon achter Justs is veranderd en past nu beter bij het lied, bovendien zingt hij goed en al met al is dit een duidelijke juryknaller. Na een matig blok van vier wordt het weer echt interessant bij Servië. Zangeres Sanja droeg vandaag haar echte outfits (zwartleer) en dat maakt het beeldplaatje nu helemaal af. Deze twee acts gaan het ook in de finale nog heel goed doen.

In de tussentijd interviewden Dennis en ik de Duitse delegatieleider, die ons boeiende informatie gaf over de selectiemethode voor volgend jaar. Interne selecties zoals bij het Xavier Naidoo debacle gaat omroep NRD niet meer doen, maar het format voor de nationale finale wordt wel aangepast. Hoe precies, wilde hij niet zeggen, maar er komen meerdere artiesten met meerdere nummers aan te pas.

We spraken ook met Sietse Bakker, onder andere over hoe het komt dat veel landen nog hun visuals aan wilden passen na de eerste rehearsals. Blok twee van de repetities gaf daar gisteren een paar prima voorbeelden van. Ierland heeft nu eindelijk daadwerkelijk zonnestralen op het podium te zien, terwijl Macedonië juist voor donkere kleuren kiest omdat Kaliopi “rock and roll” is, zoals ze zelf zei in een interview met Dennis en mij.

Samen met de Belgen volgden we de ontwikkelingen en discussieerden we over onze lijstjes van qualifiers. Tijdens de repetitie van Litouwen ging er technisch blijkbaar even wat mis, waardoor de regisseur genoodzaakt was zijn excuses te maken tegen Donny: “Sorry, the playback did not work.” Toen oud-commentator André Vermeulen daarop gortdroog reageerde met: “Sorry, jouw smoel beviel ons niet,” kwamen Dennis en ik niet meer bij van het lachen.

Australië kwam voorbij, waardoor we allemaal weer even flink aan de bak moesten. Dami Im maakt vocaal indruk, meer dan ik vooraf had verwacht. Het lijkt er daarom toch op dat Down Under weer voor een top tien klassering gaat en dat is natuurlijk leuk voor ons team van ESC Daily, dat Australië altijd op de voet volgt.

Tijdens de repetitie van Denemarken wilden Dennis, Dave en ik even wat eten gaan halen bij de Subway vlakbij het perscentrum. Die is alleen, net als alle winkels en restaurants in de buurt, al belachelijk vroeg dicht. Dus aten we noodgedwongen bij het buffet in het restaurant in het perscentrum, voordat we ons voorbereidden op de laatste repetities. Die liepen ver uit, mede dankzij de technische problemen, maar inmiddels heb ik goed bijgeslapen en ben ik alweer klaar voor de dag van het openingsfeest.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *