Loting: Startplek 3 voor Joan [LIVE analyse]

Zometeen begint in Bakoe de loting voor de startvolgordes van de halve finalisten en de zes al bekende finalisten (Azerbeidzjan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk en Spanje). Redacteur Gert Waterink van •• ESF Magazine •• is erbij! Klik op dit onderwerp om de loting LIVE vanaf 11:20 uur te volgen

[De loting is i.v.m. technische problemen vertraagd. 11:38 uur: Eindelijk begonnen!] Tegelijkertijd met het binnenkomen van de startvolgordes geeft •• ESF Magazine •• een eerste oordeel middels sterren over de startvolgordes. Zie de sterren, van 1 t/m 4, achter het land met de gelote startvolgorde.

Eerste halve finale (Met België. Azerbeidzjan, Italië & Spanje stemmen mee in deze halve finale):
01) Montenegro *
02) IJsland * * *
03) Griekenland * * *
04) Letland *
05) Albanië * *
06) Roemenië * * * *
07) Zwitserland * * *
08) België * * * *
09) Finland (wildcard) *
10) Israël * * * *
11) San Marino * *
12) Cyprus * * *
13) Denemarken * * * *
14) Rusland * * * *
15) Hongarije *
16) Oostenrijk * * *
17) Moldavië * *
18) Ierland (wildcard) * * * *

Tweede halve finale (Met Nederland. Duitsland, Frankrijk & Verenigd Koninkrijk stemmen mee in deze halve finale):
01) Servië * * * *
02) V.J.R. Macedonië * * *
03) Nederland * *
04) Malta * *
05) Wit-Rusland * * *
06) Portugal * * * *
07) Oekraïne (wildcard) * * * *
08) Bulgarije *
09) Slovenië * * * *
10) Kroatië * *
11) Zweden * * * *
12) Georgië * *
13) Turkije * * * *
14) Estland * * * *
15) Slowakije * *
16) Noorwegen * * * *
17) Bosnië-Herzegovina * * * *
18) Litouwen (wildcard) * *

Finale
01) Verenigd Koninkrijk * *
09) Frankrijk * * *
10) Italië * * *
13) Azerbeidzjan * * * *
19) Spanje (wildcard) * * *
20) Duitsland * * *

Korte analyse België & Nederland
België heeft daarnet een zeer gunstige loting achter de rug. Het land mag aantreden vlak na het up-tempo geweld van Zwitserland en Roemenië. Daarmee is de gekozen wildcard voor Finland helemaal niet meer zo gunstig, aangezien zij, met hun toch wat minder toegankelijke bijdrage, opmoeten vlak na België. Op dit moment zien we ook dit jaar weer voor Vlaanderen goede kansen op een finaleplek.

Voor Nederland is dat helaas anders. Net als vorig jaar lootten we een 3e startplek. De loting begon goed toen Servië meteen als eerste geloot werd voor startplek 1 en daarna V.J.R. Macedonië. Maar het lot was Nederland niet zo gunstig gezind. Zoals eerder vermeld, hadden we Nederland liever uit de buurt gehouden van Servië en V.J.R. Macedonië. Nu moeten we vlak na deze landen aantreden. Drie rustigere nummers op rij, waarbij de eerste twee toch echt de betere kansen hebben gezien het demografische stemgedrag van de 5 Balkan-landen in deze halve finale. Het zal in ons geval érg van de jury moeten afhangen.

Voor de finale heeft Spanje een 19e plek toebedeeld gekregen met een wildcard. Vlak daarna mag Duitsland aantreden, waardoor de kansen op winst voor beide landen al wat lager liggen. Frankrijk en Italië hebben ook vlak na elkaar geloot, en allebei brengen ze in Bakoe een up-tempo nummer. Voor de 75-jarige Engelbert Humperdinck blijft de twijfelachtige eer over om het festival te openen vanaf de 1e startplek. Voor televoters is dat vaak reden om, met name ballades in het begin van de finale, ietwat te vergeten.

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”icon_link” float=”left”]


9 Comments


 1. // Reply

  Het idee van die wildcard voor de finale moeten ze per direct afschaffen. De big 5 + winnaar hebben al het voordeel dat ze rechtstreeks in de finale staan. Waarom mogen ze dan ook nog een plekje kiezen?

  Qua inschatting van de loting moeten we ons er sterk van bewust zijn dat veel afhangt van het subjectieve oordeel of een inzending beter of slechter is dan de nummers daar rondom in de reeks. Ik denk dat wat dat betreft Kroatië en Slovenië, Oekraine en Bulgarije in semi 2 en Finland en België niet gunstig geloot hebben in semi 1 (in ieder geval niet 4 sterren).

  Conclusies over wel of niet kwalificeren zijn eigenlijk niet zo belangrijk. Immers wie kwalificeert als 9e of 10e zal waarschijnlijk nooit in de finale top 3 staan. Zoveel invloed heeft een loting dan weer net niet. Wanneer het gaat om een goede of slechte loting, gaat het vooral om een indicatie van wind mee of tegen. Nederland lijkt wat tegen te hebben, maar heeft tegelijk wel een sterke bijdrage, die – in tegenstelling tot de meeste inzendingen van 2012 heel maakelijk in het gehoor blijft hangen, en mits grote tooi, ook op het netvlies brandt. Dus als Nederland de finale haalt en dan een gunstiger dan 3e startplek loot, ziet het er opeens heel rooskleurig uit voor Joan.
  Ik denk zelf dat ze het nog best wel eens zou kunnen halen, omdat ik geloof in de huidige act in zijn totaliteit (= blijvend geluid & beeld + vocalen + neuriegehalte).

  In semi 1 denk ik dat met name Noorwegen, Estland en Bosnië erg gunstig geloot hebben. Zweden eigenlijk ook. Kroatië en gelukkig ook Georgië ronduit ongunstig. Denemarken zit slecht wanneer Cyprus live goed uit de verf komt, omdat ze ook nog eens gevolgd worden door de Russische hype.

  Ierland zal daar ook last van krijgen, de oma’s zullen de televote in semi 1 overheersen. Bij de jury’s zullen de punten vooral naar – ja naar wie eigenlijk? – gaan. Geen enkel nummer springt er direct bovenuit in combinatie met de loting.

  In semi 2 zal Estland hoger scoren dan ik oorspronkelijk dacht, omdat Kuula tussen de meer luidruchtige en ritmischer nummers zit. Bosnie idem dito. voor die laatste zal het net als voor Litouwen en Moldavië net kwalificatie kunnen betekenen.


 2. // Reply

  Dat gezegd hebbende… 🙂

  Ik had vooraf aan de loting een puntenverdeling gemaakt per land zoals ik verwacht dat alle landen gaan stemmen in semi 1 en 2. Na de loting heb ik die punten gecorrigeerd n.a.v. de startvolgorde. Compleet natte-vingerwerk natuurlijk maar op basis daarvan mijn analyse:

  In semi 1 zijn de grote verschuivingen in punten in positieve zin vooral voor Moldavië, Oostenrijk en verbazingwekkend Albanië. Negatief pakt het uit voor Denemarken, België, Letland en Finland.
  Qua eindranking maakt het allemaal weinig verschil.
  Alleen Albanië kwalificeert zich ten koste van België.
  In mijn exceloverzichtje gaan de volgende landen naar de finale:

  semi 1:
  1e Russia (198)
  2e Romania (176)
  3e Greece (131)
  4e Moldova (105)
  5e Iceland (74)
  6e Cyprus (71)
  7e Ireland (71)
  8e Denmark (70)
  …..risicogebied kwalificatie…
  9e Israel (64)
  10e Albania (47)
  ——kwalificatiegrens———
  11e Switzerland (47)
  12e Hungary (44)
  13e Belgium (40)
  …..risicogebied kwalificatie…
  14e Austria (29)
  15e Latvia (22)
  16e Finland (15)
  17e San Marino (11)
  18e Montenegro (3)

  Semi 2:

  Het meest profiteren vanzelfsprekend Noorwegen,, Bosnië en Litouwen. Het meeste nadeel ondervindt m.i. Kroatië en Malta. Het effect op wel/niet kwalificeren is in semi 2 bij mij groter, maar voor Joan Franka staat nog steeds in de top 10. Bosnië, Slovenië en Litouwen kwalificren zich ten koste van Oekraïne, Macedonië en Kroatië;

  1e Serbia (191)
  2e Sweden (161)
  3e Estonia (114)
  4e Bosnia (98)
  5e Turkey (74)
  6e Lithuania (72)
  7e Norway (71)
  …..risicogebied kwalificatie…
  8e Bulgaria (66)
  9e Netherlands (59)
  10e Slovenia (56)
  ——kwalificatiegrens———
  11e Ukraine (53)
  12e Portugal (50)
  13e Macedonia (50)
  …..risicogebied kwalificatie…
  14e Croatia (33)
  15e Slovakia (25)
  16e Malta (22)
  17e Belarus (20)
  18e Georgia (3)

  Eens kijken hoe gigantisch veel ik er nu nog naast zit. Zodra ik alle repetities heb gezien pas ik het overzicht weer aan.

  Blijft gewoon leuk om mee te spelen, ook al zegt het niet heel veel.


 3. // Reply

  “Eerste halve finale (Met België. Duitsland, Frankrijk & Verenigd Koninkrijk stemmen mee in deze halve finale)”
  “Tweede halve finale (Met Nederland. Azerbeidzjan, Italië & Spanje stemmen mee in deze halve finale)”

  Dit is wel slordig van ESF Magazine^^, het is namelijk precies andersom, gelukkig maar ik verwacht wat meer voor Nederland uit onze buurlanden…

  De voorspelling van Hebbuzz ziet er wel interessant uit, ben wel benieuwd naar de preciese punten per land, maar het is niet mogelijk dat (bijv. via scorewiz) met ons te delen zeker?

  Onze loting had zeker beter kunnen wezen, ik zou het vreselijk vinden als we 11e zouden worden, dan zou je toch gaan denken dat het met een betere loting anders had kunnen wezen 🙁


 4. // Reply

  Slordig is een wel heel groot woord hehe. Maar heb de fout inmiddels gewijzigd. Was vanmorgen en gisteravond erg drukke dag voor mij. Thanks for your notice ;-).


 5. // Reply

  Adriaan, als je jouw email adres mailt naar ESF-Magazine, komt dat vast bij mij terecht, dan stuur ik je mijn excel-bestand


 6. // Reply

  Wat jammer dat Nederlandse fans niet geloven in de kansen van dit nummer. You and me is een sterke bijdrage, opvallend, gezellig, het brengt even een glimlach op je gezicht. Was het door ieder ander land gestuurd zoals Denemarken, Ierland of Duitsland dan had men er veel meer vertrouwen in gehad. Daar ben ik van overtuigd. Wat hebbuzz ook aangeeft is dat we helaas veel tegen ons hebben. Kijk naar de afgelopen jaren, kijk naar de semi finale waarin we inzitten etc. Maar waarom blijft men denken dat we het net wel of niet gaan redden, dat we het van de jury moeten hebben. Waarom zou het nu weer niet lukken? Ik vind het onzin. Speel alle nummers uit deze semi eens af aan niet fans en vraag na afloop welke nummers zij zich kunnen herinneren. Ik durf te wedden dat Indiana Joan er één van is. Het is ook een lied dat veel toegankelijker is als bijv. Macedonië voor ons. Natuurlijk zullen zij al wat extra stemmen mee hebben, maar uiteindelijk zullen ook oost-europese landen kwaliteit belonen >> Nederland. Het mooie is dat wanneer Nederland door gaat en ze ergens achter in de finale mogen optreden het nog wel eens hoog zou kunnen eindigen. Het mag naief zijn of niet geloofwaardig, maar ik geloof in de kansen van Nederland. Ik wil zelfs bijna zeggen dat ik niet geloof dat Nederland het NIET gaat redden.


 7. // Reply

  Laten we ook niet vergeten dat er een aantal landen zijn waar we punten van kunnen verwachten zoals UK, mogelijk Duitsland (volgens mij kunnen zij dit gitaar liedje wel waarderen), Turkije (laat ze vooral benadrukken dat ze half Turks is!!) Noorwegen en Zweden (country getinte nummers worden daar vaak gewaardeerd vooral in Noorwegen), verder zie ik wat punten binnenstromen uit Estland en Litouwen (landen die zelf vaak met aparte inzendingen komen), Malta (gaf NL in het verleden wel vaker punten dacht ik) en mogelijk Slovenië ? (oke niet echt een reden maar als zij zelfs shalalie konden waarderen…..)
  Heerlijk hé dat speculeren! Neem het vooral niet té serieus 😉


 8. // Reply

  @bazzi

  Nederlandse fans geloven niet in het nummer? Ik heb juist de indruk dat fans er over het algemeen enorm in geloven. Zelfs tegen beter weten in. “Nog nooit hebben we zo’n goed en kansrijk nummer gehad sinds 1998”, lees ik dagelijks.
  Ik heb nog geen enkele aanwijzing gezien vanuit buitenlands perspectief(ja, buiten ons land hebben ze de mogelijkheid op Nederland te stemmen) dat het nummer erg gewaardeerd wordt. De internationale adviescommissie niet(ja, ik weet het, er worden in Nederland enorm veel redenen verzonnen waarom hun mening eigenlijk niet zo serieus genomen diende te worden)en de bookmakers niet(natuurlijk wordt er aangevoerd dat zij het soms wel eens bij het verkeerde eind gehad hebben….). Een handjevol buitenlandse fans vindt ons liedje leuk, maar op mijn beurt zeg ik dan: hoe vaak is de fanverwachting representatief voor de uiteindelijke uitslag? Was Charlotte’s “Hero”ooit niet de absolute fanwank en gold hetzelfde niet vorige jaar voor het liedje van Hongarije? Diegenen die scepsis hebben over de kansen van het Nederlandse nummer hebben genoeg redenen voor hun terughoudendheid. Eerst maar eens wachten hoe het op het podium in Baku en in het bijzonder op het televisiescherm zal overkomen. Gaan we weer onze kaarten zetten op het poldercompromis(geen tooi en vooral niets opvallends) of gaan we toch onverwacht geconfronteerd worden met onnederlandse lef. Zelf ben ik totaal niet weg van het nummer, maar als we het dan hiermee moeten proberen,dan maar met verve en in vol ornaat. Ik schat in dat het nummer het van de televoters moet hebben. Met name diegenen die vrolijk willen worden van een nummer en muzikale kunststukjes niet belangrijk vinden of waarschijnlijker nog, niet signaleren. De jury’s zie ik hier echt niet voor gaan. In al zijn eenvoud stijgt het lied qua muzikaliteit en creativiteit niet boven het niveau van “‘t is ok” of “Tong tiki tong” uit, ook pretentieloze nummers die destijds, zo getuigden mijn voorouders, ook door heel Nederland werden meegezongen en 3 minuten de alledaagse zorgen deden vergeten.
  Wat onderscheidt dit “You and me” van deze nummers? Waarom zou “You and me” wel kunnen waar “‘t is ok” niet toe in staat was, een hoge notering scoren?


 9. // Reply

  Ik had de loting live gezien en het viel me tegen.
  Het niveau is slecht verdeeld.

  Zo zit in de 2e halve finale 3 Balkanlanden na elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *