Categorized | ALGEMEEN, OPINIE, 2016 Stockholm

Verslag semi 1 – Generale repetitie

De dressrehearsal van semi 1 wordt nu gehouden. Hieronder kan je een beknopt verslag van Erik Bolks  teruglezen:

Het programma begint met de stickman van Mans, waarna heel langzaam ingezoomd wordt op Globen. Van allerlei landen worden shots geshowd van natuur/steden. Mans opent live met een iets gewijzigde versie met datzelfde jochie uit MF finale, die de stickman nu naspeelt. Alle poppetjes zijn nu vervangen door een twintigtal kinderen. De intro van Mans en Petra duurt wat te lang.

Na ‘Welcome Europe’, zet de band Europe ‘The final countdown’ in, een grapje dat er twee jaar geleden uitgeknipt werd. De postcards zijn opgenomen in het thuisland. De landennamen worden aangekondigd in een per land verschillend lettertype en kleurtje.

FINLAND: Weer een ander kapsel voor Sanhja, nu lijkt het of ze ene knotje van dreadlocks heeft. Meer paars licht dan voorheen, vocaal blijft dit erg zwak

GRIEKENLAND: Dit klinkt niet goed. Danser gaat blootbovenlijfs, vocaal erg zwak.

MOLDAVIË: Begint een beetje verveeld. Gina G glitterjurkje is nu meer zwarte, alsof de spiegeltjes naar onderen gezakt zijn. Het Franse couplet is nu weer in het Engels. Astronaut heeft zijn baard er af geschoren. Zang was aan het einde tergend vals.

HONGARIJE: Freddie heeft zijn leren jackie thuisgelaten en heeft alleen zijn witte rare shirt aan. Vocaal is het in orde, op een missertje op het einde na.

KROATIË: Nina lijkt mogelijk op tijd hersteld van haar verkoudheid. Na onzeker begin gaat het voorzichtig steeds beter. De backings blijven zwart ingepakt op he podium staan en komen alleen als schaduwen in beeld.

Pauzefilmpje met fanpers, onder wie de editor van Wiwibloggs, die lijkt op Whoopi Goldberg. Heel irritant en erg stom met Petra en Mans als taxidrivers die hen ophalen. Wel leuk wordt het als ze Verka Serduchka oppikken, en diens moeder die een non is.

NEDERLAND: Het introfimpje toont Douwe die in bomen klimt. Draagt een shirt met daarop “Sportlijf”, later met paarden. Het liedje zelf, mooi in beeld. De verwachting is dat tijdens de stilte het publiek of heel hard zal gaan juichen of alvast zingen. Stem van Douwe is prima.

ARMENIË: In rookwolken zingt Iveta haar lied temidden van vuurwerk en flitsen. in haar nachtclub outfit. Lang zo agressief en seksueel niet als de eerste ronde. De hologrammen zijn ook verdwenen, en vervangen door wat witte lichten van achteren. Het rode licht is nu helemaal uit de act verdwenen. Alles ziet er nu heel braaf uit. Vocaal tiptop in orde.

SAN MARINO: Een paarse lichtshow, niet heel veel bijzonders bij Serhat.

RUSLAND: Meer rust in de kleurstellingen. Hij zingt goed. Kostuum uit het rode leger. Kans is groot dat we hier de televote winnaar gezien hebben.

TSJECHIË: Vocaal iets minder, visueel iets mooier.

CYPRUS: Vocaal iets beter, Visueel iets minder, geen wolven meer in beeld.

OOSTENRIJK: Niks veranderd, vocaal in orde.

ESTLAND: Worstelt zich erg nogal moeizaam doorheen. De witte kleuren worden nu iets warmer geprojecteerd, richting beige,bruin.

Na Estland nemen we een kijkje in de greenroom, waar ze een praatje maakt met Douwe en Serhat. Rusland krijgt nog wat aandacht en we gaan door met de show.

AZERBEIDZJAN: Nog altijd megavals, maar dit keer met een gouden microfoontje en gouden catsuit.

MONTENEGRO: Voor zover de heren vocaal uitgedaagd zijn klinkt het acceptabel.

IJSLAND:  Vocaal wat zwakke start, maar beeldtechnisch zag het er wel ok uit.

BOSNIË-HERZEGOVINA: Deen houdt zich in, lijkt het. Dalal in haar Game -of-Thrones-jurk niet. Celliste nog altijd in warmhoudfolie. De rapper nog altijd even agressief.

MALTA: Nu in een zwarte jurk met goud.  Vocalen van de backings zijn goed.

De intervalact is nogal saai. Een groep in grijze kleding, die een moderne dans uitvoert. Er komt nog een filmpje met typisch Zweedse humor over hoe Zweden het afvoerputje was van Europa, en toen er voor koos om dan maar het Songfestival te gaan winnen.

Daarna treden Amir (vals, op de oe-oe-oe na), Barei (ok-ish) en Frans (prima) op.

Het score bord kent ook een modern lettertype, dat er over een paar jaar al gedateerd uit zal zien.


14 Responses to “Verslag semi 1 – Generale repetitie”

 1. Karin says:

  Malta: Vocalen van backings zijn goed? Alleen die vocalen? 😉
  Geweldig verslag weer. Veel plezier vanavond!

 2. Joyce says:

  Uur vd waarheid voor Douwe!
  God wat hoop ik dat die 10 sec fantastisch mooi gaan uitpakken zo meteen…

  • Karin says:

   volgens verslag op escdaily ging het goed!

   • Joyce says:

    Lees verschillende meningen over die stilte, zo komt de reactie van het publiek wat later op gang en niet meteen als de stilte invalt. En daarover wordt gezegd dat dat met een halfvolle zaal aan publiek, niet dusdanig indrukwekkend overkomt als het zou kunnen zijn als de zaal echt vol zat! En dat dat een gevaarlijke keuze is om te maken als we het hebben over een jury rehearsal!

    • Karin says:

     Ach, jury zal niet alleen op de stilte letten toch? Zang was goed. Kwam goed
     over, zonder twijfel of onzekerheden. Telt allemaal mee!

     • Joyce says:

      Ja en ik zit me ook te bedenken….wij weten dat die stilte komt, mensen die dit op tv kijken en voor het eerst zien, die hebben geen verwachtingen van die stilte, ik kan alleen maar hopen dat die 10 sec ook begrepen wordt door hen, dat het dusdanig in beeld gebracht is dat ze doorhebben waarom er die 10 sec stilte is!

      Maar hoorde net ook weer dat tijdens die 10 sec, de tikkende klok juist terug uit loopt, dus de tijd wordt terug gezet in die 10 sec.

 3. Joyce says:

  Geweldig zeg en nu gaat er ook een live jury filmpje vanuit periscope uit Rusland de ronde, die de Nederlandse inzending behoorlijk goed in beeld laat zien terwijl zij jureren!

 4. robbert-rotterdam says:

  Die stilte gaat niet begrepen worden. Althans niet door de jury’s, want die hebben geen commentator. Dit bleek al uit het filmpje dat de Russische jury gepost heeft op youtube.com Zij dachten aan een technische fout. Pannecoucke gaat er iets te veel van uit dat wat hij bedenkt ook meteen begrepen wordt (zie dat lapje voor de ogen van Trijntje). En ja, niet iedereen buiten West-Europa spreekt en verstaat Engels. Je moet maar net de link kunnen leggen tussen de stilte en de tekst. Maar ja, misschien krijgen we medelijden-punten, omdat Nederland het slachtoffer is geworden van een vermeende technische fout.

  • Erik Bolks says:

   Er waren veel minder mensen in de Arena gisterenavond. Vanavond is het uitverkocht en vermoed ik dat de EBU zo slim zal zijn het zaalgeluid harder te zetten. De die-hard-fans weten dat er een stilte komt en zullen de rest wel opjutten. En dan werkt het wel. Gisteren vond ik het wat matje soverkomen en was de tien seconden wel lang. Hoedanook, we gaan ongetwijfeld naar de finale.

   • robbert-rotterdam says:

    Ok, maar de jury heeft al gestemd op basis van de stilte in de niet volle zaal. Misschien was de kwaliteit van Douwe’s stem (beter dan bijna alle andere) genoeg om jury’s te overtuigen.

 5. Marc de Jong says:

  Ik denk dat die stilte juist wel gaat werken. Vergeet niet dat ieder land ook een Cornald Maas/Jan Smit meenemen als commentator en die zullen de kijker er vast op voorbereiden.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *