Live Steef: Talkshow in de Euroclub

Dag vier zit erop, en eindelijk kwam er een totaalplaatje voorbij dat winnaar-waardig is. Oekraïne blies alles en iedereen weg in een perfect uitgedacht optreden. Dat de vocalen van Jamala sterk zouden zijn, had ik wel verwacht, maar ook de visuele aspecten kloppen. Mooie belichting, ingrijpende achtergrond. Niet teveel. Niet te weinig. En bovenal vertelt de staging het verhaal van het lied. • Door: Steef van Gorkum •

Dit soort wow-momenten maken het festival extra mooi. Vorig jaar hadden we het verrassende Georgië, maar ‘Warrior’ werd door de prachtige staging niet ook meteen een winnaar. Dat gebeurde wel met Azerbeidzjan in 2013 en Nederland in 2014. Beide inzendingen werden tweede en misschien gebeurt dat met Jamala ook wel. Maar het kan ook dat we écht naar Kiev gaan volgend jaar. Dat kan echt.

Onze dag was opnieuw prima, succesvol. We deden niet veel interviews maar dat kwam omdat veel landen ook niet op onze lijst stonden. Wel grapten we over de Deense mannen van Lighthouse X (Dennis: “Als ik later veertig ben en ik haal het in mijn hoofd om een boyband te beginnen, hou me dan tegen”).

Na de verrassing van Oekraïne probeerden we met Jamala te spreken, maar de Oekraïense delegatie maakte een zooitje van hun intervieworganisatie. Het ene moment werd ons beloofd dat we over vijf minuten naar binnen mochten, even later kregen we te horen dat we tot zaterdag moesten wachten. Als reactie gaf ik de Oekraïense persvoorlichter de volle laag en vertelde hem dat wij zich zaterdag dan maar beter wél aan de afspraak kon houden. We gaan zien of die tactiek werkt of dat ik de volgende keer toch beter meer vliegen kan vangen met stroop.

Daily ShowWe spraken wel met Poli Genova. Na afloop van dat interview had Dennis nog een leuk gesprek met haar over zijn broer die in Bulgarije woont. “I am so glad that some foreign people still like to live in Bulgaria,” sloot ze af met een brede grijns.

Na de sterke repetitie van België verlieten we vroeg het perscentrum. Dit vanwege aflevering twee van de ESC Daily Show, die we op uitnodiging van SVT opnamen voor een livepubliek in de Euroclub. Dat was een geweldige ervaring. De technici van de SVT waren heel behulpzaam, en Paul Clarke en Philip Houtermans waren interessante gasten. De inhoud van met name het gesprek over het Asia Pacific Contest was de moeite waard, en er waren nog vrij veel fans op afgekomen. Morgen kunnen jullie het resultaat zien in het artikel van Dennis. De aflevering staat op dit moment te renderen, maar wij gaan niet wachten tot hij klaar is – wij gaan naar bed.


3 Comments


    1. // Reply

      Gezien! Het was weer een leuke talkshow. Met echt nieuws over de Asian songcontest. Maar dat Australië ook aan Eurovision mee wil blijven doen. Ik begrijp dat jullie volgende week een Chinese delegatie over de vloer krijgen daar.
      Maar mijn opmerking over later: ik bedoelde “als ik later als ik 40 ben een boyband wil”starten…. LATER? Dichterbij dan je denkt hoor, dat 40 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *